Kars İçme Suyu Arıtma Tesisleri tamamlandı

Kars Belediyesi tarafından Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü'ne yaptırılan İçme Suyu Arıtma Tesisleri'nin tamamlanmasına kısa bir süre kaldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2012 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fevzi Çakmak Mahallesi'nde yaptırılan ve Kars'ın 2050 yılına kadar su sorununu çözecek tesislere birkaç gün içerisinde su verilecek.

Karslılar yıllarca özlemini çektiği içinde arsenik olmayan ve insan sağlığını tehdit etmeyen içilebilir suya Ramazan ayında kavuşacak.

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk ile birlikte Sivil Toplum Kuruluşları'nın temsilcileri, mahalle muhtarları ve basın mensuplarıyla bir araya gelerek İçme Suyu Arıtma Tesisleri'nin son durumu ile ilgili bilgi verdi.

Arıtma Tesisleri'nin tamamlandığına ifade eden Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Karslıların Ramazan ayında 24 saat akan suya kavuşacaklarının müjdesini verdi.

Başkan Bozkuş; ?İçme sularında özellikle barajda veya açık alandan kaynaktan gelen suların direk şebekeye verilmesinde suyun bileşimde olan kimyasal bileşimden dolayı suyun içerisinde çok farklı maddeler bulunuyor. Bu maddeler örnek verecek olursak mesela arsenik işte litrede 10 mikro gramın üzerinde olduğu taktirde kanserojen bir durum söz konusu ve burada haklı olarak karaciğer, ciltte kanser belirtileri başlıyor. Biz de Karslılar sağlığını düşündüğümüz için, önce insan sağlığı dediğimiz için arıtma tesisleri tamamlanmadan Kars'a su vermedik? dedi.

Suyun bileşiminde olup ve olması gerekenin çok üstünde olan 31 madde olduğunu, bunların fazlalığını ve düşüklüğünün ancak arıtma tesislerinde tespit edilebileceğine dikkat çeken Bozkuş; ?Arıtma tesisindeki kimyasal çalışma sonucu bu 31 maddeyi tespit edebilirisiniz. Biz burada en az bir kimyager, iki tane laborant çalıştıracağız. Çevre mühendisi olacak. Makine mühendisi olacak. İnşaat mühendisi olacak. Ve bunların kontrolünde şehre 24 saat su verdiğimizde suyun muhakkak insan sağlığına zarar vermeyen boyutlarda olması için her gün laboratuar çalışmasının yapılması lazım. Bunun için biz 2010 yılının sonunda ishale hattı tamamlanıp Kars'a kadar gelen Allahuekber dağlarından gelip Selim Bayburt Barajı'nda biriken suyu vermedik. İçme suyunun arıtılmasındaki maksat suyun kullanma maksadına uygun hale getirilmesidir. Birde burada zaten dikkat ederseniz özellikle AÇB şehir merkezinde borularımız vardı. Aspes borular bunlarda kanserojen madde içeriyordu. Özellikle güneş ile temas ettikleri, zaman zaman arızalar oluyor ve arızalardan dolayı arıza noktasını açtığımızda içerisine güneş teması söz konusu hemen arkasından dışarıdaki toz toprak çamur her türlü mikrop o borunun içerisine girebiliyordu. Bulunması muhtemel sağlığa zararlı maddeler karışıyordu ve bunun için şebekeyi değiştirdik. Neden Bayburt barajından gelen suyu bu güne kadar beklettiğimizi, niye sizlere vermediğimizi, bir kez daha buradaki bilimsel verilere baktığımızda haklı durumumuzu ortaya çıkarıyor? diye konuştu.

BİRİLERİ TARAFINDAN İNSANLARIN KAFASINI KARIŞTIRMAYA YÖNELİK YAPILAN ELEŞTİRİLER BİZİ DOĞRU KARARIMIZDAN VAZ GEÇİRMEDİ

Sürekli Kars'ta belirli kesimler tarafından zaman zaman gündem yaratılarak kasıtlı olarak, belediye çalışmalarını baltalamaya yönelik yapılan haksız eleştirilere maruz kaldıklarını bu kadar acımasızca yapılan eleştirilere rağmen doğru bildiklerinden şaşmadıklarını ve vatandaşların sağlığının her şeyden önemli olduğuna dikkat çeken AK Partili Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş; ?Sadece suyun renginin değişmesi, kokusu biraz problem olmaz ama insan sağlığını tehdit eder derece içindeki maddelerin çok çok olması biz suyu getirmekle birlikte sözüm ona Kars'taki su sorununu çözeceğiz. Su ihtiyacını çözeceğiz mantığıyla hareket edeceğimiz gibi aynı zamanda da belki 10 yıl, belki 20 yıl sonra Kars'ta çok ciddi hastalıklara neden olabilecek bir işlem yapmış olacaktık. Bizim için önemli olan suyu niye veriyoruz insan sağlığına önem verdiğimiz için, Karslı hemşerilerimizin sağlıklarına önem verdiğimizden dolayı birinci derecede su şebekesini, su ihtiyacını öne almıştık. Ama bunun içerisinde insan sağlığını tehdit eden bu şekilde bir takım maddeler içeren suyu vermeyeceğimize kesinlikle kanat getirmiştik. Karar vermiştik. Niye biraz öncede ifade ettim. Önemli olan Karslıların sağlığıydı. Bizde buna önem verdik. Bu nedenlerden dolayı yani suyun kimyasal bilişimde insan sağlığını tehdit eden boyuttaki maddelerin analiz edilerek, test edilerek insan sağlığını tehdit etmeyecek boyutlara getirildikten sonra biz suyu vermeyi amaçladığımız için arıtma tesisinin biran evvel bitmesini istedik? şeklinde konuştu.

KARS'IN 40 YILLIK SU SORUNU'NUN ÇÖZÜLMESİ'NE KISA SÜRE KALDI

Yaklaşık 12 milyon TL. Eski para ile 12 Trilyon TL.'ye mal olan ve 2050 yılına kadar Kars'ın içme suyu sorununu çözecek arıtma tesislerinden Ramazan ayında su vereceklerini kaydeden Bozkuş, özetle şunları söyledi:

?Kars tarihinde bugüne kadar kuyudan, kaynaktan, dışarıdan, nereden ne tür su gelmişse onu direk şebekeye vermişiz ve evlerimizde akıtmışız. Bunu hepimiz kullanmışız. Kimimiz kaynatmışız kimimiz kaynatmamışız. Kaynatmadan zaman zaman banyoda ağzımızı dişlerimizi yıkamışız bu bile bizim sağlımızı bozacak ölçülerde ama şimdi çok şükür. Yani bir arıtma tesisi yapılıyor. Sonuçta artık şaşal suya da gerek kalmadan çeşmelerimizi direk açtığımızda; çünkü Bayburt Barajı'ndan gelen suyun kalitesi çok çok iyi arsenik oranı da çok düşük. Ama bütün bunlara rağmen birde arıtma tesisinden geçtiğini kimya laboratuarında her gün günü birlik test yapıldığını düşünün ondan sonra da şaşal suya gerek yok. Sarıkamış soğuksu gibi, Selim in Doğanpınar suyu ne ise ilimize gelen suyun da durumu o olacak. Hem 24 saat sularımız akacak. Su tartışmayacağız artık. Artı içilebilir bir boyuta olacak. Bizde bundan tabi mutlu olacağız. Her şeyden önce içilebilir durumda olduğu, insan sağlığını tehdit etmediği için birde kesintisiz su vereceğiz. Bu anlam içerisinde özellikle arıtma tesisine karar verdik. İshale hattına önem verdik. Kaynağa önem verdik. Ve şehir merkezinde su şebekesini çok iyi bir şekilde günün gereksimi olan polietilen borularla yapılmasına önem verdik. 2050 yılına göre bir şebeke yapıldı arıtma tesisi yapıldı. Yaklaşık 144 bin nüfusun ihtiyacını karşılayacak boyutta 40 yıllık bir su sorunumuz artık konuşulmayacak.

Daha sonra İçme Suyu Tesisleri'nin olduğu bölgeye geçen Başkan Bozkuş ve DSİ Bölge Müdürü Çelenk, burada STK, muhtarlar ve basın mensuplarına tesisleri gezdirdi. DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk, tesisler hakkında teknik bilgiler verdi. Tesisleri gezen STK'lar, muhtarlardan Başkan Bozkuş'a destek geldi.

Bütün üniteleri tamamlanan tesislere birkaç gün içerisinde su verilerek test yapılacak. Test yapıldıktan ve temizlendikten sonra her hangi bir aksilik çıkmadığı takdirde ramazan ayında Kars'a 24 saat kesintisiz su verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber