Yorgun ve uykulu araç kullanmak en az alkol kadar tehlikeli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2012 21:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okulların kapanması ve sınavların tamamlanmasıyla vatandaşları tatil telaşı sardı. Araçlarıyla uzun yola çıkacaklara ise emniyetten önemli bir uyarı geldi: "Uykusuzluk, tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındayken olduğu gibi sürücülük performansını olumsuz etkilemekte ve ciddi trafik kazalarına neden olmaktadır."

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, uykusuzluk ve yorgunluğun kazaları tetiklediği belirtildi.

Uykusuzluğun, alkol ve uyuşturucunun etkisi altındayken araç kullanmak gibi sürücüyü olumsuz etkilediğine ve ciddi trafik kazalarına neden olduğuna işaret edilen açıklamada, özellikle gece saat 12 ile sabah saat 6 arası mümkün olduğunca araç kullanılmaması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Uyku getirici ve uyuşturucu etkisi olan ilaç tedavisi süresince araç kullanılmaması gerekir. Yeterli uyku uyuyarak uykusuzluğu önlemek herhangi bir telafi edici önlemden hem daha kolaydır hem de daha etkilidir. Uyku geldikten sonra alınan önlemlerin etkisi çok fazla sürmemektedir. En fazla sürücülerin uyuyabilecek bir yer bulmalarına yetecek kadar bir süre için etkili olabilmektedir. Kafein alımı, radyo dinlemek, araçtan inip kısa bir yürüyüş yapmak, camı açmak vb gibi geçici önlemler kesinlikle iyi bir uyku alışkanlığının yerini almamalı ve uykusuz sürücülerin varacakları yere güvenle varmalarını sağlayacak etkili stratejiler olarak algılanmamalıdır. Uykusuzluğu, alkole bağlı kazaların aksine, kaza mahallinde ölçebilecek kan, nefes testi gibi objektif ölçme yöntemleri henüz mevcut değildir. Bu nedenle, uykusuz araç kullanmaya bağlı kazalarla ilgili değerlendirmeler, sübjektif bulgulara, polis kaza tespit raporlarına ya da sürücülerin kendi beyanlarına dayanmaktadır."

UYKUSUZLUK YÜKSEK HIZLA BİRLEŞİNCE KAZA KAÇINILMAZ OLUYOR

Sürücü yorgunluğunun gece sürüşünde gündüze oranla çok daha yüksek düzeyde olduğunu açıklayan Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre; uykusuz araç kullanmaya bağlı kazalar, ağırlıklı olarak gece yarısından sonra meydana geliyor. Uykusuzluğa bağlı kaza riski, hem genç sürücülerde ( 25 yaş ve altı) hem de 26-45 yaş sürücülerde gece saatlerinde artış gösteriyor.

Ancak, 65 yaş üzerindeki sürücülerin öğleden sonra kaza riskinin daha fazla olduğunun kaydedildiği emniyet açıklamasında, "Uykusuzluğa bağlı trafik kazalarında muhtemelen yüksek hız, gecikmiş tepki zamanıyla birleştiği için, ağır yaralanma ve ölümler çok daha fazla görülmektedir. Polis kaza raporlarının analizi sonucunda, alkol temelli olmayan uykusuz araç kullanmaya bağlı kazaların büyük oranında yoldan çıkan tek aracın olduğu görülmüştür. Uykusuzluğa veya yorgunluğa bağlı kazaların hız limitlerinin yüksek olduğu karayollarında meydana geldiğini göstermektedir. Uykusuzluğa bağlı kazaların daha çok hız limitinin yüksek olduğu yollarda meydana gelmesini gecikmiş tepki zamanıyla açıklamaktadırlar. Kaza verileri, uykulu sürücülerin kazayı önleyici bir harekette bulunma olasılıklarının oldukça düşük olduğunu ortaya koymaktadır. Kaza araştırmalarına göre, uykusuz araç kullanmaya bağlı kazaların yaklaşık yüzde 80'ninde sürücünün araçta yalnız olduğu saptanmıştır." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber