SOCAR: Yeni teşvik sistemi cari açığı risk olmaktan çıkaracak

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, yeni teşvik sistemi ile sanayinin katma değer sorununa çare bulunacağını böylece cari açığın risk olmaktan çıkacağını ifade etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2012 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni teşvik sistemi, üretimde katma değeri artırma ve cari açığı daraltma adına umutları artırdı. İhracat ve istihdam odaklanan sistem, yatırımcı tarafından da olumlu bulundu. Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak için ihracat odaklı büyümek durumunda olduğunu belirten SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, ?Yatırımcıların önünü açacak yeni teşvik sistemi, Türkiye için önemli bir adımdır. Ülkenin rekabet gücünü artırmayı öngören ve sanayiye dayanan sistem, 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisine girme, 500 milyar dolar ihracat yapma hedeflerine katkı yapacaktır. Yerli sanayinin uluslararası arenada gücünü güç katacak uygulamanın, üretimde katma değer sorununa çare üreteceğine ve en önemlisi cari açığı risk olmaktan çıkaracağına kanaat getiriyorum. Kimya ve petrokimya sektörleri de ülkemizin en fazla dış ticaret açığı veren sektörler arasında. Umuyorum, bu teşvik paketi orta vadede ülkemiz kimya sanayisinin dışa bağımlılığını indirecek yatırımların önünü açacak.? dedi.

Yeni mevzuatta getirilen ?stratejik yatırım' kavramı ile büyük oranda ithal edilen ürünlerin ülke içinde üretilmesine imkan tanıması yönünde önemli bir adım atıldığını aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

?Yatırımın tamamlanmasının ardından 7 sene vadeyle sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım tutarının yüzde 50'sine denk gelen vergi indirimi imkânı, yatırımcıların kullanacakları yatırım kredileri için sabit yatırım tutarının yüzde 5'ini geçmemek sureti ile 50 milyon TL'ye varan faiz desteği ve asgari 500 milyon TL tutarlı yatırımların bina-inşaat harcamaları için KDV iadesi imkânı çok önemli getirileri olacak. Biz hep şunu savunduk; cari açıktan, yetersiz katma değerden, istihdam sorunundan yakınıyorsak bunların çaresi daha çok yerli üretimden geçiyor. Tüm dünyada uygulanan sistemler de bu algılamadan yola koyuluyor. SOCAR Türkiye olarak kamuoyuna daha evvel duyurduğumuz ve ülkemiz sanayisine çok önemli yararlar sunacak PETKİM Yarımadası'nda üretmeyi planladığımız yeni ürün, tevsii, modernizasyon ve ürün gamını artırma yatırımlarımızla ilgili planlarımızı yeni teşvik mevzuatı kapsamında hayata geçirmek konusunda faaliyetlere başlamış bulunuyoruz.?

?YATIRIMCI OLARAK ELİMİZ ARTIK DAHA GÜÇLÜ?

PETKİM Yarımadası'nda inşaatı devam eden STAR Rafinerisi yatırımının da yeni teşvik kapsamında yer aldığını vurgulayan Yavuz, şu değerlendirmelerde bulundu:

?Böylece teşvik mevzuatına göre stratejik yatırım olarak görülen STAR Rafinerisi projemizin hayata geçirilmesi kolaylaşacaktır. Gerek PETKİM'in portföyünde olan potansiyel yatırım projelerimiz, gerekse rafineri projemizin stratejik yatırım kapsamına girmesinden dolayı projelerimiz uluslararası arenada çok daha çekici hale gelmiş ve yatırımcı olarak elimizi güçlenmiştir. Bu teşvik sistematiği, Türkiye ekonomi tarihinde bir devrimdir. STAR Rafinerisi ile Türkiye'nin net ithalatçı olduğu nafta, jet yakıtı, motorin gibi pek çok ürünü yerlileştirip dövizimizin cebimizde kalmasını mümkün kılacağız. Rafinerimizin devreye girmesiyle hem cari açığın daralmasına önemli derecede katkı yapacağız hem de Türkiye'nin petrokimya sektöründe üretici konumunun yok olmasını engelleyeceğiz.?

Kenan Yavuz, SOCAR Türkiye'nin 2017'ye kadar yapacağı 17 milyar dolar yatırım sonucunda, en büyük sanayi şirketi konumuna geleceğini, Türkiye'nin 2023 için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine 5 milyar dolar destek olacağını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber