'Engellilerle ilgili durumu raporlayacağız, yapmayana biz gereğini yapacağız'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 7 Temmuz 2015 tarihine ertelenen Engelliler Yasası ile ilgili uyarılarda bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2012 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Engellilerin ulaşması gereken her yere ulaşabileceği altyapının oluşturulması ile ilgili gerekli çalışmaları yapacaklarının altını çizen Şahin, "Her ilde ve ilçede durumun ne olduğunu raporlayacağız. Yapmayana gereğini biz yapacağız." dedi.

Fatma Şahin, Gaziantep'te 'Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi (IPA-I )Projesi Hibe Programı'nın tanıtımına katıldı.

Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Şahin, önceleri nüfus sayımında, engelli vatandaşların aileleri tarafından söylenmediğini hatırlattı.

1990'lı yıllarda Türkiye'ye yabancı heyetler geldiğinde "Engelsiz toplumu nasıl başarıyorsunuz?" sorusuyla karşılaşıldığını dile getiren Şahin, bunun sebebinin engellilerin sokağa çıkamaması olduğunu ifade etti. Ülkenin kalkınma hamlesinde engellilerin potansiyelinin o zamanlarda kullanılamadığına vurgu yapan Şahin, 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hukuki bir düzenleme yapıldığına dikkat çekerek, bu alanda yapılan çalışmaları anlattı. Hukuki alt yapı oluşturulmasına rağmen esas sorunun engelsizlerin kalbinde ve zihninde olduğunun görüldüğünü kaydeden Şahin , zihinsel bir devrim yapılması ihtiyacı duyulduğunu belirtti.

Eğitim, sağlık ve istihdam alanında yapılanları aktaran Şahin, "Hala engellilerimizin rapor alması ile ilgili yapılan ölçümlerde yaşanan sıkıntılardan dolayı gelişmelerden dolayı problem yaşandığını biliyoruz. O yüzden genel müdürlüğümüzün başkanlığında damdan düşenlerle, sahayı bilenlerle çalıştaylar yapıldı. Burada yaşanan sorun nedir, nasıl çözülür diye çalışma yapıldı. Şimdi Sağlık Bakanlığı ile beraber sağlığın önünde nasıl engeller var, hepsinin kaldırmamız gerektiği noktasında bir işbirliği yaptık. İnanıyorum ki, bu çalışmalar tamamlandığı zaman eğitim ve sağlıkla ilgili engelsiz vatandaşlarımıza uygulanan bütün hizmetler pozitif ayrımcılıkla bütün engellilerimizin istifade edeceği noktaya geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Yürürlüğe girmesi ertelenen Engelliler Yasası ile ilgili de açıklamalarda bulunan Şahin, şunları söyledi: "11 ay önce bu görev bize emanet edildiği zaman yaptığımız şeyleri ev eksikleri gördük. özellikle istihdam alanında boş kadroları gördük. ulaşılabilirlikte şehirlerimizin nasıl sınıfta kaldığını gördük. Bir belediye başkanının hassasiyetiyle çalışan sistemle, 7 yıl geçmesine rağmen bir çok ilde, ilçede engellinin engellilik parası alması, sağlıktan eğitimden istifade etmesi, caddeye çıkması, alışveriş yapması, bir insan olarak ihtiyacını karşılayabilmesi için hala kaldırımlarda sorunlar olduğunu gördük. Koca koca projeler gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti'ne bunun yakışmadığını, belediyelerin bir an önce bu eksiklikleri gidermesi gerektiğini, bizim genel müdürlük olarak, bakanlık olarak ne yapmamız gerektiğini çalıştık. 7 koca yılımız geçti, 7 Temmuz'da doluyor. Şimdi bir takım çalışmalarla bunun 3 yıl daha uzatılmasıyla ilgili Torba Yasa'ya bir madde konmasını teklif edildiğini duyduk. Hemen müdahale ettik. Biz engellinin yanında tarafız. Bu 3 yılın çok uzun bir süre olduğunu, ama bir taraftan da 7 Temmuz'da bu yasa bittiği zaman engellilerimizin mahkeme mahkeme dolaşmasını, belediye başkanlarımızın engelli vatandaşlarımızla karşı karşıya gelmesinin de enerjiyi birbirimize harcatacağı, o yüzden sorunlarımızı proje odaklı hızlı bir şekilde çözüp, sorunlarımızı çözmemiz gerektiğine inandık. Bir yıl gibi bir sürede yapılması gereken hizmetleri, toplu taşımacılık, açık alanlar, kapalı alanları, bir engelli vatandaşımızın ulaşması gereken her yere ulaşabileceği bütün alt yapının oluşturulması gerektiğinin bir çalışmasını yapacağız. Bir üst kurul oluşturacağız. İçinde sivil toplum, konfederasyon başkanları, akademik kurul olacak ve biz bunu denetleyeceğiz. Her ilde, ilçede durum ne raporlayacağız. Yapmayana gereğini biz yapacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber