Erdoğan, milletvekillerine 4'er boş kağıda imza attırdı

Haber Giriş : 08 Temmuz 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muhalefete göre amaç, 'baskın seçim' için Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmak

SİYASİ kulislerde 'erken seçim' tartışmaları sürerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis kapanmadan milletvekillerinden dört boş kağıtta, dört imza alması kulisleri hareketlendirdi. Muhalefet partilerine göre AKP, erken seçim için nabız yokluyor ve Erdoğan bu nedenle milletvekillerinden imzalarını istedi. AKP'li vekillerden boş kağıtlarda alınan imzaların da, önümüzdeki dönemde kullanılabileceği öne sürülüyor.

Erdoğan'ın 4 imza birden almasını baskın seçim hazırlığı olarak yorumlayan muhalefet, AKP'nin 3 Ekim'de AB ile başlayacak müzakereler öncesinde erken seçim kararı alarak güven tazelemek isteyebileceğini düşünüyor.

AKP'li yöneticiler ise bu iddiaları yalanlarken, erken seçimin gündemlerinde olmadığını vurguluyor. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, kafalarında böyle bir hedef olmadığını, bu konuda B planlarının da bulunmadığını söyledi. 5 yıllık süreyi dolduracaklarını vurgulayan Ergin, boş kağıda imza atılmasının her dönemde uygulanan bir yöntem olduğunu kaydetti. Ergin, "Meclis tatile girmeden genelde bu yöntem uygulanır. Önemli bir olay olduğunda milletvekillerini bulamayabilirsiniz" dedi.

Dört boş kağıda alınan dört imza, TBMM'nin de dört kez olağanüstü toplantıya çağrılabilmesine imkan verecek. Meclis tatile girmeden yaklaşık 700 maddelik düzenlemeleri Çankaya Köşkü'ne gönderen hükümetin, bu yasalar konusunda yaşanacak sorunlara da anında TBMM'yi toplantıya çağırarak müdahale edebileceği kaydediliyor.

RTÜK belirsizliği

Meclis'in olağanüstü toplanması ihtimaline karşılık boş imzalar alınırken, bu imzaların RTÜK üyelerinin belirlenmesinde kullanılması gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Kanunu'nda yapılan değişikliği onaylaması ile birlikte süreç işlemeye başladı. Değişikliğin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte AKP ve CHP'nin pazar günü mesai bitimine kadar RTÜK adaylarını Meclis Başkanlığı'na bildirmesi gerekiyor. Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylama ile RTÜK üyeleri, bu adaylar arasından seçilecek. RTÜK üyelerinin seçimi, adayların Meclis Başkanlığı'na bildiriminden itibaren 5 gün içinde tamamlanacak. Ancak, Meclis'in tatile girmesi ile birlikte bu sürecin nasıl işleyeceği de tartışma konusu oldu.

AKP'li yöneticiler, Meclis Başkanlığı'ndan RTÜK üyelerinin seçimi için Meclis'in olağanüstü toplanmasının gerekip gerekmediğini sordu. Meclis Başkanlığı'ndan ise 'RTÜK seçiminin Meclis'in açılacağı 1 Ekim'e bırakılması' kararı geldi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber