Vatandaş 430 adet harç 57 farklı vergi ödüyor

Haber Giriş : 10 Temmuz 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Ticaret Odası (ATO), vergi mevzuatları ve ilgili yasalarda yaptığı inceleme sonucu, 430 adet harç, 57 adet de vergi tespit etti. ATO'nun ?Harçlı Seferleri? adını taşıyan raporuna göre, özel yasaların içine sıkıştırılan harçlarla birlikte harçların tam sayısına ulaşmak aylarca sürecek bir çalışmayı gerektiriyor. Konuyla ilgili olarak vergi uzmanları, Türkiye'de vergi sisteminin karmakarışık olduğunu, harçların sayısı konusunda da net bir bilgi bulunmadığını belirterek, ?Türkiye'de kaç adet harç olduğunu kimse bilmiyor. Harçlar, tez konusu olur? dedi. Rapora göre, Türkiye'de vatandaş adım başı harç ödüyor. Yürürlükteki Harçlar Kanunu'na göre, harçlar ?yargı, noter, vergi, tapu ve kadastro, konsolosluk, pasaport, vize, ikamet tezkeresi ve Dışişleri Bakanlığı tasdik, gemi ve liman, imtiyazname, ruhsatname ve diploma, trafik harçları? gibi gruplara ayrılıyor. 9 ana başlık altında toplam 342 kalem harç alınıyor. ?Diğer Harçlar? ve belediyelerin aldığı harçlar dahil edildiğinde harç sayısı 430'u buluyor.

İflas eden de ödüyor
Rapora göre, Türkiye'de iflas edenden bile harç alınıyor. İflasın açılması için harç ödendiği gibi iflasta paylaşılan para üzerinden de harç ödeniyor. Boşanma durumunda eşe ve çocuğa ödenen nafakanın yıllık bedeli üzerinden binde dokuz oranında harç ödeniyor. Avcılık belgesi için ödenecek harç bedeli ise avcı derneklerine üye olanlar için ayrı, üye olmayanlar için ayrı miktarlarda belirlenmiş durumda. Lise bittiği zaman, alınan diploma için bile harç veriliyor. Ticari işletmeler, o işletmenin niteliğine göre değişen miktarlarda olmak üzere, işletmenin ünvanını tescil ve ilanında bir kez, kayıtta değişiklik yapmak isterse ikinci kez, kaydını sildirmek isterse üçüncü kez harç ödemek durumunda.

57 adet vergi ve ekleri
Noterlerde 18 çeşit harç alınırken, belediyeler de Belediye Gelirleri Kanunu'na dayanarak 70 çeşit harç talep ediyor. Bunlardan en dikkat çekici olanları ?tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı, ölçü ve tartı aletleri muayene harcı, hayvan kesimi muayene ve denetleme harcı, tellallık harcı ve belediye hoparlöründen yapılan ilan ve reklam harcı...vs? Türk vergi mevzuatında ise, gelir vergisinden özel tüketim vergisine, akaryakıt vergisinden motorlu taşıtlar vergisine kadar 57 adet vergi bulunuyor. Kamu maliyesi sıkıştıkça bu vergilerin çeşitli adlar altında ?ekleri? de geliyor. ATO Başkanı Sinan Aygün, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: ?Vergi ve harçlar konusunda hangi uzmana danıştıysak (işin içinden çıkamazsınız) cevabını aldık. Maalesef bu tespit doğru... Kimse kaç çeşit harç olduğunu bilmiyor. İlk defa bir raporumuz tamamlanamadı.?

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber