SSK ve Devlet hastanelerinde çalışan personelin çalışma şartlarına ilişkin ilişkin bir değerlendirme

Haber Giriş : 20 Eylül 2003 19:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SSK ve Devlet hastanelerinde çalışan personelin çalışma şartlarına ilişkin ilişkin bir değerlendirme

Bizler kamu oyunda bilinen bazı yanlışları belirtmek, bilinmesi gerekenleri duyurmak ve kamu oyunu bilgilendirmek amacıyla bu maili bütün milletvekilleri ve siz gazeteci arkadaşlarımıza gönderdik. Sizlerden isteğimiz sayın milletvekillerimizin bu durumu bilen ve bilmeyene anlatması, yetkililerle görüşüp tartışmaları ve aşağıda yazılı durumların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini saygıyla betimleriz... Siz sayın gazeteci arkadaşlarımızdan da bu bilgilendirmemizi araştırmanız ve gerekli bilgilendirmeyi de sizlerin yapmanızdır. Yoksa şunun bilinmesi gerekir ki SSK Hastaneleri artık çökmüştür, çalışamaz hale gelmiştir. Bizim amacımızda bu çöküşün sona ermesi ve geçmişte hazine'ye borç veren bir kurumun tekrar eski günlerine dönmesi ve günümüz koşullarında gerekli teçhizat ve personel ile çalışılır hale getirilmesi çabasıdır.

SSK Hastaneleri; Türkiyenin %60 nüfusuna bakan bir kurum hastaneleri. Devlet hastaneleri Türkiyenin %30'una yakınına bakan ve genelde Memur, Memur emeklisi ve bunların yakınlarına bakan bir kuruluş hastanesi.

-Peki aradaki fark ne?

Farklar:

1- Ssk Hastaneleri Türkiyenin bazı il merkezlerinde bile yok yani il sınırları içinde ssk hastanesi yok. Buna karşın Devlet Hastaneleri Türkiyenin bütün il merkezi ile ilçe merkezlerinde mevcut. Sağlık Ocakları ise bunların yükünü azaltan önemli bir kısım. Bazı yerlerde Sağlık ocakları hastaneleri aratmıyor (Personel ve teçhizat bakımından)

2- Bir 50 Yataklı SSK Hastanesine günde 800 kişi gelirken, Aynı yerdeki devlet hastanesine günde 200 Kişi gelmekte. Yani ssk hastanesi Karşısındaki hastaneye göre günde 4 kat daha fazla hasta bakmaktadır. Peki hastalar hastanede nekadar bekliyor. SSK ya gelen hasta randevusu olmasına karşın randevu Saatinde 09:00 da geliyor Evrak kontrolü için sıraya geçiyor (15 Dk), Vezneden muayene makbuzu için idari binaya gidiyor ve makbuzunu sıraya geçerek alıyor (17 dk.) ve muayene olabilmek için polikliniğinin önüne gidiyor tabiki buradada bekliyor kendisine sıra gelmesi için (45 dk.) neticede içeri giriyor ve muayene oluyor. Doktor Göğüsten röntgen filmi, Laboratuardan İdrar tahlili ve kullanması için 2 ilaç yazıyor (3 dk), Röntgene gidip sıraya geçiyor ve filmini çektiriyor (20 dk), Laboratuara gidip tekrar sıraya geçiyor ve idrarını veriyor (15 dk.), ve eczanenin muazzam kuyruğuna giriyor ilaç almak için ve neticede bu hasta insan ilacını eksik bir şekilde alıyor çünkü ilacının birisi hastanede yok (50 dk.) Röntgen filmini ve tahlil sonucunu alması için öğleden sonra gelmesi söyleniyor. Hasta boynu bükük hastane bahçesine gidiyor ve beklemeye başlıyor. Çünkü saat 12:00'yi geçmişti. Saat 13:50 de her iki sonucunu da alıyor ve doktora tekrar göstermek üzere polikliniğe gidiyor. Doktor saat 14:00'de geliyor çünkü özel muayenehanesinde bekleyen hastaları bakmaktan geliyor ve yorgun. Saat 14:35 de film ve tahlilini gösteriyor sonuçta bir şey olmadığını öğreniyor tek sevinci bu. Peki hasta olsaydı ve yatışı yapılsaydı ne olacaktı. Akşam mesaisi 17:30 bitecekti ama hastanın evrak işi bitmeyecekti. (Yatış, Refakatçı kartı, Servis yatışı, Muhasebe, Sigorta Servisi vb.). Bunlar Devlet Hastanesinde demi böyle. Değil çünkü Evrak olayı aşılmış ve herşey bilgisayarla yapılıyor. Aynı hasta Devlet Hastanesine saat 09:00'da gidiyor. Sırasını alıyor ve poliklinik'e gidiyor sırası geldiğinde saat 9:28'de muayene oluyor aynı şekilde ona sadece röntgen filmi yazılıyor. Görevli hemşire hemen bilgisayar işliyor çekilecek filmi ve röntgene gidiyoruz 2 dk sonra çağrılıyoruz ve filmimizi çektiriyoruz (ELİMİZDE KARNEMİZDEN BAŞKA EVRAK YOK). 12 dk sonra filmimizi alıp doktora gösteriyoruz geçen zaman 20 dk. Ve doktor kullanmamız gereken ilacı yazıyor. Hastaneden ayrılıyoruz. Saat 09:55 inanın 55 dk'da her işlem yapıldı ve ayrıldık. İlacımızı da dışarıdaki bir eczaneden aldık.

3- SSk Hastanesinde 68 personel çalışıyor Karşısındaki devlet hastanesinde 138 personel çalışıyor. SSK 50 yataklı Devlet ise 60 yataklı bir hastane. SSK da personel/yatak kapasitesiyle oranlarsak 1.36, Delet Hastanesinde oranlarsak 2.3 oluyor. SSK ya 800 kişi geliyor Devlete 200 kişi geliyor personel başına kaç hasta düşüyor SSK da 12 hasta, Devlette 0,69 yani bir hasta bile düşmüyor. Oda Devlet Hast. Çoğu personelin günde 1 hasta bile görmeden mesaiden ayrıldığını gösteriyor. (Tabiki büyük hastanelerde farklılık daha da artıyor.)

4- Gayrimenkul olarak SSK da rezillik, Devlette sultanlık yaşanıyor. Radyoloji hastanelerin en alt kısmında olması gerekirken inadına yapılmış gibi ortalarda veya tepelerde (tabiki inat değil fiziki yetersizlik), hastalar ara ara sıkıştırılmış sanki hastane değil kreş, Peki Devlet Hastanelerinde durum nedir? Harika bir durum var Hemodiyaliziyle, Diş ünitesiyle, İdari binasıyla tamamen ayrı ve geniş odalar, 3-5 kişilik hasta odaları, Mükemmel donatılmış idareci ve personel odaları. Yani Bina sorunu yok.

5- Tıbbi donanım olarak SSK da birkaç ilde Hemodiyaliz ve Kardiyoloji üniteleri var. Yetersiz olduğunda da daha iyi olduğunu söylenen bir ssk hastanesine sevk var. Peki maliyeti (Ambulans + Akaryakıt + Yıpranma + Hastaya ödenen yol ücreti vb) Çoğu yerde de Ambulans olmadığından Taksiyle giden hasta ücretini hastaneden almaktadır. Peki devlet hastaneleri; kullanılmayan 3-5 tane ambulans var ve her işide hastanelerinde görüyorlar sevke ihtiyaç yok. Çünkü her dalda uzman doktor var. SSK nın sağlık istasyonlarında 1 doktor ve 1 hemşire çalışıyor, Sağlık ocaklarında en az 3 Doktor, 5 hemşire ve 3 idari personel ile 2 hizmetli çalışıyor.

6- Ssk da bir uzman doktor 950 Milyon, Hemşire 750 Milyon, İdari Personel 550 Milyon almaktayken Devlet Hastanesinde Uzman doktor 1.250 Milyon, Hemşire 900 Milyon ve idari personeli 750 Milyon maaş almakta. Bu kamu oyu tarafından yanlış bilinmektedir. Tam tersine SSK daki personel değil Devlet Hastanesindeki Personel daha çok maaş almaktadır.

7- SSK da bir doktor nöbetten sonra izinli, Hemşire ve idari personel izinli değildir yani nöbet ertesi görevli olduğu serviste mesai bitimine kadar çalışmaktadır. (Salı günü Saat 08:00'da hastaneye giren bir personel nöbetçi ise Çarşamba günü Saat 17:00'da hastaneden ayrılabilmektedir. Toplam 33 SAAT uyamadan, yemeden rezil bir şekilde) Bu personel acil serviste tuttuğu nöbette sabaha kadar uyumamakta ve acil gelen hastalara müdahale etmektedirler. Ayrıca Nöbet ücreti olarakta ayda tuttutları 4-5 nöbetten 40 Milyonu geçmeyen bir para almaktadırlar. Bazı yerlerde nöbet sayısı 6-8 arası değişmekte ve 80 Saatten sonrası nöbet ücreti ödenmemektedir. Ayrıca alınan para nöbet tazminatı değil fazla mesai adı altında ödenmektedir. Bir personel 6 nöbet tuttuğunda toplam 12 gün hastaneden ayrılamıyor demektir. Bir ay 30 gün olduğuna göre yarı yarıya hastanede full time çalışmak demek bu. Peki emeklerinin karşılığı bumu. Bu insanların hiç psikolojik ve fizyolojik olarak araştıran ve düşünen yokmu. YOK! Bu insanların herkez gibi çoluğu çocuğu ve ailesi yokmu? Bu insanların herkes gibi sosyal faaliyet hakları saklanmakta mı? Ortalıkta ruh gibi gezen ssk personelinin geleceği nasıldır? Ya devlet hastanelerinde nasıl? 24 saat nöbet tutan bir personel 2 gün hastaneye gelmiyor. Salı nöbet tutan bir personel Cuma Günü mesaiye geliyor. Ve buda nöbet ücreti alıyor. Aklı başında, Ruh gibi gezmeyen, Dinç ve sağlıklı bir insan.

8- Hangi hastaneye gelen hasta daha memnun sizce? SSk ya gelmekden memnun olan hasta göremezsiniz pek ama Devlet Hastanesine gidenlerin geneli çok memnundur. Bunda suçlu kim? Hastamı?, Personel mi?, Devletmi?

9- SSK hastanesinde günde 100 lerce sahte vizite kağıdı, sahte karne, sahte evrak yakalanırken Devlet Hastanesinin arkasında Devlet kurumları ve Emekli sandığı var Yani sahtecilik % 0.0. Bu ne anlama geliyor. SSK da yakalanan evrakları getiren kişiler tarafından tehtit edilen personel ve yetlililer, Dövülen personeller, Mahkemelerde sürünen personeller... Bunun yanında keyfini süren, hiçbir sahtecilik ve tartışmayla karşılaşmayan Devlet Hastaneleri personelleri. Güvenliği olmayan SSK hastaneleri, diğer tarafta Tam donanımlı Polis Karakolu gibi personel POLİSLER. Devlet Hastanesinde Hemen Müdahaleyi polis yaparken, SSK'da personel kendi savunmasını kendisi yapıyor neticede de mahkemelerde sürünüyor.

ARTIK SUÇLU KİMSE BULUNSUN VE BU PERSONELLERİN YAŞAM ŞARTLARI YÜKSELTİLSİN? BİZLERDE İNSANIZ VE HER HASTANE PERSONELİ GİBİ BİZDE FİZİKİ BAKIMDAN İYİ, NÖBET ZAMANLARI VE SAATLERİ AYARLANMIŞ, İNSAN VÜCUDUNUN DAYANAMAYACAK DURUMA BIRAKILMASI ŞARTLARININ DÜZELTİLMESİ, İNSAN İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİREN BİRİMLERİN KURULMASINI, İDARECİLERİN PERSONEL YANLI DÜŞÜNME YETENEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİNİ, FAZLA MESAİ ADI ALTINDA ÖDENEN ÜCRETLERİN NÖBET TAZMİNATI ALDINDA ÖDENMESİNİ, PERSONEL İHTİYAÇLARININ ACİLEN GİDERİLMESİNİ, SSK KANUNUNUN SAHTECİLİĞE KARŞI YETERİNCE ÖNLEM ALINABİLİR ŞEKİLDE DÜZENLENMESİNİ, PRİM TAHSİLAT ORANLARININ İNSAN YAŞAMINI GEÇİNDİREBİLECEK ŞEKİLDE DÜŞÜRÜLMESİNİ, VEFAKAR PERSONELİ HİÇE SAYMAMANIZI VE YAŞAM ŞARTLARINI KARŞILAYACAK ÜCRETLERİN ÖDENMESİNİ,

HASTANE PERSONELERİ, HASTALAR VE HALKIMIZ ADINA İSTİYORUZ.

Bir takım SSK ve Devlet Hastanesi Personeli ile Sigortalı ve Emekli Hasta Gurubu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber