Kadınlar bakırcılığa el attı

Türkiye'nin bakırcı kadın ustaları Çorum'da yetişiyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çorum'da unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer alan bakırcılık yeniden canlanıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte unutulmaya yüz tutmuş bakırcılığın yaşatılması amacıyla Kalaycılar ve Hırdavatçılar Odası Başkanlığı ile İş Kur il Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Bakır işleme kursu" ev hanımlarının yoğun ilgisini görüyor. Ev hanımları, katıldıkları kursta gün boyu çekiç sallayarak Türk toplumunda daha çok erkek işi olarak bilinen bakırcılık mesleğini öğrenmeye çalışıyor. Kursa katılan 9 kadının 3 ay sürecek kurs sonunda yaptıkları hediyelik eşyalar, rölyef çalışmaları düzenlenecek sergi ile görücüye çıkacak.

Kurs öğreticisi Serkan Tuluk, kursla birlikte unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarından bakırcılığı insanlara tanıtmayı ve kadınların bu mesleği yapabileceğini göstermeyi istediklerini söyledi. Bu amaç doğrultusunda Kalaycılar ve Hırdavatçılar Odası Başkanlığı ile İş Kur il Müdürlüğü işbirliğinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Mimar Sinan Halk Eğitim Merkezi'nin verdiği destekle bu bakır işleme kursu açtıklarını dile getiren Tuluk, "Buradaki amaç bakır süs eşyaları, rölyefleri kadınlarımızın da uygulayabileceğini onlarında bu sanatı sürdürebileceğini göstermek. Esas amacımız bu. Yok olmaya yüz tutan bu mesleği tekrar yeniden modern zamana günümüz hayatına adapte edebilmeyi hedefliyoruz" dedi.

Bakırcılık kursuna ilgi beklentilerinin ötesinde olduğunun altını çizen Tuluk, kursa bayanların gösterdiği ilginin ise kendilerine cesaret ve gurur verdiğini vurguladı. Tuluk, kurs sonunda kursiyerlerin yaptığı ürünlerin düzenleyecekleri bir programla sergilemeyi planladıklarını belirtti.

Kursa katılan Su Buğdaylı isimli kursiyer, daha önce bakırla hiç tanışmadığını belirterek, "İşin içinde süsleme olduğunu duyunca bende varım dedim. Bakırı kapkacak olarak tanıyordum. Bu işle tanışınca bakırı tanıyorsunuz, bakıra şekil veriyorsunuz. Bakır aynı zamanda insanın elektriğini alıyor. Daha sakin bir insan oluyorsunuz. Çok sevdik bu işi. Herkesin katılmasını bekliyoruz" dedi.

Başka meslek dallarında da kurslar açılması için çağrıda bulunan Buğdaylı, bu tür kurslarla birlikte evlerinde oturan hanımların hayata kazandırılmasını istedi. Kursa katıldığı için çok mutlu olduğunu dile getiren Buğdaylı, "Hocalarımız, ustalarımız çok iyi. Bakır sadece süs olarak değil de hayatın içerisine tekrar katılmalı. Bakır sağlıklı birşey. Mutfakta tekrar gereç olarak kullanılabilir. Bunun için modernize edilebilir. Bunlar düşünülebilir yapılabilir. Bu konuda planlarımız var inşallah hayata geçiririz" diye konuştu.

Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Şenay Akaya isimli başka kursiyer ise, kursa başlamadan önce bakırcılığı erkeklerin yaptığı bir iş ve meslek olarak gördüğünü ifade etti. Kursa gelirken erkeklerin daha yoğun olacağını düşünürken kadınlar daha çoğunlukta olduğunu gördüğünü anlatan Akkaya, kursta sadece bakır işlemesi yapmadıklarını dile getirdi. Bakırcılığın zor gibi gözüksede çok kolay da bir meslek olmadığına dikkat çeken Akaya, "Mesleği öğrendikçe daha çok keyif alarak yapıyoruz. Bakır işlemekten keyif alıyorum. Bakırcılık çok fazla iş olanı olan bir meslek grubu değil, ama unutulmakta olan bir el sanatı. Güzel Sanatlar Fakültesi mezunuyum. Alanımızda bakır işlemeciliği gösteriliyor ama üniversite görmedim. Kursta gördüm. Devam ettirmek isterim. Yeni tanışıyoruz. Bu alanda iş imkanı olursa değerlendirmek isterim" ifadelerini kullandı.

Kursun açılmasından dolayı memnun olduğunu anlatan Ayşe Gündoğdu ise, kendisi gibi ev hanımları için bakırcılık kursunun değişik bir çalışma olduğunu kaydetti. Ev hanımlarından gün boyunca evlerinde oturmak yerine araştırma yapmalarını isteyen Gündoğdu, bugüne kadar hayatı boyunca hiç çalışmadığını ancak kurs sayesinde çalışmaktan dolayı memnun olduğunu belirtti.

Hafta sonları kurs olmadığı için evde zaman geçiremediğini anlatan Gündoğdu, "Kurs gününü iple çekiyoruz. Ayrıca kurs nedeniyle her iki günde bir kez değişik ürünler ortaya çıkarıyoruz. Bu da bizleri mutlu ediyor" dedi.

Eski eşyaları sevdiği için bakırcılık kursuna katıldığını belirten Fahriye Şimşek ise, "Güzel bir meslek. Evlerde kullandığımız eşyalar arasında mutlaka bakır var. Nasıl yapıldığını ne şekilde kullanmamız gerektiğiniz öğreniyoruz burada. Kadınlarımız evde oturmasınlar onlar bizim gibi bu kursa katılsınlar" diye konuştu.

Bakırcılığın ilk başlarda erkeklerin yaptığı bir meslek gibi gözükse de çok zevkli olduğunu anlatan Ayşe Nur Özdemir ise ev hanımlarını kursa katılmaya davet etti.

Kursu ev hanımlarına yönelik hoş bir çalışma olarak bulduğunu açıklayan Satı Özkan, kendi açısından değişiklik olduğunu belirtti. Birsen ipek isimli kadın ise, bakırcılıkcılık kursu ile ilgili kendisine teklif geldiğinde hiç tereddüt etmeden 'evet' dediğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber