Demokrat Eğitimciler: Almanya'nın 11 bin kamu aracı var, Türkiye'nin 158 bin

Kamuya ait 158 bin araç ve 240 bin lojman ve sosyal tesis bulunduğunu söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'nin bu konuda gelişmiş Avrupa ülkelerini geride bıraktığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2012 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avcı, "Kamuya ait taşıt sayısı Japonya'da 10 bin, Almanya'da 11 bin, İngiltere'de ise 12 bin. Türkiye'ye gelince, belediyeler, üniversiteler ve özel bütçeli kurumlar dâhil kamuya ait tam 158 bin kara taşıtı var." dedi.

DES Genel Başkanı Avcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kamudaki lojman saltanatı ve araç sefasına son verme çağrısında bulundu. Kamudaki lojman saltanatının ve araç sefasının devam ettiğini söyleyen Avcı, ?Kamudaki bu israf bitene kadar konuyu gündemde tutmaya ve yetkilileri uyarmaya devam edeceğiz. Kamuya ait lojmanların satılarak, bunun yerine memurlara 150 TL kira yardımı yapılmasını, araçlarında satılarak bunun yerine de ilgili makamlara ulaşım tazminatı ödenmesini istiyoruz. Hizmet özelliği gereği sadece çok sınırlı bazı makam ve kurum görevlilerine lojman ve araç tahsis edilmelidir.? dedi.

Milletvekili lojmanlarını satarak vekillerin halkın arasında, kira parasını da ceplerinden ödeyerek yaşamalarını amaçlayan Başbakan'ın yine kendisinin de başbakanlık lojmanı yerine orta halli bir mahallede oturarak Türkiye'ye çok değerli bir mesaj verdiğini söyleyen Gürkan Avcı, Lojmanların ve araçların satılması fikriyle amacının ekonomiye kaynak sağlamak değil kaynak israfını ve devletin parasının çarçur edilmesini önlemek olduğunu söyledi.

Kamuya ait taşıt sayısının Japonya'da 10 bin, Almanya'da 11 bin, İngiltere'de ise 12 bin olduğunu söyleyen Avcı, şunları aktardı:

"Türkiye'ye gelince, belediyeler, üniversiteler ve özel bütçeli kurumlar dâhil kamuya ait tam 158 bin kara taşıtı var. 158 bin taşıtın dışında devletin kiraladığı araçlarda göz önüne alındığında Türkiye savurganlık ve israf anlamında milli geliri 30 bin dolar seviyesinde olan dünyanın en zengin ülkelerini bile fersah fersah geride bırakıyor. Devlet, 158 bin aracı satın almak için bütçeden milyar dolarlarca para harcadığı gibi, bu araçların yalnızca bakım, onarımı için yılda 130 milyon TL dolayında masraf yapıyor. Makam ve hizmete tahsisli 158 bin aracı kullanan şoförlerin, tamir, bakım, kayıt ve takip personelinin milyarlarca TL'yi bulan maaşlarını karşılayan devlete bu araçların yalnızca yıllık yakıt masrafı 1 milyar TL'yi geçiyor. Devlet araç kiralamalarına geçen yıl 250 milyon TL civarında para ödemiş."

LOJMAN VE TAŞITLAR TOKİ ELİYLE MEMURA SATILSIN

Lojman ve taşıtların TOKİ maharetiyle piyasa rayicine yakın bir bedelle evi, arabası olmayan memur ve vatandaşlara satılmasını öneren Avcı, "Kamu kuruluşlarının sahip olduğu tatil kampları, eğlence ve dinlenme tesisleri, misafirhaneler, kafeteryalar en kısa zamanda özelleştirilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarının matbaa ve basımevleri ve benzeri işletmecilikleri dahi satılmalıdır. Kamu yönetiminde büro tefrişatı için yapılan gereksiz ve lüks harcamalara son verilmelidir.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber