Emniyet Genel Müdürlüğü haftalık olağan basın toplantısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2005 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, tatil yörelerinde terör saldırısı olmaması için güvenlik güçlerinin elinden gelen tüm tedbirleri aldığını bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, haftalık olağan basın toplantısında görev ve eğitim amaçlı yurt dışında görevlendirilen polislerle ilgili bilgi verdi. Çalışkan 797 polisin hizmet ve eğitim amacıyla yurt dışında görev yaptığını açıkladı. Özel güvenlik elemanlarıyla ilgili sınavı hakkında da bilgi veren Çalışkan, bugün üçüncüsü yapılacak olan sınava 38 bin 668 kişinin katılacağını söyledi. Çalışkan 2005 yılının ilk 5 ayında 119 bin 538 kişinin muhtelif sebeplerle, 21 bin 164 kişinin iş nedeniyle ve 22 bin 316 kişinin ise öğrenim nedeniyle olmak üzere toplam 163 bin 18 yabancı uyruklu kişinin Türkiye'de ikamet ettiğini kaydetti. Çalışkan, 2005 Mayıs Ayı itibariyle 16 milyon 802 bin 706 kişinin sürücü belgesi sahibi olduğunu belirterek, bunların 14 milyon 215 bin 931'inin erkek, 2 milyon 586 bin 775'inin ise bayan olduğunu ifade etti. Son 1 ay içerisindeki terör olaylarıyla ilgili de bilgi veren Çalışkan, ülke genelinde yapılan 85 operasyonda 40 adet uzun namlulu silah, 3 adet tabanca, 49 adet bomba, 3 bin 897 adet fişek ele geçirildiğini, bu operasyonlarda terör örgütüyle bağlantılı olduğu değerlendirilen 209 kişinin yakalandığını, bu kişilerden 72'sinin mahkemelerce tutuklandığını 137'sinin ise serbest bırakıldığını kaydetti.

Çalışkan, İngiltere ve Özbekistan'a ülkeler arasındaki işbirliğini artırmak, daha çabuk ve hızlı bilgi akışını sağlamak amacıyla birer polis irtibat görevlisi atandığını söyledi.

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çalışkan, terör olaylarıyla ilgili bir soru üzerine, "Terör örgütlerine yönelik olarak bütün güvenlik güçlerince operasyonlar sürdürülmektedir. Güvenlik güçleri bütün gücüyle terörün önüne geçmek için çalışmaktadır" şeklinde konuştu. "Sınırdışı operasyon yapılabilir mi?" şeklindeki soruya ise Çalışkan, "Sınırdışı operasyonlar ilgili makamlarca değerlendirilmektedir. Daha önce olduğu gibi gerekirse şimdi de yapılacağını zannediyorum" cevabını verdi. Çalışkan bir başka soru üzerine, İstanbul'daki terör saldırısına karıştıkları tespit edilen ve Irak'ta yakalanan 2 kişiyle ilgili daha önce İnterpol Genel Sekreterliği'ne yaptıkları müracaat üzerine Kırmızı Bülten çıkarıldığını hatırlatarak, "Koalisyon güçlerince bu 2 şahıs yakalandı. Koalisyon güçlerine ait tutukevinde bulunduklarının öğrenilmesi üzerine Adalet Bakanlığı dosyasını hazırlayarak Dışişleri Bakanlığı'na iletmiş ve Dışişleri Bakanlığı da Irak'taki yetkili makamlara konuyu ileterek iade için gerekli çalışmaları başlattı" dedi. Çalışkan, tatil yörelerinde alınan önlemlerle ilgili ise şöyle konuştu:

"Bu olayların olmaması için güvenlik güçleri elinden gelen bütün tedbirleri almaktadır. Terör, sadece güvenlik güçlerinin tek başına üstesinden geleceği bir olay değil. Vatandaşlarımıza da büyük görev düşmekte. Vatandaşlarımız gördüklerini, duyduklarını, şüphelendiklerini, en yakın güvenlik güçlerine bildirirlerse bizler bu konuda daha duyarlı oluruz. Vatandaşların yardımıyla daha önce birçok terör eylemi önlendi. Vatandaşlar sokakta dolaşırken gözlerini kulaklarını teröre yönelik kullanırlarsa teröre yönelik binlerce göz, kulak olur" diye cevap verdi.

"Teröristlerin 'direnişçi' gibi nitelendirilmesini nasıl karşılıyorsunuz?"

şeklindeki soru üzerine Çalışkan, "Terörün mutlaka uluslararası kabul görmüş bir tarifinin yapılması gerekir. Bunu mutlaka yazılı bir anlaşmaya koymak gerekir, yoksa her ülke amacına ulaşmak için terörü kullanabilmektedir" şeklinde konuştu. Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü'nün evinde yapılan aramayla ilgili bir soruya ise Çalışkan, Cumhuriyet Savcılığı'nın çeşitli ihbar ve şikayetler gelmesi üzerine mahkemeden alınan arama kararı neticesinde aramalar yaptığını kaydetti. Çalışkan, tarihi eserler bulunabileceği yönünde de şikayetler geldiğini belirterek, bunun üzerine savcının aldığı mahkeme kararıyla bu konuda da araştırma yapıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber