Yeraltı suyu kullanımında sayaç takma zorunluluğu geliyor

Kontrolsüz kullanım sonucu rezervi her geçen gün düşen yer altı suyu kullanımı kontrol altına alınıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeraltı suyu kullanımının kontrol altına alınması ve israfın önlenmesi için ön yüklemeli uzaktan kontrollü su sayacı takılması zorunlu hale getirildi.

Yeraltı suları genellikle sanayi tesislerinde, tarımsal sulamada, içme ve kullanım alanlarında tüketiliyor.

Son yıllarda yer altı suyu kullanımına yönelik taleplerde önemli artış yaşandı. Yeraltı suyunun kullanılabilmesi için izin belgesi alınması gerekiyor. Ancak izinlerin alınmasından sonra kullanılan su miktarı tespit edilemiyordu.

Son yıllarda kullanma belgesinde belirtilen miktardan fazla yer altı suyu çekilmeye başlandı.

Bu durum yeraltı suyunun rezervinin düşmesine neden oldu. Çorlu-Çerkezköy yoğun sanayileşme yer altı suyu tüketimini artırdı. Suyun kontrolsüz tüketimi sonucunda 26 milyon metreküplük su açığı oluştu. Su israfının önüne geçilmesi ve sürdürülebilir yeraltı suyu yönetimi için yetkililer harekete geçildi. Yeraltı suyu rezerv-çekim ilişkisinin modern sulama sistemleri ile desteklenerek kontrol altında tutulması, tüm kuyulardan çekilen veya çekilecek suyun ölçülebilir durumda olması için ölçme işlemini yapmaya yönelik ölçüm sistemlerinin tespit ve tesis edilmesi gerekliliği zorunlu hale getirildi.

Yeraltı suyu kullanımının kontrol altına alınması ve israfın önlenmesi için ön yüklemeli uzaktan kontrollü su sayacı takip takılması zorunlu hale getirildi. 13 Şubat 2013 tarihine kadar bütün kişi, kurum ve kuruluşlara ait kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine ön yüklemeli uzaktan kontrollü su sayacı takılacak. Ölçüm sistemi kurmayanların belgeleri Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından iptal edilecek. Belgeye konu olan yer kapatılarak kapatma masrafları da sahibinden alınacak.

Sayaçların takılmasından sonra DSİ tarafından kullanılacak azami su miktarı kartlara yüklenecek.

Karttaki miktar tüketilince su çekilmesi engellenerek kontrol altına alınacak. Yüklenen su miktarı, kullanma belgesinin verildiği tarihten itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Ancak her bir yıllık dönemin bitiminde yeni yükleme yapılacak. Yüklenen su miktarının tamamının tespit edilen tarihten itibaren bir yıl içerisinde kullanılmaması halinde, kalan miktar bir sonraki yıla devredilmeyecek.

"ÇORLU'DA 26 MİLYON METREKÜPLÜK BİR AÇIK VAR"

Yıl tamamlanmadan çekilebilecek azami su miktarının kulllanılması halinde aynı dönem içerisinde ilave su verilmeyecek. DSİ 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, yer altı suyunun doğal bir kaynak olduğunu belirterek, öncelikle yer altının değil, yer üstü suyunun kullanılması gerektiğini belirtti.

Yıllarca yer altı suyunun kontrolsüz ve aşırı bir şekilde kullanılarak bu duruma getirildiğini anlatan Algın, "Bundan sonra bu tedbirler bir eylem planı dahilinde gerçekleştirilecek. Çorlu'da Çerkezköy'de organize sanayi ve deri organize sanayinde toplantılar yaptık. Bizim sanayi kullanımız fazla. Kuyu sayısı diğer bölgelerimize göre daha fazla. Ama bir şansımız da onların buna hazır olduğunu gördük. Çok hızlı bir şekilde bunu gerçekleştireceğimizi ümid ediyorum." dedi.

Sorumluluk sahasında 376 milyon metreküplük su rezervinin bulunduğunu ifade eden Algın, şunları söyledi: "Bu miktarın Meriç, Havsa, Uzunköprü havzasında böyle bir düşüm yok. Ancak Çorlu'da bizim hesaplarımıza göre, 26 milyon metreküplük bir açığımız var. Burada yerüstü suyu kullanımı bundan sonra artacak. Yani şimdiye kadar çok fazla kullanım olmamış, yeraltı suyuna yönelinmiş. Bir ölçüde de olmadığı için yönelmiş. Yer üstü suları daha az olduğu için. Ama 73 adet proje ki, Çorlu altı havzası içerisinde Tekirdağ'da Naip Köy barajı, İnecik-Dedecik Barajı, şu anda bunlar devam ediyor. Yoncalı barajı Çerkezköy organize sanayi bölgesi tarafından yapılacak. Biz bunlarla ilk etapta 110 milyon metreküp havzaya yerüstü suyunu tahsis edeceğiz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bunu planlıyoruz. Zaten açığımız 26 milyon metreküp. Yapılacak çalışmayla bu sorunu halledeceğime inanıyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber