Suç dosyası kabarık çocuklara şehir dışı yasağı

Haber Giriş : 16 Temmuz 2005 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargının yeni TCK'yı esas alan kararlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Kırıkkale'de çok sayıda sabıkası bulunan 15 yaşındaki üç çocuğa ?şehirden çıkmama cezası' verildi.

Hırsızlık suçundan yargılanan E.D., C.A. ve Ö.E., her ay emniyete giderek ?ben buradayım? diye bilgi verecek. Çocuklar, cezanın sonunda istediği şehire gidebilecek. 1 Haziran'da yürürlüğe giren yeni TCK gereğince verilen kararı değerlendiren Kırıkkale Baro Başkanı Mustafa Akyıldırım, temel amacın suç potansiyelini azaltmak olduğunu kaydetti.

Avrupa'da uygulanan bazı yasaların yeni TCK ile Türkiye'de de uygulanmaya başlandığını hatırlatan Akyıldırım, suçluların cezaevlerine gitmeden de emniyetin gözetimi altında günlerini doldurduğunu ifade etti.

TCK'nın, hükümlülerin toplumla bütünleşmesini sağlamaya dönük maddeler içerdiğini dile getiren Akyıldırım şöyle konuştu: ?18 yaşını doldurmayanların cezalarını açık cezaevlerinde çekmeleri için düzenleme yapıldı. Cezaevlerinde hükümlünün yaş, ceza süresi ve yetenekleri dikkate alınarak, ekonomik ve kültürel etkinliklerini atırmaya yönelik çalışma yürütülüyor. İyileştirme çabalarında başarıya ulaşmak için dernekler, vakıflar ve gönüllü kişilerle temasa geçiliyor.?

Kırıkkale Valisi Mustafa Demirer ise Kırıkkale Adliyesi'nde bir ilk gerçekleştiğini, bunun da doğru bir karar olduğunu söyledi. Yargının toplumu düşünerek kararlar aldığını söyleyen Demirer, ?Hukukun üstünlüğünü kimse tartışamaz. Hakimlerimiz karar verirken, kanunlar çerçevesinde hareket eder. Kanunlar ise toplum düşünülerek çıkartılmıştır.? dedi. Hakim Burhanettin Öksüm tarafından hırsızlık yapan çocuklara bir süre Kırıkkale'den ayrılmama cezası verildiğini açıklayan Kırıkkale Başsavcısı Rıza Can, önemli olanın insanları cezalandırmak değil, topluma kazandırmak olduğunu vurguladı. Başsavcı Can şu bilgileri verdi: ?A. Fazıl Demir adlı vatandaşın evine giren E.D., C.A. ve Ö.E., emniyet tarafından yakalandı. Haklarındaki davadan 1 ay 28 gün hapis cezasına çaptırıldı. Davayı yürüten hakim Burhanettin Öksüm, yeni TCK'nın 5237 sayılı maddesini göz önünde bulundurarak, sanıklara il dışına çıkmama kararına bağladı.?

Suç işleyen insanlara ceza vererek suçun önlenemeyeceğini ifade eden E.D., C.A. ve Ö.E.'nin yakınları ise, ?Ceza verilen insan toplumdan soyutlanacağı için daha çok suç işlemeye yönelir. Adliyenin verdiği karar isabetli oldu.? görüşünü savundu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber