MEB İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 21 Temmuz 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MADDE 1 ? 13/8/1999 tarihli ve 23785 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı, ilköğretim müfettişleri ile müfettiş yardımcılarının atanması ve atanacaklarda aranacak nitelikler, görev, yetki, sorumluluk, çalışma usulü, yetişme şekli, yer değiştirme, rehberlik, araştırma, inceleme, soruşturma, teftiş ve değerlendirme hizmetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesindeki "Kurul" tanımı madde metninden çıkarılmış, 27, 28, 29, 32 ve 33 üncü maddelerinde geçen "Kurul" ibaresi "ilköğretim müfettişlikleri başkanlığı" olarak değiştirilmiş, 7, 9, 12, 13, 19, 20, 21 ve 23 üncü maddelerinde geçen "Personel Genel Müdürlüğü" ibaresi, "İlköğretim Genel Müdürlüğü"; 39 ve 41 inci maddelerinde geçen "fezleke" ibaresi ise "ön inceleme" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Rehberlik, araştırma, inceleme, soruşturma, denetim ve değerlendirme hizmetlerinde ve kurumsal etkinlik ve verimlilik ile birlikte denetmenlik bilgi formasyonu, göreve bağlılık, iş doyumu ve yüksek moral sağlamak,"

"d) Personel ve kurum performansının değerlendirmesini tarafsızlık, güvenirlik, geçerlik ve açıklık ilkelerine göre yapmak."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"e) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin A/5 inci alt bendindeki şartları taşımak ve son altı yıllık hizmet süresinde aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Personel Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak branşlara göre müfettiş yardımcısı ihtiyacı, kadro sayısı ile sınava başvuru koşulları, yeri, zamanı ve sınava ilişkin diğer bilgiler genelge ile İlköğretim Genel Müdürlüğünce Bakanlık merkez ve taşra teşkilâtına duyurulur."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 8 ? Müsteşarın veya ilgili müsteşar yardımcısının başkanlığında İlköğretim Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü veya görevlendireceği genel müdür yardımcısı ,Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı ile İlköğretim Genel Müdürlüğü, Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden birer genel müdür yardımcısı, hukuk müşaviri ve Müsteşar tarafından belirlenen bir ilin ilköğretim müfettişleri başkanından oluşacak Yarışma Sınav Komisyonu kurulur.

Yarışma Sınav Komisyonunun görevleri şunlardır:

a) Yarışma sınavı ile ilgili esas ve usulleri belirlemek,

b) Yarışma sınavı sorularını hazırlatmak,

c) Yazılı sınavı, Bakanlığın ilgili birimine yaptırmak, sözlü sınavı yapmak,

d) Yarışma sınavı sonuçlarına göre başarı listesi düzenlemek veya sınav sonuçlarını değerlendiren ilgili Bakanlık birimine düzenlettirmek,

e) Sınav sonuçlarına yapılacak itirazları inceleyip karara bağlamak.

Sınav komisyonunun sekretarya hizmetleri İlköğretim Genel Müdürlüğünce yürütülür."

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin (b) bendine aşağıdaki birinci paragraf eklenmiştir.

"Yazılı sınavı kazananların sayısı, branşa tahsis edilen kontenjanın iki katından fazla olması hâlinde sözlü sınava yazılı sınavı kazananlardan başarı sırasına göre ilân edilen branşlar itibariyle iki katı aday çağrılır."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yarışma sınavını kazananlar; görevini yapmasına engel olabilecek özrünün bulunmadığını, sağlık durumunun iklim değişikliklerine ve her çeşit yolculuk şartlarına uygun olduğunu Devlet hastanelerinden alınacak heyet raporu ile belgelendirmeleri durumunda İlköğretim Genel Müdürlüğünce yapılacak planlamaya göre ihtiyaç olan illere kura ile atanırlar. Kura çekimi, sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra en geç 30 gün içinde yapılır."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci paragrafı ile (2) nolu alt bendinin üçüncü paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Müfettiş yardımcıları, İlköğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanacak bir program dahilinde Bakanlığının hizmet içi eğitim merkezlerinde veya yüksek öğretim kurumlarında hizmet içi eğitimle yetiştirilirler."

"Hizmet içi eğitim sonunda yapılan değerlendirme sınavının sonuç listeleri, Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığınca İlköğretim Genel Müdürlüğüne bildirilir."

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yeterlik sınavına ilişkin hususlar, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce sınav tarihinden 30 gün önce müfettiş yardımcılarına duyurulur."

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 26 ? Yeterlik sınavında başarılı olanlar, ilköğretim Genel Müdürlüğünün önerisi, Personel Genel Müdürlüğünün uygun görüşü üzerine Bakanlık onayı ile ihtiyaç bulunan illere müfettiş olarak atanırlar.

Müfettiş olarak atananların müfettiş yardımcılığında geçen hizmet süreleri, maddî haklar hariç, diğer görevlere atanmalarına esas bu görevde geçmesi gereken süre yönüyle müfettişlikte geçmiş sayılır."

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 30 ? Valiliklerce ilköğretim müfettiş yardımcılığında geçen süre hariç en az üç yıl ilköğretim müfettişliği yapmış olanlar arasından belirlenen üç aday, başkan olarak görevlendirilmek üzere İlköğretim Genel Müdürlüğüne teklif edilir.

İlköğretim Genel Müdürlüğü, adaylara ilişkin görüşünü ekleyerek Personel Genel Müdürlüğüne gönderir. Personel Genel Müdürlüğünce bu adaylardan biri Bakanlık Onayı ile üç yıllığına başkan olarak görevlendirilir. Başkanlık yapanlar yeniden aday gösterilebilirler.

Ancak, alanında lisansüstü öğrenim görmüş ve/veya KPDS'dan en az (D) düzeyinde yabancı dil sertifikası bulunan adaylara öncelik verilebilir."

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin (l) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"l) Müfettişlerden ve/veya yeterli sayıda müfettiş bulunmaması durumunda müfettiş yardımcılarından ihtiyaca göre oluşturacağı komisyona, grupların hazırladığı öğretim yılı sonu raporlarını inceletmek, sonuçlarını konularına göre düzenlemek, problemleri ve çözüm önerilerini millî eğitim müdürlüğüne sunmak,"

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Başkan yardımcıları, o ildeki ilköğretim müfettişleri arasından başkanın önerisi, il millî eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayı ile üç yıllığına görevlendirilir. Başkan yardımcılığı yapanlar, yeniden başkan yardımcısı olarak görevlendirilebilir."

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 42 ? Müfettiş ve müfettiş yardımcılarının rehberlik, araştırma ve iş başında yetiştirme, teftiş ve değerlendirme, inceleme, soruşturma hizmetlerine yönelik olarak;

a) Okul öncesi eğitim kurumları,

b) İlköğretim kurumları,

c) Özel eğitim gerektiren çocuklar için açılmış ilköğretim seviyesindeki okullar ve sınıflar,

d) Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslar,

e) İlköğretim seviyesinde açılan öğrencileri yetiştirme kursları,

f) Özel öğretim kurumlarına bağlı, ilköğretim seviyesindeki dersane, kurs, etüt eğitim merkezleri ve okulları,

g) Valilikçe uygun görülen Bakanlığın gözetim ve denetimine tâbi diğer okul/ kurumlarda inceleme ve soruşturma işleri

görev alanlarını oluşturur."

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin (a) bendinin (7) nolu alt bendi, (b) bendinin (4) nolu alt bendi ile (d) bendinin (8) ve (11) nolu alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye (e) bendi ilâve edilmiş, (b) bendinin (12) nolu alt bendi ile (c) bendinin (4) ve (8) nolu alt bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

"7) Teftiş, değerlendirme, araştırma, inceleme ve soruşturma hizmetlerinde müfettiş yardımcılarının katılımını sağlamak ve yetiştirilmelerine yardımcı olmak."

" 4) Bayrak, anma ve kutlama törenlerinin; sosyal etkinliklerin mevzuatına uygun olarak yapılıp yapılmadığını,"

"8) Soruşturmalarda, muhbir, şikâyetçi, sanık ve tanıkların celbi ve dinlenmesi gibi soruşturmanın gerektirdiği her türlü işlemlerin yerine getirilmesinde ilgili mevzuat hükümlerine göre hareket etmek,"

"11) 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamına girmeyen konularda Başkanlıkça, milli eğitim müdürlüğü aracılığı ile Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmak."

" e) Araştırma;

1) Görev alanlarındaki okul/kurumların eğitim-öğretim, yönetim ve öğrencilerle ilgili ihtiyaç duyulan konularda araştırma yapmak,

2) Okul/kurum personelinin yeterlik ve verimliliklerini araştırmak,

3) Bölgesinde okula devam etmeyen öğrencilerin devamsızlık sebeplerini araştırmak,

4) Eğitim sorunlarını belirlemek, çözüm önerileri geliştirmek ve eğitimin niteliğini artırarak etkin ve verimli olarak gerçekleştirilmesine yönelik araştırma yapmak,

5) Okul ve çevre ilişkisini güçlendirmek amacıyla araştırma yapmak,

6) Görev alanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla başkanlıkça verilen diğer konularda araştırma yapmak."

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 49 ? Müfettişler, meslekî bilgilerini yenilemek, geliştirmek ve uzmanlıklarını artırmak amacıyla Bakanlığın hizmet içi eğitimle ilgili mevzuatında belirtilen hedefler doğrultusunda hizmet içi eğitime alınırlar. Görev alanına giren hizmet birimlerinin görüşü ve İlköğretim Genel Müdürlüğünün önerisi üzerine müfettişlerin, Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığınca hazırlanacak bir plan dahilinde hizmet içi eğitimden geçirilmesi esastır. Ayrıca müfettişler, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Lisansüstü Uzmanlık Programına alınabilir, gerektiğinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 78 ve 79 uncu maddeleri çerçevesinde yurt dışına gönderilebilirler."

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, ikinci ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

"Her hizmet bölgesinde öngörülen süre kadar çalışmak esastır. Aynı ilde çalışma süresi sekiz yılı aşamaz."

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Müfettiş ve müfettiş yardımcılarından kendisinin, eşinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu anne-baba-kardeş-çocuklarından birisinin, bulunduğu ilde tedavisinin mümkün olmadığını, tam teşekküllü Devlet veya üniversite hastanelerinden son altı ay içinde ilgili mevzuatında belirtilen usule ve fenne uygun olarak alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirenlerin görev yerleri; tedavi imkânı ve müfettiş ihtiyacının birlikte bulunduğu il olarak değiştirilir veya aynı ilde bırakılır."

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesine aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

"Müfettiş ve müfettiş yardımcılarının branşları ile ilgili bir alanda yurt içinde lisansüstü öğrenim gördüğünü belgelendirmesi durumunda, yer değiştirme istekleri ihtiyaç ölçüsünde değerlendirilir."

MADDE 21 ? Aynı Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"f) Hizmetin gereği olarak üniversitelerde ve Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünde başarılı geçen sürelerin tamamı"

MADDE 22 ? Aynı Yönetmeliğin 62 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Müfettişler, müfettişliğe atanma tarihinden itibaren iki yıl geçmeden nüfusa kayıtlı oldukları, doğdukları veya yönetici ya da öğretmen olarak en son görev yaptıkları illere atanamazlar."

MADDE 23 ? Aynı Yönetmeliğin 76 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 76 ? Müfettiş ve müfettiş yardımcılarının idarî ve malî işlemleri, İlköğretim Genel Müdürlüğünce yürütülür."

MADDE 24 ? Aynı Yönetmeliğin EK-1 ve EK-2 Formu ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 25 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki Geçici 13 üncü madde eklenmiştir.

"Geçici Madde 13 ? Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte ilköğretim müfettişleri başkanlığı süresi dolmamış olanlar görevlerine devam eder, Yönetmeliğin yürürlük tarihinden sonra başkanlık süresi sona erenlerin yerine, bu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda başkan görevlendirilir."

Yürürlük

MADDE 26 ? Bu Yönetmeliğin 18 inci maddesi 1/1/2006, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 27 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Ekleri için Tıklayınız

Ek 1
Ek 2

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber