Evdeki tehlikeli atıklara dikkat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ev işlerinin daha hızlı ve kolay yapılmasını sağlayarak yaşamı kolaylaştıran birçok temizlik malzemesi, uygun kullanılmaması ve bertaraf edilmemesi durumunda hem sağlığa hem çevreye zarar veriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan kitapçığa göre, günlük yaşamda kullanılan ve hayatı kolaylaştıran birçok tehlikeli ürün bulunuyor.

Normal şartlarda bir evde 1,5-5 kilogram arasında tehlikeli ürün bulunurken, temizlik malzemeleri, deterjanlar, boyalar, kişisel bakım ürünleri, bunlar arasında yer alıyor.

-Bu ürünlere güvenebilir miyiz--

Tüketicilerin, marketten aldıkları ürünün genellikle güvenilir olduğuna inandığı belirtilen kitapçıkta, evlerde kullanılan birçok ürünün tehlikeli kimyasal maddeler içerdiğine, uygun kullanılmaması ya da bertaraf edilmemesi durumunda zararlı etkileri bulunduğuna işaret ediliyor.

Kitapçıkta, bunlardan hangilerinin tehlikeli olduğu, tehlikeli olması durumunda kullanma, saklama ve alternatifi olan ürünlerle ilgili bilgi sahibi olunmasıyla çevrenin de korunabileceği vurgulanıyor.

-Tehlikeli atık miktarını nasıl azaltırız--

Bu ürünler satın alınırken, etiketinin dikkatli okunması gerekiyor. Ürün tehlikeliyse, etiket bilgilerinde yanıcı, korozif, patlayıcı, toksik ve radyoaktif olduğu yönünde işaretler bulunuyor.

Tehlikeli atık miktarını azaltmak için ise evlerde daha az tehlikeli ya da alternatif ürünler kullanılabilir. Ancak tehlikeli özellik taşıyan ürünün kullanılması gerekiyorsa, şunlara dikkat edilmesi gerekiyor:

''İhtiyaç kadar satın alınmalı, etiket bilgileri okunmalı ve en az tehlikeli olan tercih edilmeli, üzerinde tehlikelilik işaretleri ve bilgisi yoksa tehlikesiz olduğu düşünülmemeli, tamamı tüketilmiyorsa ihtiyacı olana verilmeli, ürün hakkında bilgi ve güvenli bertaraf yöntemleri araştırılmalı.''

-Alternatif temizlik-

Çamaşır sodası, eczane ya da aktarlardan satılan boraks, sirke, karbonat, bitkisel yağ tabanlı sıvı sabunla doğal temizlik malzemeleri hazırlanabiliyor.

Evlerde kolaylıkla ve az maliyetle hazırlanabilen temizlik malzemesi tarifleri şöyle:

Çok amaçlı temizlik için: 2 tatlı kaşığı boraks ve 1 tatlı kaşığı bitkisel kaynaklı sıvı sabun veya yeterince arap sabununu, 1 litre sıcak suya karıştırarak tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. Yağ lekelerini çıkarmak için de bu karışıma 1 çorba kaşığı sirke veya limon suyu ekleyebilirsiniz.

Ovarak temizlik için: Eşit miktarda sirke ve suyla nemlendirilmiş süngere, tuz veya karbonat serpip kullanabilirsiniz.

Dezenfekte için: 4 litre sıcak suya yarım bardak boraks karıştırarak, yüzeylere uygulayabilirsiniz. Bu karışıma, kekik, biberiye, lavanta yapraklarını da katabilirsiniz.

Bulaşık için: Bulaşık makinesinde eşit miktarlarda boraks ve çamaşır sodası kullanabilirsiniz. Ağır lekeler için soda miktarını artırabilirsiniz. Parlatıcı haznesine biraz elma sirkesi ekleyerek, makinenin içini temiz tutabilirsiniz.

Elde bulaşık yıkarken ise bir kalıp saf sabunu tavaya rendeleyerek, üzerini örtecek kadar su ekleyip hafif ateşte eriyinceye kadar pişirebilir, sonra uygun kaba döküp sıvı deterjan gibi kullanabilirsiniz.

Çamaşır için: Fosfatsız deterjanları, koku gidermek, mikrop öldürmek ve beyazlatmak için 2 kaşık boraks ve 4 kaşık çamaşır sodası ekleyerek kullanabilirsiniz. Çalkalama aşaması için yarım bardak sirke ilave ederek renklerin canlı kalmasını, havlularınızın yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber