Ankara eski il sağlık müdür yardımcısından Ecevit'le ilgili çarpıcı iddia

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 19:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon Davası'nın 201. duruşması gergin başladı. Emekli Albay Dursun Çiçek'in avukatı ile mahkeme başkanı arasında tartışma çıkarken eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in hastalığı döneminde acil müdahale ekibinden sorumlu olan Ankara eski İl Sağlık Müdür Yardımcısı Doktor Mustafa Bolkan da çarpıcı açıklamalarda bulundu.

MUSTAFA BOLKAN TANIK OLARAK DİNLENDİ

Tartışmanın ardından Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, duruşmada tanık Mustafa Bolkan'ın dinleneceğini belirtti. Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in hastalığı döneminde acil müdahale ekibinden sorumlu olan Ankara eski İl Sağlık Müdür Yardımcısı Doktor Mustafa Bolkan'ın kimlik tespiti yapılan ve tanıklık yeminin ardından ifadesine geçildi. Bolkan, "Ecevit Başkent Üniversitesi Hastanesi'nden taburcu olup evine çıktıktan sonra İl Sağlık Müdürü acil durumda müdahale ekibi oluşturdu. Ekibin de başında ben bulunuyordum. Acil müdahale ekibinde 4 doktor, 4 hemşire ve 4 şoförün bulunuyordu. Başbakan evine çekildikten sonra, eve yakın bir yer ayarladık. Bu tür görevler sözle verilir. Yazıya dökülmez. El yazısıyla ekip listesini hazırladık. Bir fotokopisini çekip, Recai Birgün'ün korumasına verdim. Acil durumda müdahale kapsamında ufak bir tatbikat yaptık. Bir telsiz kodu belirlendi. Kavşakların tutulması gibi kapsamlı bir hazırlık yapıldı" diye konuştu.

"HASTA SİZİN BİZİ İLGİLENDİRMEZ"

Başbakan 70 yaşında ve 55-60 kilo ağırlığında bir insan olduğu için acil durumda hangi sıvıyı vereceği konusunda kafasında soru işareti kaldığını belirten Bolkan, "Tedaviyi bilmiyorduk. Bize bilgi verilmedi. Hastanın durumunu bilmiyordum. O nedenle Başkent Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Rengin Erdal ile görüşmeye gittim. Ecevit'in tedavisini ve hangi sıvıyı vermemiz gerektiğini sordum. Cevap vermedi. 'Tedirgin olduysanız valilikten görev yazısı getireyim' dedim. Başhekim, 'Hasta sizin, bizi ilgilendirmez' deyip odasını terk etti. Bunun üzerine şok yaşadım. Bu söz normal bir hasta için bile söylenmez. Bu kelime kabul edilemez. Bizi ilgilendirmez diye bir şey olamaz" dedi.

"ŞİMDİKİ AKLIM OLSAYDI EVRAKI YOK ETMEZDİM"

Tanık Bolkan, "İl Sağlık Müdürüne olayı anlattım. O da vali beye anlattı. Sağlık Bakanı Osman Durmuş'a iletildi. Bekleyin, 'İşlem yapmayın' denildi. Sonra da Ecevit GATA'ya sevk edildi. Bize, ekibi dağıtın dediler. Ekibi dağıttıktan sonra el yazısıyla yazdığım görevlendirme kağıdını da yok ettim. Bizlere Başbakan, Cumhurbaşkanı için yapılan görevlendirmelerde yazılı talimat yapılmaz. Şimdiki aklım olsaydı, evrakı yok etmezdim. Devlet arşivlerine gönderirdim" ifadelerini kullandı. Duruşma tanık Bolkan'ın savcılıkta verdiği ifadesinin okunması ile devam ediyor.


Haberal'ı duruşmaya getiren iddia

İSTANBUL - Sağlık sorunları nedeniyle duruşmalara katılmayan CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, tanık Bolkan'ın Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'ni suçlayan ifadeleri nedeniyle duruşmanın öğleden sonra katıldı. Prof. Dr. Mehmet Haberal, tanık Mustafa Bolkan'ın kendisine iftira attığını belirterek mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını talep etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nda eski Başbakan Bülent Ecevit'in hastalığı döneminde acil müdahale ekibinden sorumlu olan Ankara eski İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mustafa Bolkan ifadesinin ardından sanıkların sorularını cevapladı. Duruşmalara katılmayan CHP Zonguldak Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Haberal, tanık Bolkan'ın Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'ni suçlayan ifadeleri nedeniyle duruşmaya öğleden sonra katıldı. Sağlık sorunları nedeniyle duruşmalara katılamadığını söyleyen Haberal, doktorların fakültelerini bitirdikten sonra hipokrat yemini yaptığını dile getirdi.

HABERAL: TANIK İDDİASINI BELGELENDİRMEK ZORUNDADIR

Tanığın iddialarıyla ilgili açıklama yapan Haberal, "45 yıllık meslek hayatımda yeni bir şey daha öğrendim. Belgesiz izinsiz bir tıp ta varmış" dedi. Haberal, "Tanık Bolkan, Başkent Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Rengin Erdal'ın tedavi gören Sayın Başbakan Bülent Ecevit'le ilgili, 'Hasta sizin, bizi ilgilendirmez' dediğini iddia etti. Ayrıca bu konudan benim de haberim olduğunu öne sürüyor" dedi. Haberal tanığın iddiasının doğru olmadığını belirterek, "Rengin Hanım böyle bir şey yapmaz, yapamaz. 'Bizi ilgilendirmez' sözü hipokrat yemini ile bağdaşmaz. Tanık iddiasını belgelendirmek zorundadır" dedi.

"BUNLARI DUYMAKTAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUM"

Haberal, "Tanık resmen iftira atıyor. Bu kabul edilebilir birşey değil. Bu çok ağır bir ithamdır. Bu iddiayı kesinlikle reddediyorum" diye konuştu. Tanık Bolkan'ın Bakara Süresini okuması tavsiye eden Haberal, "Tanık iftiranın insan öldürmekten daha da günah olduğunu öğrensin. Bunları duymaktan üzüntü duyuyorum" diye konuştu. Tanık Bolkan, " İftira atmıyorum" diye cevap verdi. Haberal, "Sayın Başbakan Bülent Ecevit Başkent Üniversitesi'nden taburcu olduktan sonra 28 Mayıs 2002 yılında Başbakanlığa bir yazı gönderdik. Yazımızda dedik ki, "Sayın Bülent Ecevit'in 24 saat takip edecek bir sağlık ekibinin kurulması gereklidir." Başbakan Ecevit Başkent Üniversitesi'nden taburcu olduktan sonra 7 ay daha başbakanlık yapmış 4 buçuk yıl daha yaşamıştır" dedi. Tanık Bolkan, cumhurbaşkanı ve başbakana dair yapılacak işlemlerle ilgili görevlendirmenin yazılı değil sözlü olarak yapıldığını belirterek, "Bugün dahi cumhurbaşkanı ve başbakana bir enjeksiyon için uçakla Ankara'ya giden hekimlerimiz var" dedi. Tanık Bolkan ayrıca Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin uçakla Türkiye'nin üzerinden geçerken rahatsızlandığının bilgisi gelmesi üzerine görevlendirildiğini, ardından Esenboğa Havalimanı'na gittiğini ancak Karzai'nin uçağının inmeyerek devam ettiğini ve bu görevin de kendisine şifai olarak bildirildiği bilgisini verdi. Haberal'ın soruları üzerine tanık Bolkan, kurulan sağlık ekibinin 8-10 gün görev yaptığını, Bülent Ecevit'in GATA'ya sevk edilmesinin ardından da görevilerinin sona erdiğini anlattı.

Haberal'ın soruları üzerine cevap veren tanık Bolkan, dönemin Ankara Valisi Ankara Valisi Yahya Gür'ün ve İl sağlık Müdürü Taner Gökçınar'ın sözlü emriyle sağlık ekibi kurulduğunu tekrarladı. Haberal'ın, sözlü emir ile sağlık ekibi kurulmasını eleştirmesi üzerine tanık Bolkan, "Bana Sağlık müdürü ve vali bana emir verecek ben yapmayacağım. Amirin emrini yerine getirmemem söz konusu olamaz" diye konuştu. Haberal'ın "Sağlık ekibi ne zaman kuruldu?" sorusuna tanık Bolkan, "Tarihi tam olarak hatırlayamıyorum ancak 2002 yılının Mayıs ayıydı" diye cevap verdi. Haberal, tanık Bolkan'ın iftira attığını belirterek mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını talep etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber