Balıkesir tarım il müdürlüğünden "şap" hastalığı açıklaması

Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il merkezi ve ilçelerde çift tırnaklı hayvanlarda görülen şap hastalığı hakkında açıklama yaptı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 21:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"İlimiz tarım sektöründe olduğu gibi hayvancılık sektöründe de Ülkemizin en önde gelen İllerinden biri olup, bu sektör Ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Ancak bazı seneler salgın şeklinde seyreden bulaşıcı hastalıklar ilimiz hayvancılığını olumsuz etkilemektedir. Bu hastalıklardan en sık görülen ve en çok ekonomik kayıplara neden olan hastalık Ülkemizin diğer İllerinde olduğu gibi İlimizde de şu anda seyreden ve sağlın niteliği olan şap hastalığıdır. 2012 Yılının ilk altı ayında ilimiz merkez ve ilçelerinde toplam 76 mihrakta şap hastalığı çıkmış olup, bu mihrakların 32 adedinde hastalık sönmüştür. 30 Haziran 2012 tarihi itibarıyla Balıkesir Merkez İlçede 15, Bigadiç İlçesinde 5, Burhaniye'de 1, Dursunbey ilçesinde 8, Kepsut ilçesinde 3, Manyas'ta 5, Savaştepe'de 1, Sındırgı ilçesinde 1,

Susurluk'ta 3, Gönen'de 1 ve Bandırma ilçesinde 1 adet olmak üzere toplam 44 mihrakta hastalık halen devam etmektedir. Yapılan araştırmalarda bu mihrakların birçoğunda hastalığın sönüş aşamasına geçtiği ve hastalığın durumuna göre belirli bir süre sonra sönüşlerinin yapılabileceği gözlenmiştir. İlimizde ve çevre illerde mevcut olan şap hastalığının epidemiyolojik durumu değerlendirildiğinde Merkez İlçede çıkan ve devam eden şap hastalığı nedeniyle kapalı olan Balıkesir hayvan pazarının hastalığın tamamen kontrol altına alınabilinmesi yönünden belirli bir süre daha kapalı kalması uygun olacağı kanaati oluşmuştur. 2012 yılının ilk altı ayında mihrak ve çevre aşılaması için ilimize İl Özel İdaresi kaynaklı 60 bin doz, Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından gönderilen 116 bin doz ve 38 bin doz bedelli aşı ile büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara şap aşısı uygulanmıştır.

Bir mihrakta Şap hastalığı çıktığında yetiştiricilerimiz tarafından aşağıda belirtilen hususların bilinmesinde yarar bulunmaktadır; Hastalık mahalline büyükbaş ve küçükbaş hayvan giriş-çıkışları yasaklanır. Hasta hayvanlar sağlamlardan ayrılmalıdır. Hayvan barınaklarına bakıcılardan başkası girmemelidir. Ahır girişlerine toz kireç serpilmeli yada dezenfektanlı su bulunan havuzcuklar yapılmalıdır. Ahır dışındaki gezinti yerleri sık sık temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Köye aşılama amacıyla gelen ekiplere aşısız hayvan kalmayacak şekilde yardımcı olunmalıdır. Hastalık çıktığında derhal İl veya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bildirilmelidir. Şap hastalığı ile mücadelede en önemli tedbir dezenfeksiyon kurallarına uyulması ve

hayvanlara düzenli aşı yapılmasıdır. Aşı koyun ve keçilere yılda bir kez, sığır ve mandalara ise yılda iki kez uygulanmalıdır. Konu hakkındaki takip ve çalışmalarımız devam etmektedir."

Öte yandan, şap hastalığı nedeniyle bir süredir kapalı olan Balıkesir Hayvan Pazarının hastalıkla ilgili tehlikenin ortadan kalkmasıyla birlikte tekrar açılacağı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber