20 milyon dolarlık Su Türbini Araştırma ve Test Merkezi'nin temeli atıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) bünyesinde kurulan ?Teknoloji Merkezi'nin temel atma töreni yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2012 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

20 milyon dolara mal olacak merkezin içinde kurulacak olan Su Türbini Araştırmaları Merkezi, alanındaki en büyük su türbinü araştırma merkezlerinden birisi olacak.

TOBB ETÜ kampüsünde gerçekleşen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, üniversite akademisyenleri ile öğrenciler katıldı. Çeşitli laboratuarlar, stüdyo ve tasarım atölyeleri ile mühendislik alanında faaliyet gösteren enerji araştırma merkezlerini bünyesinde barındıracak olan Teknoloji Merkezi'nin temel atma töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, projeye 10 milyon dolar hibe eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a ve diğer katkısı bulunanlara teşekkür etti. "Bugün, üniversite-sanayi işbirliğinin somut bir meyvesine, teknolojik ilerlemede yaşanacak bir başarı öyküsüne şahitlik ediliyor." diyen Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ'nün bir girişimci atölyesi gibi çalıştığını, lider ve müteşebbis ruha sahip mezunlar yetiştirdiğinin altını çizdi.

Hisarcıklıoğlu, ?Temelini birazdan atacağımız TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi ile yeni bir dönem başlıyor. Teknoloji Merkezimizde mühendislik fakültemizin tüm laboratuvarlarını bir araya toplayacağız. Ayrıca, Merkezde stüdyo ve tasarım atölyeleri ile mühendislik alanında faaliyet gösteren araştırma merkezleri de bulunacak. TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'ndeki en ilginç bölüm Su Türbini Tasarımı ve Testleri Merkezi olacak.? diye konuştu.

"CARİ AÇIĞIN ÇÖZÜMÜNE 6 MİLYAR DOLAR KATKIMIZ OLACAK"

Su türbinin test edilmesi noktasında önemine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

?Önümüzdeki 5 yıl içinde 1.500 civarında hidroelektrik santrali su türbininin test edilmesi gerekiyor. Testin maliyetinden ne olacak demeyin, her biri için 100 binlerce dolar dışarıya gidiyor. Öte yandan Tasarım ve Test Merkezi kurulduktan sonra sadece tasarım ve testte değil, su türbini üretiminde de dışa bağımlılık azalacak. Yerli firmalarımızın çoğu su türbini üretecek güce ve yeteneğe sahip olmalarına rağmen, tasarım ve test Türkiye'de yapılamadığı için türbin üretimi alanına giremiyor. Bu yolla TEMSAN gibi üretim sürecinde yer alan firmalarımızın işi kolaylaşacak ve bu alanda çalışabilecek KOBİ'lerde artış olacak. Eğer bu türbin üretimini de ülkemizde yapabilirsek, Test Merkezi bizi tasarım ve test hizmeti dâhil olmak üzere, yurtdışındaki firmalara toplam 6 milyar dolarlık bir ödemeden kurtaracak. Cari açık sorununun çözümüne 6 milyar dolarlık bir katkımız olacak.?

Daha sonra söz alan Kalkınma Bakanı Yılmaz ise, bu tür projelerin önemini dile getirerek, özellikle Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi gerektiğini anlattı. Bu tür kurumlarda böyle işlevi büyük yatırımların yapılması gerektiğini fakat bunun katma değere çevrilmesinin de gerektiğini aktaran Yılmaz, temeli atılan merkezin hayırlara vesile olmasını diledi.

Yine törende kısa bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız da Türkiye'nin büyüdüğünü fakat bununla beraber tüketimin daha çok büyüdüğünü belirterek, özellikle de enerjiye katkı verecek bu tür çalışmaların gelecek için önemli çalışmalar olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu, bakanları ve basın mensupları temel atılan alana çağırdı. Okunan Kur'an'ın ardından temelin ilk harcı için butona basıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber