Iş garantili üniversite

Haber Giriş : 25 Temmuz 2005 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS imtihanlarının ardından adaylar şimdi de puanlarına uygun bölümleri seçmek için büyük bir çaba harcıyor. Adayların; yılların birikimi ve alınan puanların heba olmaması için çok iyi tercihler yapmaları gerekiyor. Ancak ülkemizde mezun olduktan sonra iş bulabilmek hayli zor. Bu gerçekten yola çıkan Okan Üniversitesi, çok farklı bir eğitim modeliyle karşımıza çıkıyor. Türkiye'de ilk defa uygulanan ?İş Hayatına Hazırlık Programı? çok başarılı sonuçlar verdi. Kanada British Colombia Üniversitesi'ndeki uygulamaları misal alan bu modelin en önemli özelliği, gençleri mezun olmadan önce meslek sahibi yapması ve onlara iş kapılarını aralaması.

Meslek odalarıyla iş birliği
Projeyi uygularken, meslek odalarıyla çok sıkı bir işbirliğine giderek başarılı sonuçlar aldıklarını belirten Okan Üniversitesi Röktörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş, ?İş hayatının problemlerini bilen, ihtiyaç duyulan insanı yetiştirmeye çalışan bir hedef belirledik. Bunu yaparken vizyonumuzu buna göre tanımladık. Bölümlerin kurulmasında, seçiminde iş dünyasının, ülkenin ihtiyaçlarını dikkate aldık. Bulunduğumuz coğrafyayı inceledik. Ona göre kararlarımızı verdik. Yine bölümlerimizi açarken ilgili sektörde hangi meslek odası varsa, meslek kuruluşları varsa onlarla iş birliğine gittik. Ayağı yere basan, mezunlarımızın iş bulacağı programlar oluşturmaya çalıştık. Mesela, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Lojistik, Uluslararası Ticaret ve İşletme bölümlerini kurduk. Bunları kurarken mesela, Uluslararası Lojistik bölümü için Uluslararası Nakliyeciler Derneği ile bir protokol imzaladık. Turizm ve Otelcilik bölümünü kurarken de Turizm Yatırımcıları Derneği ile iş birliğine gittik. Endüstri Mühendisliği bölümünü kurarken Türk-Telekom'la anlaşma yaptık? dedi.

AB için yabancı dil önemli
AB'ye girmeye hazırlanan Türkiye'de, yabancı dil bilmenin çok önemli hale geldiğini hatırlatan Kırbaş, ?AB'ye uyum için 180 bin civarında bir müktesebatın çevrilmesi gerekiyor. Bu noktada uzman çevirmenlere büyük ihtiyaç var. Türkiye'nin elinde bunu başabilecek sayıda uzman çevirmen yok. Bu iletişim olayını çözebilmek için önce İngilizce Mütercim-Tercümanlık bölümünü kurduk. Bu bölüm, vakıf üniversiteleri içinde sadece bizde açılan bir bölümdür. Daha sonra Almanca Mütercim-Tercümanlık bölümünü eğitime açtık. Türkiye öyle bir coğrafyada bulunuyor ki, o coğrafyada 1.5 milyar insan Rusça konuşuyor. Bu Avrasya denilen bölgede 2500'den fazla irili ufaklı Türk işletmesi var. Bunlar Türkiye ile iş birliği yapmak, ticaretlerini geliştirmek istiyor. Bu gayeyle, Rusça Mütercim-Tercümanlık bölümünü eğitime kazandırdık. Türkiye'nin bu bölgede elinin güçlü olması lazım. Avrasya potansiyelinin incelenmesi için Avrasya Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduk? şeklinde konuştu.

Çince eğitim başlıyor
Dünyada Çin potansiyelinin giderek büyüdüğüne dikkat çeken Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş, ?Çince'nin yakın zamanda çok önemli bir lisan olacağı gerçeğinden hareketle Pekin Üniversitesi ile iş birliği porotokolü imzaladık. Bize öğretim üyesi göndermeyi taahhüt ettiler. Önümüzdeki günlerde YÖK'e Çince Mütercim-Tercümanlık bölümünün kurulması için başvuruda bulunacağız. Önümüzdeki eğitim döneminde bu bölüm faaliyete geçecek ve Türkiye'de tek olacak? dedi.

?Gelecekleri ceplerinde'

Öğrencilerin ÖSS maratonu yüzünden dershanelerden yorgun şekilde üniversiteye adım atıklarını belirten Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş, gençlerin motivasyona ihtiyaç duyduklarını söyledi. Prof. Kırbaş, ?Öğrenciler, okumaktan çok, gelecek endişesi yaşıyor. Bizim görevimiz onların bu endişelerini gidermektir. Hepsi iş dünyasını tanıma arzusu içinde, geleceklerini şekillendirmek istiyor. Biz, öğrencilerimizi mezun olmadan iş sahibi yapmak için Kanada British Colombia Üniversitesi'nde uygulanan bir modeli değiştirerek Türkiye'ye uyarladık. İş hayatına hazırlık programı adını verdiğimiz bu modeli ilk defa geçen yıl uyguladık. Kanada'da 3. sınıftan itibaren uygulanan bu programı biz 1. sınıftan itibaren başlattık. Hedefimiz, öğrencilerin okurken iş dünyasıyla tanışmalarını, işletme kültürünü öğrenmelerini sağlamaktı. Okudukları ile orada yapılanlar arasında ilişki kurarak motive olmalarını hedefledik. İşletmelerle tanışan öğrencilerimizin daha kolay iş bulabileceklerini düşündük? şeklinde konuştu.

Başarılı olduk
Bu modeli daha da geliştirerek çok önemli sonuçlar aldıklarını belirten Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş, ?Bu yıl bölümlerini dereceyle bitirmiş çalışkan öğrencilere sürekli işe yerleştirme programı uyguladık. Bu öğrencilerimiz 1 Temmuz'da işe başladı. Bunlar sadece Okan Grubu'nun işletmelerinde değil, Nurol, Bayraktar, Deri İşçileri sendikası gibi büyük ve saygın işletmelerde sürekli işe yerleşti. Part-time olarak çalışıyorlar. Yılın bütün aylarında belirli bir ücret alıyorlar. Böylece okul harçlıklarını çıkarıyorlar. Firmalar da kaliteli elemanları ucuza çalıştırmaktan son derece memnun kalıyor. Bu firmaların çoğu, okurken yanlarında çalışan bu gençlere sahip çıkma kararlılığında olduklarını söylüyor. Kısacası bu gençlerimiz üniversite kapısından çıktıklarında işleri ceplerinde hazır olacak? diye konuştu.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber