DHMİ çalışanları hava tazminatlarını istiyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2005 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uçakların iniş ve kalkışına yardımcı olan, kulede görev yapan hava trafik kontrolörlerinin de bağlı olduğu Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) personeline verilecek hava tazminatının kanunlaşmasının üzerinden tam 3 ay geçmesine rağmen ödeme yapılmaması çalışanları isyan ettirdi.

Haklarını alamamaktan şikayetçi olan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, tazminatların ödenmemesi halinde ilerleyen dönemlerde iş yavaşlatabilecekleri sinyalini verdi. Bu da uçuş yoğunluğunun olduğu yaz sezonunda uçakların iniş ve kalkışının gecikmeli yapmasına yol açacak. Geçtiğimiz ay Türk Hava Yolları (THY) ile Hava-İş Sendikası arasındaki 20. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uzun sürmesi nedeniyle THY personelinin iş yavaşlatma eylemi yapması, uçakların uzun süre gecikmeli hareket etmesine yol açmıştı. Sendika grev kararı almak üzereyken 5 Temmuz'da THY ile çalışanlarının anlaşması sonucu hava trafiği normale dönerken, şimdi de uçuş yoğunluğunun olduğu yaz sezonunda DHMİ çalışanlarının alamadığı havacılık tazminatı hava trafiğini altüst edebilir. Uçakların gözü kulağı olan, havalimanı kontrol kulelerinde çalışan hava trafik kontrolörlerinin de bağlı olduğu DHMİ çalışanları, havacılık tazminatı alamamalarına isyan etti.

Atatürk Havalimanı DHMİ Başmüdürlüğü önünde öğle saatlerinde toplanan Birleşik Taşımacılık Sendikası'na bağlı 100 DHMİ çalışanı, sloganlar atarak pankart açtı. Polis geniş güvenlik önlemleri alırken, çalışanlar hazırladıkları protesto faksını DHMİ Genel Müdürlüğü'ne çekti. Çalışanlar adına bir bildiri okuyan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İstanbul 2. No'lu Şube Başkanı Yakup Tağı, "27.04.2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 5335 sayılı kanun 27. maddesi gereği DHMİ çalışanlarına ödenmesi gereken 'havacılık tazminatı', aradan geçen 3 aya rağmen ödenmemiştir. Yasa DHMİ Genel Müdürlüğü'ne düzenleme yetkisi vermektedir. Düzenlemeyi takiben Yüksek Planlama Kurulu onayıyla DHMİ çalışanlarına en yüksek devlet memuru maaşının yüzde 200, yüzde 100 ve yüzde 50'yi geçmemek kaydıyla havacılık tazminatı ödenmesi yasal zorunluluktur. Havacılık tazminatı ödenmesinin bütçeye hiçbir yükü yoktur. Tümü Eurocontrolca karşılanan havacılık tazminatı ülkemize döviz girdisi sağlayacaktır. Aynı kanun kapsamında bulunan meteoroloji genel müdürlüğü personeli 15 Temmuz 2005 tarihi itibariyle tazminatlarını almışlardır. Bu yasal zorunluluğun yerine getirilmesi konusunda Genel Müdürlüğümüz, hala bir gecikmenin olmadığında ısrar etmektedir" diye konuştu.

Tazminatın kime ne şekilde verileceğinin kanunda gayet açık olmasına rağmen düzenlemenin bir türlü yapılamadığını belirten Tağı, "Dolayısıyla 7 bin DHMİ çalışanı mağdur edilmiştir. Sendika olarak kazanılmış haklarımızın bir an önce ödenmesini istiyoruz. Genel İdare Hizmetler sınıfından, yardımcı hizmetler sınıfına indirilen havalimanı itfaiyesi çalışanlarına, söz verildiği halde kadrolarıyla ilgili aynı umursamazlıkla hiçbir çalışma yapılmadığı da bir diğer örnektir. Bu konuda verilen sözlerin tutulmasının takipçisi olacağız" dedi.

Haklarını arayacaklarını söyleyen çalışanlar, uçuş tazminatlarının ödenmemesi halinde ilerleyen dönemlerde iş yavaşlatma eylemi yapacaklarının sinyalini verdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber