Köşk atayınca siyasî olmuyor da Meclis seçince mi oluyor?

Haber Giriş : 28 Temmuz 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili tartışma sürüyor. Üyelerinin bütün dünyada, parlamento tarafından belirlendiğine dikkat çeken AK Partili Burhan Kuzu, Yekta Güngör Özden'in de Meclis tarafından seçildiğini hatırlattı.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ?Yüksek Mahkeme üyelerini Meclis seçerse siyasallaşma olur' iddialarına tepki gösterdi. Avrupa ülkelerinde üyelerin tamamı veya büyük bölümünün parlamento tarafından belirlendiğine dikkat çeken Kuzu, ?Cumhurbaşkanı seçince siyasallaşma olmuyor da Meclis seçince mi oluyor? Bu nasıl mantık?? sorusunu yöneltti. Kamuoyuna yansıyan Anayasa değişikliği çalışmasını yaklaşık 1,5 yıl önce başlattığını anlatan Kuzu, dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ve diğer mahkeme üyeleri ile de görüştüğünü belirtti. Hükümete sunduğu 50 maddelik pakette, Anayasa Mahkemesi, YÖK, 2-B, kamu reformu ve cumhurbaşkanının görevleriyle ilgili konuların yer aldığını ifade eden AK Partili Kuzu, Yüksek Mahkeme'yi yeniden yapılandırmanın zorunluluk olduğunu vurguladı. Mahkemenin bu haliyle daha fazla çalışamayacağını savunan Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Şu anda, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan'la uğraşıyor ki asli görevi bu değildir. İki sene gece gündüz uğraşsa ancak bitirir bu işi. Mahkemenin asli görevi olan yasaların denetimi durmuş durumda. Alelacele yürütmeyi durdurma kararı veriyor; ama ortada gerekçe yok. Yıllardır yayımlanmayan gerekçeler var. Zaman yok çünkü. Olmaz böyle şey.''

Kendisinin hazırladığı değişiklik teklifinde Anayasa Mahkemesi üye sayısının 21'e çıkarılmasının ve iki daire şeklinde yeniden yapılandırılmasının öngörüldüğünü dile getiren Burhan Kuzu, Yüce Divan ile yasa denetimi görevlerinin farklı daireler tarafından yürütülmesi gerektiğini söyledi. Dünyada anayasa mahkemesi üye sayısının 20 civarında olduğuna işaret eden Kuzu, sözlerini şöyle tamamladı: ?Almanya'da, Avusturya'da üyelerin tamamını meclis seçiyor. Fransa'da ve İtalya'da üçte ikisini seçiyor. Hatta atamaları direkt meclis başkanları yapıyor. Rusya'da meclis seçiyor. İspanya öyle... ABD'de 9 Anayasa Mahkemesi üyesinin tamamını başkan seçiyor. Biz sadece üçte birini Meclis seçsin dedik. Bizim gibi mütevazı ülke yok. Aslında Anayasa Mahkemesi Başkanı Tuğcu da diğer üyeler de bunu bal gibi biliyor. 27 Mayısçıların hazırladığı 1961 Anayasası'nda 15 üyenin üçte birini Meclis'in seçmesi öngörülmüştü. Yekta Güngör Özden böyle seçilmişti.?

Anayasa Mahkemesi'nin yeni Başkanı Tülay Tuğcu, önceki gün yaptığı açıklamada, mahkemenin üye sayısının 15'ten 21'e çıkarılması durumunda ?7 üyeyi Meclis'in seçmesi' önerisini ?Siyasallaşma olur? diyerek eleştirmişti. Yaş haddi sebebiyle 2 yıl başkanlık yapacak olan Tuğcu, özetle şu görüşleri dile getirmişti: ?Barolar Birliği'nin, birtakım meslek kuruluşlarının, Meclis'in ve bizim düşündüğümüz bir model var. Hepsini değerlendirmeye almamız gerekiyor. Meclis'in ne hazırladığını görelim. Eğer bizim kabul edebileceğimiz gibi TBMM, barodan, YÖK'ten seçilecek üçer kişiden bir üyeyi seçecekse bu kabul edilebilir. Oranı fazla olmamak koşuluyla. Ama ?21 kişide 7 kişiyi ben seçeceğim' derse, elbette o siyasallaşma olur. Yahut, ?Seçim koşullarını doğrudan ben seçeceğim' derse o da siyasallaşma olur. Meclis seçecekse, tabii cumhurbaşkanı da seçecek. 3 erkin temsilinden bahsediliyor burada. Cumhurbaşkanı, sonuç itibarıyla tarafsız, Cumhuriyet'i, devleti temsil eden bir kişi. Bizim tasarımızda seçeceği kişiler de idareden gelenler. Onun da sayısının çok olmaması gerekiyor. Burası mahkemedir. Burada sayının çok olacağı meslek hâkimliktir. Bir temsilci niteliğinde cumhurbaşkanı, Meclis seçebilmeli. Onun dışında yargıçların ağırlığı olmalı.?

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber