Kürtçe filme Avusturya'dan ödül

Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci'nin çekmiş olduğu Kürtçe belgesel film 'Demek ji Dema', 154 film arasından en iyi belgesel ödülünü aldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2012 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilimsel çalışmalarının yanı sıra uluslararası alanda belgesel filmleriyle de tanınan Prof. Dr. Sedat Cereci, 2011 yılında Kürtçe olarak çektiği 'Demek ji Dema' adlı filmle, Avusturya'nın Ebensee şehrinde 10-17 Temmuz tarihlerinde düzenlenen '40. Festival of Nations' adlı etkinlikte en iyi belgesel filmler kategorisinde ödüle layık görüldü. 38 ülkeden 154 filmin katıldığı film festivali değerlendirme kurulu, etnik bir kültürü özgün nitelikleriyle irdelemesi nedeniyle Prof. Cereci'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Kürtlerin yakın tarihini canlı tarih görüşmeleriyle anlatan filmine ödül verildiği dile getirildi.

80 YIL ÖNCESİ ANLATILDI

Prof. Dr. Sedat Cereci'nin, Batman'ın köylerinde 9 kişilik bir ekiple yaptığı çekimlerde, 20. yüzyılın başlarında doğan 89 yaşındaki Halil Zengin, 80 yaşındaki Hamza Yıldırım ve Nasibe Özdemir'le yapılan görüşmelerde, yaklaşık 80 yıl önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin koşulları, ekonomik yapı, insan ilişkileri, kültürel ortam, başkentte yaşananların yöreye yansımaları, Türkiye'deki gelişmelerin değerlendirmesi, yaşlı kuşakların gençlere bakışı dile getirildi.

FİLMİN MÜZİĞİ ARAM TİGRAN'A AİT

Köylerde yaşayan canlı kaynaklarla yapılan Kürtçe sözlü tarih görüşmelerinin filme kaydedilmesiyle yöre tarihinde yaşananlar, resmi tarihe kaydedilmeyen bilgiler, yöredeki önemli gelişmeler ve bilinmeyenler belgelendi. Koordinatörlüğünü Öğr. Gör. Orhan Zengin, Öğr. Gör. Ali Kemal Ceylan'ın üstlendiği belgesel filmde, Tarkan Demir'in kameraman ve kurgu operatörü, Nuri Abaşlıoğlu'nun teknik yönetmen, Emine Polat, Nuray Yılmaz ve Halit Kavak'ın teknik düzenleme sorumlusu olarak görev yaptığı bildirildi. Uluslararası üne sahip Kürt müzisyen Aram Tigran'ın müzikleriyle kurgulanan filmin, uluslararası festivaller için İngilizce altyazıyla hazırlandığı belirtildi.

PROF. DR. CERECİ'NİN FİLMİ DÜNYA TURUNDA

Tamamlandığı 2011 yılından bu yana Almanya'da düzenlenen Oberhausen film Festivali'ne, Avusturya'da düzenlenen Festival Der Nationen etkinliğine, İspanya'da düzenlenen Bilbao Film Festivali'ne ve Yunanistan'da düzenlenen International Drama Film Festivali'ne, Ermenistan'da düzenlenen Golden Apricot Film Festivali'ne, Hırvatistan'da düzenlenen Tagor Film Festivali'ne, ABD'de düzenlenen New York Film Festivali'ne ve İsveç'te düzenlenen Uppsala Film Festivali'ne, Polonya'da düzenlenen Grandoff Film Festivali'ne katılan Demek ji Dema adlı Kürtçe filmin, Türk ve Kürt kökenli yurttaşların bulunduğu ülkelerde büyük ilgiyle karşılandığı, yabancıların da özgünlüğünü halen koruyan Kürt Kültürü'ne büyük ilgi gösterdiği, Anadolu'nun en eski halklarından biri olan Kürtleri daha yakından tanımak istedikleri bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber