Hükümet tüm ağırlığı istihdama veriyor

Haber Giriş : 30 Temmuz 2005 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet istikrarı sağladı, 30 yıldır düşürülemeyen enflasyonu tek haneye indirdi, faizler düştü, üretim arttı, büyüme hızı rekorlar kırdı... Ancak ekonomik büyümeye paralel seyretmesi beklenen istihdam artışında bir türlü istenen seviyeye ulaşılamadı. İstihdamın artmasına rağmen, iş gücü arzının daha hızlı artması, işsizlik oranlarının beklenen oranda gerilemesi sonucunu da getirmiyor. Bunun üzerine hükümet üyeleri, acil tedbir almak için çalışma başlattı. Avrupa Birliği (AB) ile ?ortak değerlendirme raporu? çalışmaları tamamlanma aşamasına gelirken, konuya ilişkin olarak Dünya Bankası da bir iş gücü raporu hazırlığı yapıyor.

Strateji oluşturulacak
İstihdamın artırılması konusu Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu gündemine gelirken, bir yandan da AB ile yürütülen çalışmalar sırasında ele alınıyor. Öncelikle, 2003 yılında istihdam durum raporu hazırlanırken, şu anda da AB ile Türkiye tarafından hazırlanmakta olan ortak değerlendirme raporunda da çalışmalar bitme aşamasına geldi. Bunun ardından bir istihdam stratejisinin hazırlanacağı ve AB'ye sunulacağı ifade ediliyor. Diğer yandan da Dünya Bankası'nın iş gücü piyasasının problemlerinin çözümüne yönelik ve istihdamı artırmak amacıyla bir rapor hazırladığı belirtiliyor. Bankanın raporun taslağını oluşturduğu, ilgili tarafların tavsiyelerini derlediği de belirtiliyor. Raporda ayrıca İşsizlik Sigortası Fonu harcamalarının artırılması veya gelirlerinin azaltılması konusu da tavsiye ediliyor.

Her kurum faaliyette
AB ve Dünya Bankası dışında çeşitli sivil toplum kuruluşları da, önemli bir sosyal problem olarak karşımıza çıkan işsizliğe çare bulmak için çalışma yapıyor. İstihdam probleminin ekonominin önceliklerinden biri haline gelmesi umutları artırırken, Başbakanın da bizzat konuyla ilgilenmesi, konunun Başbakan düzeyinde ele alınması da çözüm umutlarını artırıyor. Bu çalışmaların ise ancak tüm ilgili kuruluşların harekete geçirilmesi, bir eylem planı haline dönüştürülmesi halinde başarıyla sonuçlanabileceği belirtiliyor.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber