İstanbul artık daha yeşil

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 18:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yürütülen çalışmalar neticesinde İstanbul'da yeşil alan ve orman alanının 239 bin 708 hektara ulaştığını, bu alanın İstanbul'un 537 bin 913 hektarlık yüzölçümünün yüzde 45'ine tekabül ettiğini bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şehir hayatında kişilere tabiatla bütünleşme imkanı veren yeşil alanların nüfusu sürekli artan İstanbul için de vazgeçilmez mekanlar olduğu belirtildi. Geçmişte çınar ve erguvan ağaçlarıyla bütünleşmiş İstanbul'u eski ihtişamlı günlerine kavuşturmak için 1995 yılından itibaren yeşillendirme ve ağaçlandırmada yoğun çalışmalar yürütüldüğü ifade edilen açıklamada, 1994 yılı öncesine bakıldığında İstanbul'da susuzluk sebebiyle ağaçlandırma yapılamadığı hatırlatıldı. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile yürütülen ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi iştiraki şirket olarak Ağaç ve Peyzaj A.Ş.'nin kurulduğu belirtilen açıklamada, Kadıköy'den Tuzla'ya, Eminönü'nden Büyükçekmece'ye kadar sahiller, bütün yol şevleri, cadde ve sokakların ağaçlandırıldığı, Ümraniye Hekimbaşı'nda geçmiş dönemdeki vahşi çöp alanının ıslah edilerek üzeri yeşil saha ve spor alanı olarak İstanbulluların hizmetine sokulduğu, Haliç'in iki yakasındaki yeşil kuşak ile Sadabat'taki yeşil alanların da o dönemin eseri olduğu kaydedildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun İSKİ Genel Müdürü olduğu 1994-2002 yılları arasında İstanbul'un su meselesinin çözümünün ardından su havzalarına yeşil kuşak oluşturmak maksadıyla ağaçlandırma çalışmalarına da ağırlık verdiği ifade edilen açıklamada, bu çerçevede 1999 yılının Yeşil Havzalar Yılı ilan edildiği, 3 milyon müşterisi olan İSKİ'nin her müşteriye bir ağaç kampanyası çerçevesinde 3 milyon fidan dikimi gerçekleştirdiği açıklandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından İstanbul'da 2003-2012 yılları arasında ise 16 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yürütüldüğü ve 8 milyon 932 bin adet fidanın toprakla buluşturulduğu, İstanbul ve Lüleburgaz fidanlıklarında 3.5 milyon adet fidan üretildiği kaydedildi.

EYLEM PLANLARI HAYATA GEÇİRİLİYOR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından İstanbul Boğazı'nı erguvanla donatmak maksadıyla Erguvan Eylem Planı'nın uygulamaya konulduğu belirtilen açıklamada, "Eylem Planı kapsamında 2012 yılında 100 bin adet erguvan fidanı dikilerek, İstanbul erguvana bezenecektir. Bugüne kadar 86 bin adedi dikilmiştir. 14 bin adedi sonbaharda dikilecektir. Ayrıca sonbaharda Ihlamur Eylem Planı hayata geçirilerek, 100 bin adet ıhlamur fidanı toprakla buluşturulacaktır" denildi.

İstanbul'la bütünleşen bir diğer ağaç türü olan çınar için de çalışma yürütüldüğü ve 2010-2011 yıllarında 1 milyon 302 bin adet çınar fidanının toprakla buluşturulduğu ifade edilen açıklamada, bu yıl sonuna kadar da 3 bin adet çınar fidanı dikileceği ifade edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın İstanbul belediyelerinin ve diğer belediyelerin çınar fidanı taleplerini bedelsiz olarak karşılayacağı bildirildi.

Maden sahalarının rehabilitasyonu çerçevesinde bugüne kadar İstanbul'da 13 bin 581 dekar alanın ağaçlandırılarak tekrar ormana dönüştürüldüğü kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Otobanlar, yol kenarları, yolların yamaçları, okullar, hastane avluları, mabetlerin bahçeleri ve mezarlıklar ağaçlandırılıyor. Cadde ve yoların ağaçlandırılması, 'Okullar Hayat Olsun' projesi, hastaneler ile mabetlerin avluları ve mezarlıkların ağaçlandırılmasına ilk defa dönemimizde başlanmıştır. Vatandaşlarımıza nefes alabilecekleri, tabiatla iç içe olabilecekleri alanlar tesis etmek için 2003 yılında başlatılan Şehir Ormanları Projesi ile bütün şehirlerimizde olduğu gibi İstanbul'da da yeşil alanlar artırılıyor. Bugüne kadar halkın mesire yeri olarak kullanabileceği Anadolu Yakası Şehir Ormanı (2004), Aydost Ayazma Şehir Ormanı (2009), Hekimbaşı Şehir Ormanı (2009) ve Sultangazi Şehir Ormanı (2010) olmak üzere 4 adet şehir ormanı İstanbulluların hizmetine sunulmuştur. Bunlara ilaveten Avrupa yakasında Alibeyköy Barajı çevresinde 5 bin 200 dekar alana sahip Dünya Ormanı, Anadolu yakasında da Elmalı civarında Asya Ormanı kurulması için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca 2002 yılında İstanbul'da üç olan tabiat parkı sayısı bugün 23'e ulaşmıştır. 15 adet tabiat parkı da ilan edilme aşamasındadır. Yine 2002 yılında 28 olan mesire yeri sayısı bugün 34'e ulaşmıştır. Yürütülen bütün bu çalışmalar neticesinde İstanbul'da yeşil alan ve orman alanı 239 bin 708 hektara ulaşmıştır. Bu alan İstanbul'un 537 bin 913 hektarlık yüzölçümünün yüzde 45'ine tekabül etmektedir. İstanbul'un nüfusunun 15 milyon olduğu dikkate alınırsa kişi başına düşen yeşil alan 160 metrekaredir. Birçok Avrupa şehrinden daha yüksek bir orana sahip olan İstanbul'da yeşil alanların artırılması ve ağaçlandırma çalışmalarına azami ölçüde önem verilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber