Somalili hekimler eğitime başlamadan sağlık kontrolundan geçti

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED)'nun projesiyle Türkiye'ye gelen ikinci grup Somalili doktor ve hemşireler, eğitime başlanmadan önce tam teşekküllü sağlık kontrolundan geçti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESAFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Cirit, Somali'deki üniversitelerde yetişen doktorların ihtisas yapabileceği bir yer olmadığını hatırlattı. Cirit, ESAFED ve Nil Organizasyon aracılığıyla Kimse Yok mu Derneği'nin yaptığı hastanenin Somali'de ilk eğitim hastanesi olacağını belirterek, misafir sağlıkçıların hem Türkçe öğrenmeleri hem Türkiye'yi tanımaları hem de oradaki eğitim seviyelerinin ölçülebilmesi için üç dört ay süren bir hazırlama eğitiminden geçtiklerini anlattı. Prof. Dr. Cirit, ?Orada uzmanlık eğitimi alabilme imkanları yok. Bu açıdan özellikle bazı pratikleri, eko gibi, ekokardiyografi gibi, ultrason gibi verebilirsek, hem teknisyen hem içerik hem uzmanlık yönünden iyi olur diye düşünüyoruz. Kasım civarında orada hastanemiz açıldığında, bu arkadaşlar en azından belli bir eğitimi alsın istiyoruz.? dedi. Bir aydır Türkçe ve temel bazı tıbbi bilimleri teorik olarak alan Somalili ikinci grup sağlıkçıların, önümüzdeki hafta pratik eğitimlerine gözlemci olarak başlayacağını kaydeden Cirit, ?TİKA'nın ve Sağlık Bakanlığı'nın izniyle bunu yapıyoruz. Kayseri Eğitim Araştırma, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs ve Cerrahisi, İzmir Kâtip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma ile Şifa hastanelerinde bu eğitimler birebir doktorlar ve hemşirelere zimmetlenerek devam edecek.? şeklinde konuştu. Daha önce de dokuz kişilik Somalili sağlık ekibinin İzmir'de eğitim aldığını ifade eden ESAFED Başkan Yardımcısı Cirit, dokuz doktor ve dokuz hemşireden oluşan ikinci grubun kardiyoloji, çocuk, yeni doğan, genel cerrahi, iç hastalıkları gibi dallarda eğitime başladığını söyledi.

Şifa Üniversitesi Bornova Hastanesi Başhekimi ve ESAFED Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faik Okur ise özellikle pratisyen hekim düzeyinde bile açığı bulunan Somali'de aile hekimliği ve acil hekimlik düzeyinde bilgilerin tamamlanması, öğretilmesi ve paylaşılmasını hedeflediklerini belirtti. Okur, buradan da dönem dönem giden uzman doktor arkadaşlarının, Somali'de sağlık hizmetlerinin arttırılmasını istediğrini ve Şifa Üniversitesi olarak bunu desteklediklerini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Okur, ?Günde üç saat Türkçe eğitimi alıyorlar. Ayrıca acil hekimliği ve değişik uzmanlık branşlarının da acil alanları üzerinde teorik ve pratik eğitimleri planlandı. İzmir'i eğitim üssü haline getirme konusunda yaptığımız çalışmalar, Mogadişu'da açılacak hastaneyle taçlanacaktır. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.? dedi.

Somalili doktor ve hemşireler de yaptıkları açıklamalarda, aldıkları eğitimin değerini bildiklerini ve mutlu olduklarını belirterek, ?Türkiye'ye, Kimse Yok mu Derneği ve ESAFED'e teşekkür ediyoruz. Eğitimlerimizi tamamlayıp bir an önce ülkemize dönerek sağlık sistemini ayağa kaldıracağız.? diye konuştu..

ESAFED Yurtdışı Sağlık Hizmetleri Koordinatörü Dr. Esat Ertekin ise yaptığı açıklamada şunları belirtti: ?Federasyon olarak Ağustos 2011'den Ağustos 2012'ye kadar 20'şer günlük periyotlarla ortalama beşer doktordan oluşan gönüllü sağlık ekiplerini Somali'ye gönderme kararı almıştık. Bu çalışmamız, 18 Ağustos'ta dönecek olan son doktorlarımızla birlikte başarılı bir şekilde tamamlanmış olacaktır. Çalışmalara özverili şekilde destek veren bütün üye derneklerimize ve gönüllülerimize teşekkür ederim.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber