Bakan Yıldız, biyoenerji tesisi temeli attı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Amasya'nın Suluova ilçesi organize besi sanayii bölgesinde özel sektöre ait 2 megavat (mw) üretim kapasiteli biyonerji tesisi temel atma törenine katıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2012 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıldız, "Canlı yaşayan her organizmanın, hayvanın tırnaklarından tutun kemiklerine kadar değerlendirildiği bir ortamda yaşıyoruz ve bunu çok değerli buluyorum." dedi.

Bakan Yıldız, ?Burada üretilecek 2 megavatlık bir enerjiyi sayı olarak değil ama yaptığı iş açısından son derece önemli buluyorum. Merzifon'un arka dağlarına baktığınızda sayıları 16'ya varan rüzgâr güllerini görürsünüz. Bulunduğu mekâna modernlik katan bu yapının her zaman her yörede destekleneceğini söylemek isterim. Önümüzdeki süreçte lisansa tabi olmayan 500 kilovatlık yatırımların, en az bir megavata çıkartılacağını sizlere aktarmak istiyorum. Bunu kanun değişikliği ile yapacağız.? dedi.

Gündeme ilişkin soruları da cevaplayan Enerji Bakanı Yıldız, Yeni Çeltek Kömür Madeni'nin kapatılmasıyla ilgi şunları söyledi:

"Biz Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'ni kapatmayı düşünmüyoruz, ancak biz burayı zarar etmekten kurtarmayı düşünüyoruz. Biliyorsunuz ki bu işletme zarar eden bir kuruluşumuz. Türkiye son 10 yılda Ak Parti hükümetleriyle beraber birçok zararından kurtulmuş, birçok tehditleri fırsata dönüştürmüştür. Yeni Çeltek bunun istisnası olmaz, yani ülkemiz kar edecek, ama burası zarar edecek, bu böyle olmaz. Yeni Çeltek çalışmasına devam edecek inşallah, ama zarar ederek değil kar ederek, onunda usul ve yöntemlerini önümüzdeki günlerde paylaşmış olacağız. Sanayicilerimizden birisi, işletmesinde çalıştırmak için, ?ben 1.300 lira maaş vereceğim, hiçbir vasfı olmayan arkadaşlarımızda olur, neyden anlarsınız dediğimizde, her şeyden anlarım diyen arkadaşlarımızda bize gelebilir ve biz bütün sosyal imkânlarını sağlayacağız, bana lütfen 3 bin tane işçi bulun' diyor sanayicimizin bir tanesi. Başka bir arkadaşımız, bana ezbere 300 kişi gönderin çalışacak, hani işsizlik rakamlarından bahsediyoruz ya. Bir yılda 200 bin istihdam sayısı sağlayan ülke sayısı çok az. Kendi ekonomik krizleri ile boğuşurken Türkiye bu kabuğu kırmış büyümeye devam etmiş."

?ENERJİ SEKTÖRÜYÜZ AMA ÇEVRE İLE ALAKALI ÇALIŞMALARIMIZ VAR'

Çevre ile ilgili projelerinden de bahseden Yıldız, şöyle devam etti:

"Bir ton kömürü bakteriler 42 günde yiyorlar, oradan gaz çıkıyor, Amerika'daki geliştirilen bir teknoloji ile yürüttüğümüz bir çalışmadır bu. Ünik asit çıkıyor, toprağın verimini artırıcı, pis kokuları giderici, metalik madenleri çökertici, bir sistem bu. Enerji ile alakalı sektör olmamıza rağmen, çevre ile de alakalı çalışmalar yürütüyoruz. Biz kendimizi çevreye bu manda borçlu hissediyoruz ve bu borcumuzu da inşallah ödeyeceğimizde de inanıyoruz.?

Konuşmanın ardından Bakan Yıldız ve beraberindeki protokol heyeti, biyogaz üretim tesisinin temelini attı. Yıldız, törenin ardından karayoluyla Kayseri'ye hareket etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber