Öğretmene iyi para ödenecek

Haber Giriş : 02 Ağustos 2005 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Liselerin dört yıla geçmesiyle ilgili karardan geri dönüş olmayacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Çelik, 'Öğretmenlere tatminkar miktarda ek ödemeler yapılacak' dedi

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenlerin maaşlarına yapılacak zam konusundaki çalışmalarının sürdüğünü belirtirken,
"Öğretmenlerimizi tatmin eden bir miktarda artış yapılacaktır" dedi. Çelik, liselerin dört yıla çıkarılmasında ise geri dönüşün söz konusu olmadığnı söyledi. Çelik dün düzenlediği basın toplantısında şu değerlendirmelerde bulundu:

Liseler dört yıl: Bazı gazetelerde '52 yıl önce bu sistem denendi ama kısa bir süre sonra vazgeçildi' şeklinde yorumlar oldu. Yarım asır önceye takılıp kalmanın anlamı yok. Biz niçin okulları dört yıla çıkardığımızı net ifadelerle kamuoyuyla paylaştık. Kimse kamuoyunun kafasını bulandırmasın, Bu iyi hesaplanmış, ölçülmüş, biçilmiş bir karardır, bunun geri dönüşü yoktur.

'Süper liseleri kaldırdık'
Öğretmen açığı yok: Yürütülen programlar ve dersler aynı olmasına rağmen, süper liselere ortaöğretim not ortalamasıyla, anadolu liselerine ise sınavla giriliyordu. Bu kargaşanın önüne geçmek amacıyla süper liseleri kaldırıp anadolu liselerine çevrildik. Bu değişimle birlikte hazırlık uygulaması tamamen ortadan kalkmadı. Bazı 1+4 uygulaması yapan istisna okullar var. Bunun dışında ekstra imkânlara sahip olan devlet okulları ve özel okulların müracaatı durumunda, başvuru gerekçeleri uygun görürlürse istisnai olarak 1+4 uygulaması yapılabilir. Ama bu dar bir çerçevede kalacaktır. Süper liselerle anadolu liselerinin birleştirilmesi sonucunda bu liselerin sayısı 774'e çıktı. Birinci sınıftaki 24 saat yabancı dil eğitiminin 10 saate indirilmesiyle öğretmen eksikliğinden çok fazlalığı olacak.

Yeni ders yılına hazırlık ödeneği: Geçen yıllarda öğretmenlerin beklentilerinin üzerinde ödemeler yaptık. Bu yıl da bunun için gerekli çalışmalar yürütülüyor. Öğretmenlerimizi tatmin eden bir miktarda artış yapılacaktır.

105 milyon ders kitabı: İlköğretim müfredatının değişmesiyle birlikte ders kitaplarıyla ilgili birçok değişiklik yapıldı. 1 ve 5. sınıf kitapları yenilendi. Kitaplarla ilgili ihalelere katılan özel firmalardan fahiş fiyatlar verildiği için bu ihaleleri iptal ettik. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 105 milyon devlet kitabı dağıtılacak.
Rusça da öğretilecek: Türkiye'ye gelen turistlere bakıldığında birinci sırada Ruslar yer alıyor. Rusya ile ticaret hacmi giderek yükseliyor. Turistik bölgelerde altı tane anadolu turizm ve otelcilik okulunda Rusça yabancı dil uygulaması başlattık. Bu, ticari bir gerekliliktir, turizme dayalı bir gerekliliktir, rasyonel bir davranıştır, ileriyi görmeyle ilgili bir olaydır. Ayrıca 'taşınabilir okul modeli' üzerinde çalışıyoruz. Öğretmen ihtiyacını karşılayabilmek için böyle bir çalışma yapıyoruz.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber