Kızılay'dan Somali'ye 77 iş makinesi

Türk Kızılayı tarafından hazırlanan 77 iş makinesi ile gıda malzemeleri, Somali'ye gönderilmek üzere Mersin Limanı'nda bekletilen gemiye yüklenmeye başlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnsani yardım malzemelerinin yüklenilmesi nedeniyle Mersin Limanındaki 5 no'lu rıhtımda bir tören düzenlendi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar bir yıl önce açlıkla mücadele eden Somali halkı için insani yardım operasyonlarının başlatıldığını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali'ye giderek dünyanın ve Türkiye'nin dikkatini oradaki açlığa ve ihtiyaçlara çektiğini belirten Akar, ?Artık Somali'de bebekler ölmüyor, artık Somali'de açlık çekilmiyor. O topraklarda insanlar açlıktan, gıdasızlıktan, proteinsizlikten hasta olmuyor ölmüyor. Türk Kızılayı'nın çadırlarında tüm ihtiyaçlarını gideren insanlar günlük temizliklerini de rahatlıkla karşılıyor.? ifadesini kullandı.

Somali'deki belediyecilik hizmetlerinin oluşturulması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle ortak çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Akar şöyle devam etti: ?Somali'de kalıcı konutların oluşturulması ve başkent Mogadişu'nun baştan aşağı yeniden inşa edilmesi için finansmanı Türk Kızılayı'nca karşılanan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin teknik destek verdiği bir proje hayata geçiriliyor. Somali'de şantiye kurma çalışmalarında sona gelindi. Bu kapsamda şantiyede kullanılacak iş makinelerini bugün Somali'ye uğurluyoruz. Mogadişu'da kurulan şantiyede beton santrali ile parke-bordür taşı üretim, şehir mobilyaları üretim ve katı atık ayırma üniteleri bulunacak. Somali'ye gönderilecek 77 iş makinesi bu birimlerde kullanılacak.?

Akar, ayrıca devletin kendilerine emanet ettiği ettiği 50 bin ton un ve 50 bin ton şeker ile gıda maddelerinin büyük bir kısmını da Somalili vatandaşlara dağıtmak üzere yola çıkaracaklarını vurguladı.

Somali Büyükelçisi Mursel Sheikh Abdurahman da son 2 yılda Türkiye'nin Somali'deki yeniden yapılanma sürecine çok büyük katkı sağladığını ifade etti. Bu katkıları hiçbir zaman unutmayacaklarını anlatan Abdurahman şunları söyledi: Türkiye ile Somali arasında çok güçlü bir dostluk ve iş birliği tesis edildi. Hiçbir zaman yardım ve desteklerini esirgemeyen Türk Kızılayı'na, Türk hükümetine ve Türk halkına sonsuz teşekkürlerimi ve minnettarlığımı bildiriyorum.''

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise Mersin'de insanlık adına anlamlı bir törende birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Somali'ye uğurlayacakları geminin oradaki halkın zorlukları aşmasına katkı sağlayacağını ifade eden Güzeloğlu, ?Türk halkı okul harçlıklarından kefen parasına kadar açlık ve susuzluktan dolayı yaşamını kaybeden Somalilere benliğini, sevgisini ve maddi desteğini verdi.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber