Devlet Bursuyla yurt dışına gidip dönmeyen yandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2005 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DEVLET BURSUYLA YURT DIŞINA GİDEN GERİ DÖNMÜYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı burslarıyla master ve doktora yapmak için yurtdışına giden ve geri dönmeyen Filiz Kültür'ün kefillerini mahkemeye verdi. Milli Eğitim Bakanlığı, alacaklarını tahsil için haciz yolunu deneyecek.

Burslu olarak yurt dışına gönderilen öğrencilerin bir kısmı Türkiye'ye geri dönmeyince, devlet harcadığı paraların tahsilini yapmak için harekete geçti. Şanlıurfa'dan 1995 yılında mastır ve doktora yapmak için ABD'ye giden Filiz Kültür, geri dönmeyerek ABD'de sosyoloji uzmanı Steven isimli kişiyle evlendi.

İsmini de Elizabeth olarak değiştiren Filiz Kültür'ün ailesi ve ABD'ye gidişi sırasında kendisine kefil olan 6 kişi Şanlıurfa'da perişan halde. Genç kızın burs alabilmesi için kefil olan amcası ile birlikte 5 kişi, devletin kendilerinden tahsil edeceği 570 milyar lirayı nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünmeye başladı.

ABD'ye burslu olarak giden Filiz Kültür'ün 5 kefilinden birisi olan Mahmut Tuğalan, "ABD'ye mastır ve doktora öğrenimi için giden Filiz Kültür'e kefil oldum. 75 bin dolarlık kefalet senedini imzaladım. Bu öğrenci, doktorasını bitiremediği için yurda dönmedi. Milli Eğitim Bakanlığı bize tazminat talebi ile hakkımızda dava açtı, çok mağdur olduk. Devlet büyüklerinden yardım talebimiz oldu, bir sonuç alamadık. Şu TBMM'de görüşülen bazı kamu alacaklarının tahsili ve telkini için bu öğrenciler için af gündemde. Ancak ana para ödenmesi halinde bu borçtan kurtulabileceğiz. Bizim imza attığımız senet 75 bin dolar. Bizim gönderdiğimiz dilekçede talebimiz biz kefillerin kurtulması ile ilgilidir. Bu dilekçeleri, Avukat Yahya Akman, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı'na gönderdi. Filiz Kültür, 1995 yılında master için gitti. Onun için 3 kişi kefil olduk. Daha sonra doktora için 3 kişi daha kefil oldu. Yani 6 kişiden birisi iki defa hem mastır için hem de doktora için kefil oldu. Ortada 5 mağdur vardır. Bu öğrencinin 10 yıldır ABD'ne ne yaptığını bilemiyoruz. Devlet büyüklerinin yardımını bekliyoruz" dedi.

Filiz Kültür'e kefil olanlardan birisi olan amcası Şükrü Yılmaz Kültür, yeğeninden dert yanarak, "Eğitim gönüllüsü olarak, yeğenimin iyi bir eğitim alması için kendisine kefil oldum. ABD'ye gittikten sonra bir daha Türkiye'ye dönmek istemedi. Borcun tamamı 570 milyar lira oldu. Ne biz ne ailesi ödeyemez bu parayı. Eğer gelip burada görevine başlarsa bu ortadaki kefillik ve borç olayı ortadan kalkacaktır" dedi.

ANNENİN GÖZYAŞLARI

Kızını 10 yıldır göremediğini belirten anne Ayşe Kültür ise ABD'deki kızını telefonla arayarak geri dönmesini istedi. Kızıyla telefon görüşmesinden istediği sonucu alamayan anne Ayşe Kültür, "Kızım beni tanımadığını ve sen benim annem değilsin cevabını veriyor. Ben onun geri dönmesini istiyorum" diye konuştu.

ABD'ye burs için giden Filiz Elizabeth Kültür'ün, Türkiye'deki kız kardeşi Fidan Kültür ise kefillerin her gün kapılarına geldiklerini belirterek, "Ablam buraya mutlaka gelmelidir. 3 yıldır eğitimi sona ermiş durumda. Memleketi olan Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi'nde göreve başlaması gerekiyor. Kefillerin imza attıkları senet var. Bu büyük miktar. Kefiller de, biz de ödeyemeyiz. Devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz. Ablam bize hiç yardımcı olmadı. Ablam ABD'de birisi ile evlendi. Kendisini telefon ile aradığımızda beni rahatsız etmeyin diyor. Ne yapacağımızı şaşırdık" diye konuştu.

ABD'ye master yapmak için giden Filiz Kültür'e, Mahmut Tuğalan, Şükrü Yılmaz Kültür ve Mahmut Bayır 75 bin dolara kefil olurken, Şükrü Yılmaz Kültür, Ali Adıgüziel ve Nabi Şakar isimli şahısların ise 1.5 milyar liraya kefil oldukları belirtildi. Devletin şu an faizleri ile birlikte alacağı paranın ise 570 milyar lira olduğu bildirildi.
Öte yandan, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı bursları ile doktora yapmak için yurtdışına giden ancak geri dönmeyen yaklaşık 169 öğrencinin mahkemeye verildiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber