AİHM, işkence iddialarına ceza vermeyen Türkiye'yi tazminata çarptırdı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'yi, Bursalı gazinocuya işkence yaptıkları iddia edilen polis memurlarına ceza vermediği gerekçesiyle 45 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 19:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazinocu Tamer Taylan, 8 Mart 2000'de Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından ?Suç islemek amacıyla örgüt kurma, dolandırıcılık, tehdit ve rüşvet' iddiasıyla gözaltına alındı. Taylan, gözaltı sürecinde 3 polis memurunun kendisini döverek hakaret ettikleri iddiasıyla yargıya müracaat etti. Mahkeme, polis memurlarına verdiği 10 aylık hapis cezasını, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Polis memurları hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün herhangi bir disiplin cezası da vermediğini belirten Taylan, konuyu AİHM'e taşıdı. 100 bin euro manevi tazminat talebinde bulunan Taylan'ın müracaatını AİHM sonuçlandırdı. Mahkeme, Taylan'a 45 bin euro tazminat ödenmesine hükmetti. Prosedür gereği tarafların 3 ay içinde büyük daireye itiraz hakkı bulunuyor.

Polis memurlarının yerel mahkemece hapis cezasına çarptırıldığını, ancak hükmün açıklanmasının ertelendiğine dikkat çekilen AİHM kararında şu ifadeler yer aldı: ?'AİHM içtihatları uyarınca, bu tür cezaların ertelenmesi, mahkumiyet hükümlerinin etkisiz kalmasına yol açtığından, kabul edilemez tedbirler kategorisine girmektedir. Bu hususta, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK)'nun 231. maddesi ile düzenlenen hükmün açıklanmasının geri bırakılması ilkesi, cezanın infazının ertelenmesinden daha güçlü bir etkiye sahiptir ve suçluların cezadan muaf tutulması ile sonuçlanmaktadır. Bunun sebebi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulamasının, suçlunun erteleme hükmüne uyması şartıyla, kararı ceza dahil olmak üzere tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırması; ancak cezanın infazının ertelenmesi halinde ne karar ne de karara dayalı mahkumiyetin varlığının sona ermemesidir. Bu nedenle AİHM, incelenen yerel mahkeme kararının, hakimlerin hukuka aykırı ciddi fiillere hiçbir şekilde göz yumulamayacağını göstermekten ziyade, bu tür davranışların sonuçlarını en aza indirmek için kendi takdir yetkilerini kullandıklarını gösterdiği kanaatindedir.''

Kararı değerlendiren gazinocu Tamer Taylan ise mahkemenin beraat kararıyla, gereksiz yere gözaltına alındığının zaten ortada olduğunu belirterek, ?AİHM'nin verdiği bu karar da suçsuz bir insana işkence yapıldığının göstergesidir.? dedi. Taylan'ın Avukatı Günsel Dede ise işkencenin bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Dede şunları kaydetti: ?İşkence cezasız kalmamalıdır. AİHM, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilerek, işkencenin cezasız bırakılmasını kabul edilemez olduğunu ortaya koydu. Karar gerekçeleri bize göre önemlidir. Bu karar Türkiye'deki işkence davalarında emsal teşkil edecek mahiyettedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber