'Doğu'ya başarılı bürokratlar gönderilsin'

Haber Giriş : 09 Ağustos 2005 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cuma günü Diyarbakır'a yapacağı gezi öncesi Başbakan'ın başdanışmanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, bölgeyle ilgili gözlemlerini rapor haline getirdi. PKK'nın halk üzerindeki etkinliğini kırmaya yönelik tedbirlerin sıralandığı raporda, bölgenin sürgün yeri olarak görüldüğüne dikkat çekiliyor. Devleti kötü tanıtan bürokratların bölgeye tayin edildiğini anlatan Fendoğlu, ?Artık başarılı bürokratlar bölgeye tayin edilmeli.? önerisinde bulunuyor. AB fonlarının nerelere aktarıldığının araştırılmasını isteyen Fendoğlu, AB'den kaynak alan bölgedeki bazı sivil toplum kuruluşlarının işsiz halkı istenmeyen noktalara yönlendirdiğini ileri sürdü. Fendoğlu'na göre İçişleri Bakanlığı'nın terörden doğan zararların ödenmesinde tazminat miktarlarını artırması önemli bir adım.

Fendoğlu, ?Tazminatlar düşük olduğu için vatandaş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruyordu. Hem vatandaşın bakış açısı hem de ağır tazminat cezaları söz konusuydu. Geçtiğimiz haftalarda bu miktar artırıldı ve hemen sonuç alınmaya başlan-dı. 150 civarında vatandaş davasını geri çekerek uzlaşma yolunu tercih etti.? diyor.

Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Başbakan'ın çevresindeki isimler arasında bölgeyi en iyi bilen isimlerden. Uzun yıllar Güneydoğu Anadolu'da görev yaptı. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanlığı yaparken başdanışmanlığa atandı. Gördüğü eksiklikleri ana başlıklarıyla raporuna koyan Fendoğlu, çözüm önerilerini de sıralamış. Zaman'ın sorularını cevaplayan Prof. Fendoğlu, ?Ben soruna genel bir fotoğraf çektim. Bu çerçevede ne tür kanuni düzenlemeler yapılacağı, ne tür politikalar geliştirileceği Meclis'in ve ilgili kurumlarımızın görevi.? ifadesini kullanıyor. Fendoğlu, bölgenin PKK teröründen etkilenmemesi için acil olarak köklü uygulamalara ihtiyaç duyulduğu görüşünde. Sosyal, kültürel ve ekonomik düzenlemelerin bir bütün olarak ele alınmasını teklif eden Fendoğlu, bunların devlet politikası ciddiyetiyle yürütülmesini şart buluyor.

Maneviyat eksikliği giderilmeli

Hasan Tahsin Fendoğlu'nun ?Başdanışman' sıfatıyla kaleme aldığı raporda en dikkat çeken öneri ?maneviyat'la ilgili bölümde yer alıyor. ?PKK, inancı az olan insanlar üzerinde yoğunlaşıyor' tespitinde bulunan Fendoğlu, ?Maneviyatı olmayan insanlar dağın cazibesine kapılıyor. Bu eksiklik giderilirse dağ cazibesini tamamen yitirecek." iddiasının altını çiziyor. Erdoğan'ın danışmanı, maneviyat eksikliğinin eğitimle giderilmesini önemsiyor. Özellikle gençlerin terör örgütü PKK tarafından ikna edilmesinin maneviyatla engellenebileceğini düşünüyor. Olağanüstü Hal Bölge Valiliği uygulamasının sürdüğü yıllara atıfta bulunan Fendoğlu'nun değerlendirmesi şöyle: ?Olağanüstü hali küçüklüğünde yaşamış bugün 20-30 yaşlarına gelmiş insanların üzerinde çok daha fazla durmak gerekiyor. O dönemin izleri bu yaştaki insanların üzerinde daha fazla etkilemiş olabilir. Dolayısıyla bu yaş grubuna yönelik olarak birtakım eğitim çalışmaları gerekli.?

Başbakan'ın Başdanışmanı Prof. Dr. Fendoğlu, Avrupa Birliği fonlarına da dikkat çekiyor. Bazı sivil toplum kuruluşlarının bölgede harcadığı paranın nereye gittiğinin araştırılmasını isteyen Hasan Tahsin Fendoğlu, şu görüşleri dile getiriyor: ?AB'den para alan dernekler tespit edilmeli. Bunların amaçları tespit edilmeli. Avrupa Birliği fonlarından bazı sivil kuruluşlara büyük oranda para aktarılıyor. İşsizlik ve yoksulluk bölge insanını oldukça etkiliyor. Fonlar vasıtasıyla bazı sivil toplum kuruluşları etkinliklerini daha da artırıyor. Maddi imkandan yoksun insanlar bu derneklerin yönlendirmesi içine girebiliyor. Buna dikkat edilmeli. İşsizlik ve yoksulluğun giderilmesi bu açıdan da önemli bir konu.?

Gerilim ve çatışma politikasından uzak kalınmasını tavsiye eden Fendoğlu, devletin ?şahin' politikasından vazgeçilip ?güvercin' siyasetine geçmesini isabetli buluyor. Fendoğlu, ?Türk-Kürt ayrımını kalplerden tamamen silip herkesin kardeşliği içine sindireceği projeler yürütülebilmeli.? yorumunda bulunuyor. PKK'nın kendisine zemin bulmak için kullandığı bütün kozların elinden alınması gerektiğine işaret eden Hasan Tahsin Fendoğlu, TRT'den ana dilde yayın yapılması gibi uygulamaların yerinde olduğunu belirtiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber