Muayene aralıklarının düşürülmesi öngörülüyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Ağustos 2012 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hüseyin Özay / ANKARA

Muayene edilen araçların neredeyse yarısının ?ağır kusurlu' çıkması üzerine Trafik Eylem Planı hazırlandı. Buna göre muayene kriterlerinin ağırlaştırılması ve muayene aralıklarının düşürülmesi öngörülüyor.

Trafikte güvenlİğe sıkı tedbirler getirecek plan yolda

TÜRKİYE'DE her yıl binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açan trafik kazalarında, sürücülerin hatalarının yanı sıra araçların güvensiz olmasının da etkili olduğu tespit edildi. Son yıllarda ?özel sektör aracılığı' ile gerçekleştirilen araç muayene işlemleri sonucunda, muayene edilen araçların neredeyse yarısı ?emniyetsiz ve ağır kusurlu' çıktı. Buna göre, trafikte seyreden her iki araçtan birisi emniyetsiz ve ağır kusurlu olarak kullanılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan ve hafta başında Resmi Gazete'de yayınlanan ?Trafik Eylem Planı' çerçevesinde yapılan çalışmalarda, araçların güvenliği ile ilgili ilginç sonuçlara ulaşıldı. Eylem planının hazırlıkları aşamasında yapılan çalışmaya göre, 27 Mart 2012 tarihi itibariyle 12 milyon 852 bin araç muayene edildi. Söz konusu araçların, 5 milyon 218 bininin ilk muayenede, ?emniyetsiz ve ağır kusurlu' olduğu belirlendi. Yani gerçekleştirilen ilk muayenede, 100 araçtan 41'i ?kullanılması sakıncalı' bulunarak, muayenesine onay verilmedi.

Mevsimine göre lastik dönemi

Söz konusu araçların yüzde 96'sı ikinci randevuda muayene onayı alabildiler. Muayene sonuçları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından masaya yatırıldı. Buna göre, trafikteki can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi için, muayene kriterlerinin daha da ağırlaştırılması öngörüldü. Özellikle, basında sık sık yer alan, ?kiralık lastik' ile muayeneye gidilmesine yönelik tedbirler artırılacak. Örneğin kış lastiklerinin bölgelere ve kış şartlarına göre zorunlu hale getirilmesi, muayene aralıklarının daha da düşürülmesi gibi tedbirler üzerinde duruluyor

Star Gazete


Trafik magandaları yandı

Oya ARMUTÇU

TRAFİK Güvenliği Eylem Planı'nda, trafik yönetimi, yaya, araç, yol güvenliği ve kaza sonrası acil müdahaleye ilişkin yeni ilkeler de belirlendi.

?Zorunlu olmadıkça kornaya basmayın? diye toplumsal bilinçlendirme yapılacak. Polisin şu anda 72 lira olarak uyguladığı gereksiz korna cezası yükseltilebilecek. Çevre Kanunu'nun 14. maddesi ulaşım araçlarında standart üstü gürültü ve titreşim yasaklanırken, aykırı davranışa karşı tedbir alınacağını düzenlenirken, 20/h maddesinde aykırı davranışta bulunanlara verilen idari para cezası da 2012 için 1200 liradan 1923 TL'ye yükseltildi. Başbakanlığın eylem planındaki trafik yönetiminde yeni hedef ve tedbirler şöyle:

Trafikteki engeller kaldırılacak

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü yollarda, trafik, kaldırım ve yollarda, özürlü vatandaşların rahat dolaşımını engelleyen etkenleri form dağıtarak, tespit edecek. Bu tespitler ışığında gerekli düzenleme yapılacak. Gaziler kartlarını göstererek, kamu otoparklarından ücretsiz yararlanacak.

Güvenlik nedeniyle zorunlu korna kriteri

Trafikte güvenlik nedeniyle zorunlu olmadıkça korna kullanımının önlenmesi için toplumsal bilinçlendirme çalışmaları yapılacak, trafikte gürültü kirliliğinin önlenmesi için gerekli tedbirler alınacaktır.

Çakma sirenler söktürülecek

Koruma, polis araçları, ambulanslar gibi mevzuatta belirlenen araçlar dışındakilerin trafikte geçiş üstünlüğü sağlamak amacıyla ışıklı ve sesli donanım taktırmalarına izin verilmeyecek. Araçlardaki bu amaçla takılan sesli, ışıklı ve renkli uyarı veren cihazlar derhal söktürülecek.

Diziler ve filmlerde trafik mesajı verilecek

Sürücü ve yayaların doğru trafik doğru trafik davranışlarına özendirilmesi, toplumsal farkındalık yaratılmasına yönelik içeriğe yayın organlarında yer verilmesi, film ve dizilerde toplumun trafik kurallarına uyulmasına teşvik edilmesi bu kapsamda hazırlanan programların günün belli saatlerinde yayınlanması trafik güvenliğine büyük katkı sağlayacaktır. RTÜK, TRT, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü ulusal ve yerel medya bu konuda işbirliği içinde gerekli hassasiyeti gösterecek.

Heliport ve cepler yapılacak

Kazazedelerin kaza sonra daha hızlı şekilde nakilleri için karayolları ile entegre ambulans helikopterlerin iniş ve kalkış yerleri, ilçelerde heliportlar, otoyollarda, uygun park cepleri, karşı yöne geçiş için güvenliği sağlanmış geçiş noktaları yapılacak.

Daha güvenli yollar geliyor

Risk ve tehlikeleri azaltabilmek için daha güvenli yollar yapılacak, yaya güvenliği sağlanırken, özürlü çocuk, yaşlı gibi dezavantajlı gruplar için trafikte rahat erişimlerini sağlayacak çalışmalar yapılacak. Eğitimler verilecek.

Diyanet toplumsal farkındalık yaratacak

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından trafik kazaları sonucu meydana gelen maddi manevi kayıpları azaltmak ve toplumsal farkındalık yaratmak için çalışmalar yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber