Yaş'taki süpriz: Emekli edilmeyen 3 komutan/ Video

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Ağustos 2012 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAŞ'ın atama kararlarından ?3 komutan sürprizi? çıktı. Açığa alınan Tuğamiral Gavremoğlu, Deniz Kuvvetleri Personel Başkan vekilliğinden Deniz Eğitim ve Öğretim Komutan Yardımcılığı'na atandı. Tutuklu tümgeneraller Helvacıoğlu ve Kaya ise görevlerinde kaldı

Levent İÇGEN / VATAN ANKARA

YAŞ (Yüksek Askeri Şura) atamalarına, Suriye sınırındaki sıcak gelişmeler ve artan terör olayları damgasını vurdu. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in ?beyin takımı? olarak bilinen J Başkanları (Korgeneral düzeyinde icra edilen ve ?J? olarak adlandırılan Genelkurmay Başkanlığı'ndaki ana birim başkanlıkları) Doğu ve Güney Doğu'da görevlendirildi. Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. Abdullah Recep, Diyarbakır'daki 7. Kolordu Komutanlığı'na atandı. Genelkurmay Personel Başkanı Kamil Başoğlu, 9. Kolordu Komutanlığı'na atanarak, Erzurum'a gönderildi. TSK Sağlık Komutanı Korg. Orhan Akbaş da Elazığ'daki 8. Kolordu Komutanlığı'na atandı.

Hakkari'ye tecrübeli general

Yaklaşık 2 haftadır terörle mücadele kapsamında yoğun bir şekilde operasyon düzenlenen sıcak çatışmaların sürdüğü Hakkari'nin sorumluluğu tecrübeli bir generale verildi. Profesyonel orduya katılmak üzere askerlerin eğitim aldığı Isparta Dağ ve Komando Okul Merkez Komutanı Tümg. İsmail Metin Temel, Hakkari'deki 3. Piyade Tümen Komutanlığı'na atandı. Suriye sınırından gelecek olası tehditlere karşı en kritik illerden biri olan Hatay'a da sınır bölgelerinde tecrübeli olan bir isim atandı. Ermenistan'la sınırı olan Ağrı'da görev yapan Tuğg. Hakan Atınç, Hatay'daki Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na atandı. YAŞ kararlarıyla bu yıl general sayısı 9 azaltılarak, 353'e indirildi. Bu nedenle generallerin tecrübelerinden daha kritik görevlerde yararlanılması benimsendi.

3 komutanda sürpriz yaşandı

Tutuklu komutanların kaderini de belirleyen YAŞ'ın atama kararlarından ?3 komutan sürprizi? çıktı. Tutuklu Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun Deniz Kuvvetleri Personel Başkan vekilliğinden, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutan Yardımcılığı'na atandığı ortaya çıktı. Tutuklu tümgenerallerden Gürbüz Kaya ile Halil Helvacıoğlu'nun bulundukları kadrolara ise YAŞ atama kararlarına göre bir görevlendirme yapılmadı. Bu iki komutanın da Tuğa. Gavremoğlu gibi emekliye sevkedilmedikleri, mevcut görevlerini sürdürecekleri öğrenildi. Böylece YAŞ kararlarıyla emekliye sevkedilen tutuklu komutan sayısı 37 oldu.

Tutuklu Ulugüler Hava Kuvvetleri Yardımcısı

Rütbe bekleme süresini doldurmadıkları için Şura'da emekli edilmeyen 28 tutuklu komutandan bazılarının da YAŞ kararlarıyla atamaları yapıldı. Bu komutanlara da geçen yılki YAŞ'ta, tutuklu bazı komutanlara yapıldığı gibi komutan yardımcılıklarında pasif görevlendirmelerde bulunuldu. Emekli edilen tutuklu komutanların yürüttüğü bazı karargah görevlerine ise atama yapılmayarak, tasarruf yapıldı. Hava Lojistik Komutanı Korg. Rıdvan Ulugüler, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten'in yardımcısı oldu. Korg. Ulugüler'in yerine atanan isim ise Korg. Mehmet Şanver oldu. Tutuklu komutanlardan Kora. Deniz Cora, Genelkurmay MEBS (Muharebe ve Elektronik Bilgi Sistemleri) Başkanlığı'ndan, İstanbul'da Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı'na atandı. Kora. Cora, bu atamayla Harp Akademileri Komutanı Org. Aslan Güner'in yaş haddinden emekli olmasının ardından tenzili rütbeye gidilerek okulun başına getirilen Korg. Raif Akbaş'ın yardımcısı oldu. Böylece karacı bir komutana aynı rütbedeki tutuklu denizci bir komutan yardımcı oldu.

2. başkan yardımcısı kadrosu kapandı

Resmi Gazete'de dün yayımlanan atama kararlarına göre Korg. Nejat Bilgin, Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı'ndan, terörle mücadele kritik görev yeri olan Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'na atandı. Uludere olayında sorumluluğu olduğu iddia edilen Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanı Korg. Veysi Ağar ise emekli edildi. 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na ise Tuğg. Mehmet Arif Pazarlıoğlu getirildi. Korg. Bilgin'in atamasının ardından Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı'na atama yapılmaması dikkat çekti. Tutuklu Org. Bilgin Balanlı'nın atandığı 2009 yılında açılan ve bir yıl sonra kapatılan Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcılığı kadrosu geçen yıl yeniden kurulmuştu. Korgeneral düzeyine indirilen kadro, bu yıl kapanmış oldu.

Komutandı yardımcı oldu

Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, İzmir'de bulunan Güney Deniz Saha Komutanlığı'ndan İstanbul'daki Kuzey Deniz Saha Komutan Yardımcılığı'na getirildi. Kora. Erenoğlu böylece komutanlıktan yardımcılığa atanarak tenzili göreve atanmış oldu. Kora. Erenoğlu, bu yıl emekliye sevkedilen Tüma. Şişlioğlu'nun kadrosuna atanmış oldu.

Başbakan'ın askeri danışmanı Korg. Öztürk

Karargâha alanlarıyla ilgili doğrudan Genelkurmay Başkanı'na danışmanlık yapan 4 yeni J Başkanı atandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da askeri danışmanlık yapacak olan Genelkurmay Harekat Başkanlığı'na, Korg. Erdal Öztürk, Genelkurmay Personel Başkanlığı'na Korg. Metin İyidil, Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı'na Korg. Alpaslan Erdoğan, Genelkurmay MEBS Başkanlığı'na da Korg. Musa Avsever atandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski Başyaveri, Hakkari Şemdinli'deki 34. Hudut Tugay Komutanı Tuğg. Metin Özbek, Genelkurmay Genel Sekreterliği'ne atandı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber