Türkiye'nin en modern arıtma tesisinin suyu ekimde çeşmeden akacak

Sakarya'ya daha temiz su sağlayacak arıtma tesisinin suyu ekim ayında çeşmeden akmaya başlayacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2012 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş'le birlikte Adapazarı Hızırilyas Tepesi'ndeki Arıtma Tesisi'nde sürdürülen çalışmaları inceledi. Siemens firması yetkililerinden arıtma tesisleri hakkında bilgi alan Toçoğlu, ?Arıtma tesislerimiz tamamen insansız çalışacak. Türkiye'de ilk defa böyle gelişmiş bir sistem kurulacak. Tam otomatik bu sistemde bütün değerler otomasyonlu scada sisteminden okunacak. Sistem, okunan değerlere göre arıtma değerlerine müdahale edecek. Bu sistemi Türkiye'de ilk defa biz kuruyoruz. ABD'de kullanılan bu sistemden AB'de ise bu büyüklükte yok.? dedi.

Arıtma tesisleri yatırımıyla ve çelik isale hattıyla Sakarya'nın su geleceğini garanti altına aldıklarını ifade eden Toçoğlu, tesisin yılda 100 milyon metreküp suyu arıtabilecek kapasitede olduğunu kaydetti. Toçoğlu, şu bilgileri verdi: ?2050 nüfus projeksiyonuna göre projelendirilen tesislerin kapasiteleri ileriki yıllarda da ilave tanklarla artırılabilir özellikte. Bu sayede Sakarya'nın uzun yıllar içme suyu geleceğini garanti altına almış oluyoruz. Siemens, çalışmalarını Ağustos ayında tamamlayacak. Eylül ayında SASKİ'deki arkadaşlarımız denemelere başlayacak ve inşallah Ekim ayında hemşehrilerimiz, çeşmelerinden bu son teknoloji tesislerde arıtılan suyu içecekler.? şeklinde konuştu.

Türkiye'deki diğer şehirlere örnek projeleri bir bir hayata geçirdiklerini ifade eden Toçoğlu, ?Tesislerimiz birçok şehre de örnek oluyor. Hızırilyas arıtma tesislerimizi, hidroelektrik santralimizi, diğer şehirlerden yetkililer gelerek inceliyorlar. Sadece şehir merkezi değil, toplamda 27 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirilen beş yeni arıtma tesisimiz sayesinde hizmet alanımız içindeki tüm bölgelerin çeşmelerinden uzun yıllar birinci sınıf içme suyu uzun yıllar akmaya devam edecek. Bu yatırımlarla şehrimizin geleceğini şimdiden inşa ediyoruz.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber