Mimar ve mühendisler iftarda bir araya geldi

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Feshane Kültür Merkezi'nde verdiği iftar ile eski ve yeni üyeler ile akademisyenler, siyasiler, işadamlarını bir araya geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2012 21:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İftar programında ekonomi ve kentsel dönüşüm konuları hakkında önemli açıklamalar yapılırken, Arakan ve Burma bölgelerinde Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen şiddet eylemleri ve katliamlar da kınandı.

MMG Genel Başkan Yardımcısı, Türk Macar İş adamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, programın sunuş konuşmasında Ramazan demenin hoşgörü, kardeşlik, birlik, beraberlik demek olduğunu hatırlatıp, ?Ramazan'ı yüceltme değil Ramazan'la yücelme adına tefekkürümüzü oluşturmalıyız.? dedi. 1993 yılından itibaren aktif faaliyet gösteren Mimar ve Mühendisler Grubu olarak en doğru yatırım, insana yapılan yatırım olarak gördüklerini ifade eden Şahbaz, ?MMG'nin varoluş gerekçelerinin ilki olan insani ve ahlaki değerleri yüceltme ve insanı merkeze alan bakış açısı gereği dünyanın her yerinde; aldığı eğitimi, bilgiyi ve uzmanlığı insanlık yararına kullanma değerlerine sahip mimar ve mühendislerle sorumluluklarının bilincinde olarak insanlığa hizmet vazifesini yerine getirmektedir.? dedi.

İftar programının açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Avni Çebi ise bir sivil toplum kuruluşu olan MMG'nin yaşanan olaylar karşısında elinden gelen her şeyi kalbi duygularla yerine getirmek için çalıştığını, haksızlığa karşı gelebilmek için bir dili inşa etmek istediklerini ifade etti. Şehirleşme konusunda da görüşlerini belirten Çebi, bu konuda ciddi bir akıl tutulmasının yaşandığının altını çizdi. Sürdürülebilir bir yaşam için gerekli niteliklere sahip yapılara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Çebi, ?insani ölçekli binalar olmadığı sürece biz hastamızla, yaşlımızla, özürlümüzle hayatımızı nasıl devam ettireceğiz? Elektrik ya da enerji bağımlı binalarda insani bir yaşam sürdürmek mümkün mü? Bugün reklamı yapılan binaların reklamlardaki hedef kitlesi sanki hiç yaşlanmayan, hiç değişmeyen kişiler olduğunu görüyoruz; fakat insanlar binalar gibi değildir değişirler. Bu gelişme sürecinde de kuşaklar arasındaki bağı ve gelenek mirasını korumamız gerekir.? diye konuştu.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise MMG'nin kendisi için çok şey ifade ettiğini, MMG'ye kuruluş sürecinde katılan birisi olarak bu ailenin bir ferdi olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Önceleri bir hükümet projesi olmasına rağmen daha sonra kamuoyunun benimsediği bir hedef haline gelen 2023'de kişi başına düşen milli gelirin planlanması konusuna değinen Olpak; ?2023 yılı hedefi olarak kişi başına düşecek 25 bin dolarlık bir milli gelirin planlaması yapılıyor. Bu raporla şunu demiş oluyoruz; bugüne kadar yapılanlar önemliydi ve güzeldi; ancak eğer biz 25 bin dolarlık bir seviyeye de ulaşmak istiyorsak; bunu bugüne kadar sürdürdüğümüz metotlarla götüremeyiz. Ülkemizin yetişmiş insan gücünün çok daha ön planda olduğu, yüksek teknolojinin kullanıldığı bir sisteme geçmesi gerekir. İşte bu noktada bu saatten sonra hepimize çok daha önemli görevler düşmektedir.?

Kayseri Milletvekili Prof.Dr. Pelin Gündeş Bakır da üyesi bulunduğu MMG'nin iftar programlarına katılmaya özen gösterdiğini belirtip, MMG ailesiyle birlikte bir arada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Deprem, kentsel dönüşüm ve yapı denetiminin çok iç içe geçmiş kavramlar olmakla birlikte, mühendislerin görevi olduğunu belirten Bakır; ?Şehirleşme konusu büyük önem arz etmekte. TBMM'de geçtiğimiz dönem afet riski altındaki alanların dönüştürülmesiyle ilgili yeni bir kanun çıkardık. Bu kanun kapsamında da kentsel dönüşüm inşallah dalga dalga başlayacak. Önemli olan çarpık şehirleşmenin, kötü planlarla yapılan şehirlerin düzeltilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarının da bir fırsat olarak telakki edilmesi; çünkü bir kez yapıldığı zaman bu binalar, uzun süre buralarda kalacaklar. Bizim bunu çok iyi bir fırsat olarak değerlendirip tarihi kimliğini bozmadan iyi planlamalarla şehirlerimizde kentsel dönüşüm yapmamız gerekiyor.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber