10 bin gence iş veren, asgari ücretin yarısını AB'den alacak

Haber Giriş : 13 Ağustos 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu, gençler arasındaki yüzde 20'ye dayanan işsizliği azaltmak için AB destekli 50 milyon euroluk iki projeyi hayata geçiriyor. İşgücü piyasasına hiç girmemiş 10 bin gencin asgari ücretlerinin yarısı bir yıl boyunca projeyle karşılanacak.

Avrupa Birliği'nin (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Programı kapsamında Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) ile yürüttüğü "Aktif İstihdam Politikaları Projesi" (AİPP) çerçevesinde "Türkiye'nin İnsan Kaynakları Gelişim Stratejisi" hazırlanıyor. Taslak stratejiye göre, özürlülerden madde bağımlılarına, genç işsizlerden yetişkin işsizlere kadar insan kaynaklarının AB'ye uyumu için çeşitli projeler öngörülüyor. Avrupa İstihdam Stratejisi, çerçevesinde özellikle 2004 yılında yüzde 20'ye dayanan 15-24 yaş arasındaki genç işsizliğinin 2010'da yüzde 15, 2020'de yüzde 10'a ve nihai olarak yüzde 8'e düşürülmesi hedefleniyor.

10 bin genç işsizin ücretinin yarısı ödenecek
AB'ye lojistik destek sağlayan İsveç Kökenli HIFAB danışmanlık şirketi tarafından hazırlanan strateji taslağında, genç işsizliğinin 2010'da yüzde 15'e düşürülmesi için iki önemli proje dikkat çekti. İlk projeyle 10 pilot ilde 25 bin genç işsize işgücü yetiştirme kursu verilmesi planlanıyor.
Başka bir proje ile özellikle meslek lisesi mezunlarına öncelik verilmesi şartıyla işgücü piyasasına hiç girmemiş 10 bin kişinin istihdamını teşvik için asgari ücretlerinin yarısının 1 yıl boyunca ulusal ve uluslararası kaynaklardan karşılanması öngörüldü. Her iki proje için 50 milyon uuroluk bir de maliyet çıkarıldı.

10 ilde 400 kişiye meslek kursu
Strateji Taslağı'na göre kadın işsizlere yönelik 10 pilot ilde bin kadına bir yılda tamamlanmak üzere iş arama becerileri kazandırmaya yönelik mobil danışmanlık, motivasyon ve yönlendirme hizmeti verilmesi hedeflenirken, yetişkin işsizlerin önemli kısmını oluşturan 24-44 yaş arası erkek işsizler için 10 pilot ilde 400'er kişiye meslek eğitimi verilmesi öngörüldü.
Bu çerçevede okuma yazma bilen erkekler için yaş sebze-meyve işleme, yaş tütün ve çay işleme ve kuruyemiş eğitimi, ilkokulu tamamlayanlara kapıdan pazarlama, turistik eşya alım satımı ve pazarlaması, üniversite eğitimi almış olanlara ise işletmecilik, pazarlamacılık, moda tasarım ve dizaynı, telekomünikasyon ve elektronik eğitimi verilecek. Ayrıca tüm işsizlerin İş-Kur'a kayıt olması için kampanyalar düzenlenecek.

5 bin KOBİ'ye insan kaynakları ofisi
Strateji Taslağı'na göre özellikle KOBİ'lerin, uzmanların istihdam edildiği "İnsan Kaynakları ve Yönetimi" ofisleri kurmaları desteklenecek. KOBİ'lere işbaşında eğitim uygulamalarının işletmeler ve ülke ekonomisi için önemi anlatılacak. Bu çerçevede 2006-2007 yıllarında 5 bin işletmeye eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek. Ayrıca KOBİ'lere verimlilik ölçme izleme sistemi kurma ve teknolojik gelişmeleri izleme ve uygulama danışmanlığı verilmesi de öngörüldü.

Strateji Taslağı'nda Öngörülen Bazı Faaliyetler
ÖZÜRLÜLER:
100 bin özürlü bireye 20 ilde mesleki eğitim verilerek 5 yılda, yüzde 21.7 olan işgücüne katılım oranları en az yüzde 30'lara çıkarılacak. Özürlülerin rehabilitasyonu ve istihdamı için Ulusal Özürlüler Veri Tabanı oluşturulacak. 6 farklı proje için 160 milyon 300 bin euro maliyet çıkarıldı.

ESKİ HÜKÜMLÜLER:
5 yıl içinde ceza infaz kurumlarında tüm hükümlülerin iş ve meslek eğitimi almaları sağlanacak. 15 bin eski hükümlüye iş ve meslek eğitimi verilecek. İşverenlerin eski hükümlüye yönelik önyargısının giderilmesi için bilinçlendirme kampanyaları düzenlenecek. Dört ayrı proje için 21 milyon 550 bin euroluk maliyet çıkarıldı.

KADINLAR:
Kadın okur yazarlık oranı yüzde 100'e çıkarılacak, kadın istihdamı kademeli şekilde Avrupa İstihdam Stratejisi'nde belirtilen hedeflere yaklaştırılacak. Üç farklı proje için 1 milyon 802 bin euroluk maliyet çıkarıldı.

MADDE BAĞIMLILARI:
Bağımlıların boş zamanlarını değerlendireceği sorun çözme becerilerini geliştireceği, kendilerini ifade edebilecekleri sosyal danışma ve yöneltme merkezleri oluşturulacak.

ÇOCUKLAR:
Kayıtlı ve kayıtdışı istihdamda yer alan çocukların yaşı eğitim durumları ve tam sayıları tespit edilecek. Çalışan çocukların uygun olmayan işlerde çalışması önlenecek.

YAŞLILAR:
dönemindeki nüfusun iş yaşamına katılımının artırılması ve işsizliğin ya da ilerleyen yaşlarda bağımlı olma riski azaltılacak. Yaşlıları da bünyesinde barındıran geleneksel Türk aile tarzının desteklenmesine yönelik daha fazla ve özendirici yayın yapılacak.

refereans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber