Deprem bölgesi İran'a kurtarma ekibi yola çıktı

İran'da meydana gelen 6.0 ve 6.2 şiddetindeki depremde enkaz altındakileri kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla 30 kişilik arama kurtarma ekibi, 6 araç ve bir arama kurtarma köpeği Van'dan İran sınırına gönderildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yardım talebinin gelmesi durumunda, Van'dan giden Türkiye'nin ilk arama kurtarma ekibi, İran'da arama kurtarma çalışması yapacak.

Geçtiğimiz yıl 7.2 ve 5.6 şiddetindeki depremlerle yıkılan Van'da, şimdi 6.0 ve 6,2 şiddetindeki depremlerle sarsılan İran'a arama kurtarma ekibi gönderildi. Van depreminde yardıma koşan ilk ülkelerden biri olan İran'a, Van'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi, 6 araç ve bir arama kurtarma ekibi gönderildi. Ekibi, Van Valisi Münir Karaloğlu ile AFAD Başkanı Fuat Oktay yolcu etti.

İran'ın Tebriz bölgesinde meydana gelen depremlerin ardından Van Acil Afet Durum Müdürlüğü, İran'da arama kurtarma çalışmalarına destek vermesi için 30 kişilik bir ekip hazırladı. Ancak İran'dan bir yardım talebinin gelmemesinden dolayı ekip hazır olarak AFAD Müdürlüğü'nde bekletildi. Ancak yardım talebinin gelmesi durumunda zaman kaybının yaşanmaması için Van'da hazırlanan ekip Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'na gönderildi. İran'dan yardım talebi gelmesi durumunda 1 arama kurtarma köpeği, 6 araç ve 30 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi, İran'a giderek çalışmalara başlayacak.

Van depreminde de arama kurtarma çalışmalarına katılan ve İran'a gönderilen ekibin içinde yer alan arama kurtarma köpeği Naz, Van depreminde de 4 kişinin enkaz altından canlı kurtarılmasını sağladı. Naz'ın çok etkili ve tecrübeli bir arama kurtarma köpeği olduğunu belirten AFAD yetkilileri, Van'da 4 kişinin canlı kurtarılmasını sağlayan Naz'ın İran'da da canlar kurtarmasını beklediklerini söylediler.

?VAN'DAN GÖNDERMENİN AYRI BİR ÖNEMİ VAR?

Projeleri incelemek üzere Van'a gelen ve görevlendirilen ekibi yolcu eden AFAD Başkanı Fuat Oktay, şu ana kadar İran'dan bir yardım talebinin gelmediğini ve talebin gelir gelmez ekiplerin sınırdan içeri gireceklerini söyledi. Van'dan İran'a yardım göndermenin kendileri için ayrı bir öneminin olduğunu vurgulayan Oktay, ?Bugün Van'a rutin bir ziyaret için geldik. Van'da yürüttüğümüz projelerimizi denetlemek ve birlikte iftar yemek için buradayız. Dün öğleden sonra İran'ın Tebriz bölgesinde yaşanan deprem, Van'da da böyle bir felaket yaşandığından dolayı bizi derinden etkiledi. 2 büyük deprem yaşandı. Deprem sonrasındaki gelişmeleri yakından takip ettik. Yardımlarımızın İran'a ulaşması için komşumuzdan bize yardım talebinin gelmesi gerekiyordu. Şu an itibari ile durum ciddi. 30 kişilik arama kurtarma ekibi, 6 araç ve bir arama kurtarma köpeği ile yardım ekibimiz yola çıkıyor. Ekibimiz sınırda bekleyecek. Bunda amacımız, zaman kaybetmeden bölgeye yardımlarımızı ulaştırmaktır. Yardım talebi gelir gelmez ekiplerimiz sınırdan bölgeye girebilecek. Bir can da bizim için bir candır. Bu nedenle yardım talebi gelmeden ekiplerimizi bölgeye gönderiyoruz. Bu yardımı Van'dan yapıyor olmamızın ayrı bir önemi var. Yardım için giden ekibimiz Van'daki depremde de cansiperane bir çalışma sergiledi. Şimdi ekiplerimiz sadece Türkiye'de değil, diğer ülkelere de yardıma gidiyor. Şu anda Kızılay'a ait 2 yardım TIR'ı da sınırda bekliyor.? dedi.

?EKİPLERİMİZ SINIRDA BEKLEYECEK?

Van depreminde yardıma koşan ilk ülkelerden birinin İran olduğunu söyleyen Van Valisi Münir Karaloğlu ise ?Van depreminde ilk yardıma koşan iki ülke vardı. Bunlardan biri İran, diğeri Azerbaycan. Komşularımız olmaları hasebi ile. Dün akşam deprem olduğu saatte ekiplerimiz hazırlandı ve yardım talebinin gelmesini bekledi. AFAD başkanımız, ekiplerin sınırda beklemesinin zaman açısından daha iyi olacağını belirtti. Biz de ekiplerimizi sınıra yönlendiriyoruz. Ekiplerimiz, talep gelir gelmez yardıma gidecekler. Bize depremde yardım eden İran halkına teşekkür ediyoruz. Bugün biz de onların yardımına koşuyoruz. Bugün bize yarın onlara. Deprem kuşağında yaşıyoruz.? diye konuştu.

Konuşmaların ardından, yardım ekibi Van'ın Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'na hareket etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber