Erciyes'e atılan sedir tohumları boy verdi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Erciyes Dağı ve Pusatlı köyündeki "Bebek Ormanı"na tohumu atılan ve filizlenen sedirlerin boyunun 40 santimetreye ulaştığını belirterek, "Böylece Erciyes Dağı'nı zümrüt yeşile bezedik. Vatandaşlarımıza nefes alabilecekleri, tabiatla iç içe olabilecekleri alanlar tesis ediyoruz" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 23:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hüseyin Gazi Kaykı

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 2008-2014 yıllarını kapsayan "Sedir Ormanlarının Rehabilitasyonu Eylem Planı" çerçevesinde; dünyada sadece Lübnan ve Türkiye'nin Akdeniz havzasında yetişen sedir ağacı tohumlarının, helikopterle arazisi hazırlanan alanlara atılması neticesinde büyük bir başarı elde edildiğini kaydetti.

Kayseri'de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı sedir tohumu atılması merasiminin, 11 Eylül 2009 tarihinde gerçekleştirildiğini anımsatan Eroğlu, Erciyes Dağı'ndaki 10 dekar alanla Tomarza ilçesi Pusatlı köyündeki 32 bin 250 dekar alandan oluşan "Bebek Ormanı"nda atılan sedir tohumlarının filizlenerek, bu ay yapılan fotoğraflı tespitlerde boylarının yaklaşık 40 santimetreye ulaştığının gözlendiğini aktardı.

Eroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yüksek destekleriyle 2009 senesinde gerçekleştirdiğimiz ağaçlandırma çalışmaları neticesinde; Kayseri ilimizin 2006 senesinde yüzde 6 olan orman oranı, bugün yüzde 12'ye ulaşmış; yani orman varlığı yüzde 100 artmıştır. Serpilen 1 milyar 100 milyon karpelli sedir tohumu filizlenerek yaklaşık 40 santimetreye ulaşmıştır. Böylece Erciyes Dağı'nı zümrüt yeşile bezedik. Vatandaşlarımıza nefes alabilecekleri, tabiatla iç içe olabilecekleri alanlar tesis ediyoruz" diye konuştu

Türk ormancıları tarafından geliştirilen "Karpelli Sedir Tohumu Serpilmesi Metodu"nun uygulanması sonucu 2004 yılından itibaren özellikle ulaşılması zor yüksek dağlık kesimlerde helikopterlerle tohumların saçılmasına başlandığını belirten Eroğlu, bu yöntemin şu anda Kayseri, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Amasya, Antalya, Denizli, Muğla ve Konya'da uygulandığını anlattı.

-"Orman varlığını artıran nadir ülkelerdeniz"-

Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği çerçevesinde 2008-2012 yılları arasında 2 milyon 300 bin hektar sahada ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve ormanların iyileştirilmesi çalışmaları yapılmasının planladığını aktaran Eroğlu, ilk 4 yılda takriben 2 milyon hektar alanda çalışma yapıldığını ve 1 milyar 50 milyon fidan dikildiğini hatırlattı.

Bu yıl ise 450 bin hektarlık alanda çalışma yaparak 700 milyon adet fidanı toprakla buluşturacaklarını, neticede bu yıl sonuna kadar eylem planındaki 2012 yılı sonu hedefini aşıp 2 milyon 400 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yapacaklarını kaydeden Eroğlu, "Dünyada orman varlığı azalırken biz orman varlığını arttıran nadir ülkelerdeniz" ifadesini kullandı.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber