Hacı Bektaş Veli anma törenlerine doğru

Yurt içinde ve dışında yaşayan Alevi ve Bektaşiler, 15-18 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 49. Ulusal 23. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri nedeniyle, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine akın ediyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 23:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yakup Polat/Yücel Velioğlu

Alevi ve Bektaşiler için bir ibadet yeri olarak kabul edilen ilçeyi, etkinlikler döneminde yurt içinden ve yurt dışından onbinlerce kişi ziyaret ediyor.

Yılda ortalama 500 bin kişinin ziyaret ettiği Hacı Bektaş-i Veli Müze ve Külliyesi de etkinlikler boyunca ücretsiz hale getiriliyor.

Hacı Bektaş Veli'nin, yaşadığı dönemde haksız yere suçlandığı bir olayla ilgili gökten indiğine inanılan 5 adet büyük taş parçasının bulunduğu Beştaşlar bölgesinde, belediye, dernek ve vakıflar, konaklama çerçevesinde 300'den fazla çadır kurdu.

Konuk Alevi ve Bektaşiler, Hacı Bektaş-i Veli'nin türbesinin bulunduğu, 1964 yılında müzeye çevrilen Hacı Bektaş-i Veli Dergahını ziyaret ediyor, bahçesindeki Aslanlı Çeşme'den akan suyu içerek huzur buluyor.

İnanışa göre, 3 kurnalı mermer aslan heykelinin ağzında akan su birçok hastalığa iyi geliyor ve içenlere huzur veriyor. Hacıbektaş'a gelenler, şifa için bu çeşmenin suyunu yanlarında getirdikleri bidonlara doldurup evlerine de götürüyor.

-Delikli Taş

Anadolu'ya yolu düşen her Alevi ve Bektaşi'nin mutlaka ziyaret ettiği Hacıbektaş'a gelenler, ilçe merkezinin yaklaşık üç kilometre doğusundaki Çilehane'yi de ziyaret etmeden dönmüyor.

Hacıbektaş'a gelenlerin en çok ziyaret ettiği Çilehane'de, Hacı Bektaş-i Veli ile aynı öğretinin ve düşüncenin temsilcisi olan ozanların heykelleri de bulunuyor. Çilehane'deki Delikli Taş'ın içinden geçenlerin de günahsız olduğuna inanılıyor.

Buradaki, Delikli Taş ise inananların kendini test ettikleri bir yer olarak kabul ediliyor. İnanışa göre, günahı olan Delikli Taş'tan geçemiyor. Delikli Taş'tan geçmek için zayıf veya şişman farkı gözetilmiyor ve her ziyaretçi buradan geçmeyi deniyor. Eğer geçemez ise günahından arınmak için mutlaka bir adak adaması ve yoksullara dağıtması gerekiyor.

-Kahveci Baba

Hacı Bektaş Veli Müzesi ve Külliyesi içindeki ikinci avluda, suyunun kutsal ve şifalı olduğuna inanılan Aslanlı Çeşme önünde bir sütunun dibinde yer alan

"Kahveci Baba" mezarı, ilginç hikayesiyle dikkat çekiyor.

Hacı Bektaş Veli döneminde dergahta görev yapan 'Kahveci Baba'nın, "Kahve döverken çıkardığım sesle herkesi rahatsız ettim, öldükten sonra da mezarıma basarak beni rahatsız etsinler" diyerek, mezarının ayak altına yapılmasını istediği rivayet ediliyor.

Her gün yüzlerce kişinin mezarına bastığı Kahveci Baba'nın mezarı, vasiyeti üzerine ayak altına yapılıyor ve kendisinin isteği üzerine buraya gömülüyor.

Alevi ve Bektaşilik'te bu inanışın "Turab Olma" (ayakaltı olma) anlamına geldiği belirtiliyor. Hacı Bektaş Veli Müzesi ve Külliyesi'nin ikinci avlusundaki Kahveci Babanın mezarını ziyaretçilerin çoğunluğu fark edemeyip üzerine basıyor.

Yayıncı: J.Jale Durgun

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber