Bingöl Devlet Hastanesi'nde bir ilk

Bingöl Devlet Hastanesi son yıllarda yaptığı başarılı operasyonlarla dikkat çekiyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2012 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de bugüne kadar sadece Ankara'da yapılabilen Derin Ventrombozu (DVT) ameliyatı Bingöl Devlet Hastanesi'nde gerçekleşti.

Yıllarca baldır toplardamarlarında oluşan pıhtıların sebep olduğu damar tıkanıklığı ile hayatı adeta zindana dönen 32 yaşındaki Recep Kireç, Bingöl Devlet Hastanesi'nde yapılan başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu. Söz konusu ameliyatı yapan Operatör Dr. Yavuz Arslanoğlu, Recep Kireç'in 2 hafta önce sağ bacak toplardamarında tıkanıklık şikayeti ile Bingöl Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Kliniği'ne başvurduğunu söyledi. Ailevi olarak damar tıkanıklığına yatkınlığı ve yıllar önce diğer ayağında da damar tıkanıklığı mevcut olan Kireç'e, Perkütan mekanik trombektomi (toplardamarın rotasyon cihazı ile temizlenmesi) ve vena kava inferior'a (karın içindeki ana toplardamar) filtre konulmasının planlandığını belirten Arslanoğlu, Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan bu sistem ile tıkalı damara baldır toplardamarından girilerek cihazdaki özel balon sistemi ile pıhtının hapsedildiğini kaydetti.

?HER YIL BİN KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR?

Pıhtının olduğu bölgedeki ünitenin damar içinde dönerek hem çözülmesine hem de damar dışına alınmasının sağlandığını ifade eden Arslanoğlu, ?Yine aynı seansta Vena Kava İnferior damarına filtre konularak yukarı doğru hareket edebilecek bir pıhtının burada engellenmesi sağlandı. İşlem hasta uyutulmadan, hasta ile konuşarak yapıldı. Türkiye'de derin ventrombozu hastalığında, Ankara'dan sonra ilk olarak Bingöl devlet hastanesinde bu operasyon uygulanmıştır. Derin ventrombozu (DVT), geniş bacak ve baldır toplardamarlarında pıhtıların oluşturduğu ve damar tıkanıklığı ile seyreden bir hastalıktır. Derin toplardamar içerisinde oluşan pıhtı, parçalanıp kan akımı yönünde taşınabilir. Bu kan pıhtıları yaşamı tehdit eden, tedavi edilmediğinde akciğerleri ve diğer organların çalışmasını da etkileyen oldukça ciddi bir sorundur. Derin ventrombozu ülkemizde ortalama olarak her yıl 1000 kişiden birinde gözlenmektedir? dedi.

Yapılan başarılı operasyondan dolayı Operatör Dr. Yavuz Arslanoğlu, Anestezi Uzmanı İlter İtal ve diğer hastane personeline teşekkür eden Recep Kireç, rahatsızlığının askerde başladığını ve yıllardır çektiği acıların Bingöl'de gerçekleştirilen operasyonla son bulduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber