Güneydoğu'daki uzman hekim sayısı 1,5 kat arttı

Haber Giriş : 20 Ağustos 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, sağlıkta reformun hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Üç yıldır devam eden dönüşüm programını anlatan Akdağ, sağlık hizmetlerine erişilebilirliğin arttığına dikkat çekti. Sağlık kuruluşlarının tek çatı altında toplanmasının önemine işaret eden Akdağ, ilaç temininin de kolaylaştığını vurguladı. Bununla bütçenin altından kalkılamayacak derecede artacağını ileri süren muhaliflerin yanıldığını hatırlatan Akdağ, ?Halkı piyasalaşmış sağlıktan kurtararak kaynak bulacağız. İleride bina kiralama ya da özel sektörle hasılat paylaşımı ile alet temini yoluna gideceğiz. Böylece kaynakları daha verimli kullanacağız. Daha yapılacak çok iş var ama artık hiç kimse bardak boş diyemiyor.? dedi.

Uzman hekim 1.5 kat arttı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır konuşmasında vurguladığı ?pozitif ayrımcılığın? sağlık alanında son iki-üç senedir Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yapılan yatırımlarda uygulandığını anlatan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, bölgede pek çok yeni hastane yatırımının sürmekte olduğunu, uzman hekim sayısının 1.5 kat arttığını, 6 bin sözleşmeli personelin bölgeye gittiğini ve bunların yanı sıra bölgede vekil sağlık personeli çalıştırılacağını açıkladı. Sadece Diyarbakır'da 450 bin kişinin yeşil kartlı olduğunu vurgulayan Akdağ, bebek ölümlerinin de Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunun altını çizerek bunu bölgede on yıllardır devam eden ihmal ve eğitimsizliğe bağladı.

Aşılanmamak risk doğurur
Aşılarla ilgili çıkan haberlerin bilimsel verilere dayanmadığını söyleyen Recep Akdağ, ?Bir aşının içine konacak madde yıllarca test ediliyor. Zaman içinde yan etkiler ortaya çıkarsa tedbir alınıyor. Bir maddenin zararlı olduğu bilimsel olarak ispatlanınca halkımızın o maddeyi kullanmasına müsaade etmeyiz. Ancak anne ve babaları, çocuklarını aşıdan uzak tutacak bilgilerle informe etmemeliyiz. Yavrularımızın aşılanmamasından doğacak risk, aşılanmasından doğacak riskten çok daha yüksek. Bu konuda haber yaparken dikkatli olmalıyız. Ben konuyla ilgili olarak komisyonu topladım. Komisyon karar verecek? dedi.

Part-time yöneticilik kalkıyor
Başhekimlerin ve il sağlık müdürlerinin önümüzdeki ekim ayından sonra part time çalışmalarının yasak olacağını vurgulayan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Akdağ, yöneticilerin 100 trilyona varan bütçeleri kontrol ettiğini, bütün vakitlerini bu işe ayırmalarının daha doğru olacağını vurguladı. Akdağ, ?Yöneticilerin döner sermaye payları artırılacak. Bu da geliri önemli ölçüde etkileyecek. Arkadaşlar ekim ayına kadar tercihlerini yapacaklar? dedi.

Doğum yapan fakire para
Koruyucu sağlık hizmetlerinin çok önemli olduğunu söyleyen Recep Akdağ, bakanlık olarak anne ve bebek ölümlerini azaltmak için çalıştıklarını anlattı. Bunun için bütün bebeklere ücretsiz demir ve D vitamini dağıtıldığını anlatan Akdağ, yoksul ailelerin desteklendiğini, sağlık kontrolü altında oldukları dönem boyunca anne adına açılan bir hesaba para yatırıldığını, doğumun hastanede yapılması halinde bunun için de anneye ayrıca ödeme yapıldığını kaydetti.

18 yaşına dek sigorta
Turgut Özal zamanına dayanan aile hekimliği fikrinin ilk defa bu dönemde uygulamaya geçirileceğini söyleyen Sağlık Bakanı Akdağ, bu sene Düzce'de, 2006'da 10 ilde, 2007 yılında ise bütün yurtta aile hekimliğinin uygulamaya geçeceğini anlattı. Genel Sağlık Sigortası'nın kapsayan Sosyal Güvenlik Yasası'nın muhalefetin engellemeleri yüzünden önümüzdeki ekim ayına kaldığını belirten Bakan Akdağ, yeni kanunla 18 yaşına kadar her vatandaşın otomatikman sigortalı sayılacağının altını çizdi. Üniversite hastanelerinde de performans sistemine geçilmesi gerektiğine işaret eden Akdağ, ?Hasta muayenesi eğitime ve araştırmaya engel değil. Dünyada artık eğitim anfilerde değil böyle yapılıyor. Üstelik bizim gibi hekim sayısı az bir ülkede bütün hekimlerimizi en yüksek verimlilikle çalıştırmalıyız? dedi. Üniversitelerin insan kaynakları açısından çok zengin olduğunu vurgulayan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Orta boy bir şehirdeki bir üniversite hastanesi günde 600 kişiyi muayene ederken bu rakam aynı şehirde bizim hastanelerimizde 6 bin. Bu değişmeli. Değişim için iki tarafın da yapması gereken şeyler var. Nitekim Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde atılım var.?

Gelin iş vereyim
Türkiye'de yıllardır hekim sayısının fazla olmasına karşılık dağılımın dengesiz olduğunun söylendiğini hatırlatan Akdağ, bu söylemin yanlış olduğunu, aslında hem sayının yetersiz hem de dağılımın dengesiz olduğunu söyledi. Akdağ, ?Nerede işsiz hekim varsa gelsin ben hemen iş veririm. Yeni kadrolar açılıp, yeni tıp fakülteleri kurulmalı. Bunu kim geciktirirse vebal altındadır? dedi.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber