RTÜK, hangi yöntemle Kürtçe uzmanı alacağını bilmiyor

Haber Giriş : 22 Ağustos 2005 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

RTÜK, 3 Ekim'den önce bazı yerel televizyonlara Kürtçe yayın yapma izni vermeye hazırlanıyor. Kürtçe yayınların denetiminin nasıl yapılacağı ise RTÜK'ü kara kara düşündürüyor. RTÜK'te Kürtçe yayınları takip ederek anlayacak ve yasalara aykırı olup olmadığını tespit edebilecek Kürtçe bilen uzman bulunmuyor. Devletin hiçbir kurumuna Kürtçe bilen uzman alınmadığı için RTÜK'e Kürtçe bilen uzmanların hangi yöntemle alınacağı da bilinmiyor.

RTÜK, Kürtçe yayınların başlamasının ardından bu yayınların takibini de yapacak. RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi'nde ise bu yayınları takip edebilecek Kürtçe uzmanı bulunmuyor. RTÜK, kanuna aykırı olarak yapılan Kürtçe yayınları takip etmek için MİT'ten yardım alıyordu. Yasak olmasına rağmen yapılan Kürtçe yayınların içeriği MİT'e gönderilerek burada tercüme ettiriliyordu. Ancak MİT'te bu konuda RTÜK'e destek vermemeye başladı. Kürtçe yayınların başlamasının ardından Kürtçe bilen uzman olmaması nedeniyle bu yayınların takip edilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekiliyor. Kürtçe yayın yapacak televizyonların altyazı, radyoların Kürtçe yayınının ardından Türkçe tercümesini verme zorunluluğunun bulunmasına rağmen Kürtçe tercümelerin doğru yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Kürtçe uzmanı nasıl alınacak?

RTÜK'e Kürtçe yayınları takip etmek için Kürtçe bilen uzmanın ise hangi yöntemle alınacağı bilinmiyor. RTÜK başta olmak üzere kamu kurumlarında Kürtçe uzmanı bulunmuyor. Kürtçe dil bilgisi seviyesini tespit etmek üzere yapılan hiçbir sınav da bulunmuyor. Kürtçe bilen uzmanın hangisi sınav yöntemiyle alınacağı, alınacak uzmanlarını Kürtçe bilgisinin hangi kurum veya kişiler tarafından ölçüleceği konusunda düzenleme bulunmuyor. RTÜK'ün Kürtçe uzmanı alımı konusunda MİT'ten yardım isteyeceği belirtiliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber