Çankaya'da ilk sivil bayram

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Ağustos 2012 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nevin Bilgin / ANKARA

Her yıl askerler tarafından Orduevi'nde düzenlenen 30 Ağustos resepsiyonu bu sene Köşk'te yapılacak. Komutanlar, resepsiyona eşleriyle birlikte katılacak. Gül, tebrikleri Hayrünnisa Gül'le kabul edecek.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI BU YIL BİRÇOK İLKE SAHNE OLACAK

30 AĞUSTOS Zafer Bayramı davetiyeleri bastırıldı. Davetlere ev sahipliğini Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Köşkü yapacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen törenler Anıtkabir'le başlayacak ve ardından Gül, Çankaya Köşkü'nde kutlamaları kabul edecek. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki tören alanındaki geçit töreninde ise Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı birlikte korteji selamlayacak. Akşam da her yıl orduevinde verilen resepsiyon bu kez Köşk'te verilecek.

Resepsiyon sayısı bire düştü

30 Ağustos Bayramlarında Orduevi'nde Genelkurmay Başkanlarının verdiği resepsiyon ise Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanının ev sahipliğinde akşam gerçekleştirilecek. Törenlerde siviller koyu renk elbise, İstiklal Madalyası, askeri erkan tören üniforması ve istiklal madalyası takacak. Asker, Gül'ün cumhurbaşkanı seçildiği 2007 Ağustos'tan bu yana Köşk'teki eşli resepsiyonlara katılmıyordu. Çankaya Köşkü de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda gündüz eşsiz, akşam ise eşli resepsiyon veriyordu. Ancak bu uygulama 2010 yılında kaldırılarak 29 Ekim resepsiyonu sadece eşli olmak üzere teke düşürüldü. O yıl da komuta kademesi, Merkez Orduevi'ndeki Cumhuriyet Balosu nedeniyle resepsiyona katılmadı. Geçen yıl ise şehit askerler nedeniyle 30 Ağustos ve 29 Ekim resepsiyonları iptal edildi.

Gül çifti beraber kabul edecek

Bu yılki Zafer bayramında ilkler bununla da sınırlı değil. Geçen yıl 30 Ağustos tebriklerinin Genelkurmay Başkanı yerine Cumhurbaşkanı'nın, kabulün ise Genelkurmay Karargahı yerine Çankaya Köşkü'nde yapılması kararlaştırıldı. Abdullah Gül, bu yıl da 30 Ağustos tebriklerini Çankaya Köşkü'nde eşiyle birlikte kabul eden ilk cumhurbaşkanı olacak. Böylece asker, 5 yıl aradan sonra ilk kez Köşk'ün verdiği eşli bir resepsiyona katılarak Hayrünnisa Gül'ün de bayramını kutlayacak.

KUVVET KOMUTANLARI LOCADA EN ARKA SIRADA YER ALACAK

DIŞİŞLERİ Bakanlığı protokolü tarafından hazırlanan davetiyelere göre sabah 8.45'te Anıtkabir'de tören olacak. Cumhurbaşkanı Gül, özel defteri imzalamasının ardından saat 10.00'da Çankaya Köşkü'nde kutlamaları kabul edecek.

Şeref locasında sıralama

Kutlamaları sunma sırası Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü tarafından okunacak. Törenin başlamasıyla davetli resmi kişiler kutlamalarını Cumhurbaşkanına sunacaklar. Saat 11.00'de ise Atatürk Kültür Merkezi tören alanında geçit töreni olacak. Geçit Töreni'ne davet edilen resmi erkan Şeref Locası'nda kendilerine ayrılan bölümde yerlerini alacak.

Halkı selamlayacaklar

Protokol TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı, Eski Cumhurbaşkanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Danıştay Başkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, Kuvvet Komutanları, Orgeneralllar, Oramiraller şeklinde sıralanacak. Şeref tribününün yanındaki kapalı tribünler milletvekilleri, mülki amirler, sivil ve askeri erkana ayrılacak. Geçit töreni Genelkurmay Başkanı refakatinde Cumhurbaşkanının tören kıtasını denetlemesi ve halkı selamlamasının ardından şeref locasında yerlerine almalarıyla başlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber