Üstün yetenekli çocuklar doğa kampında biraraya geldi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öncülüğünde yapılan ve TÜBİTAK'ın desteklediği 'Üstün Yetenekli ve Zekalı Çocuklar Yaratıcı Doğa Eğitimi Projesi' kapsamında düzenlenen kamp, üstün yetenekli 52 çocuğu biraraya getirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2012 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çeşitli şehirlerden gelen üstün yetenekli çocuklar, SAÜ'nün Sapanca Kırkpınar'daki sosyal tesislerinde kampa girdi. Kamp öncesinde yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, öğrencinin aktif olduğu, hocanın değil öğrencinin merkezde olduğu, öğrencinin çeşitli aktiviteler yaparak, yeteneklerinin ortaya çıkmasını sağlayacak bir eğitim sistemine geçtiklerini söyledi. Türkiye'de eğitim öğretimde en önemli sorunun, yetenekli ve zeki kişilere uygun bir eğitim sisteminin olmaması olduğunu vurgulayan Elmas, "Öğrencilerimiz, bu proje sayesinde farklılıklarını ortaya koyarak, hak ettikleri eğitim ortamlarını bulur, geleceğin mucitleri olur, Türkiye'yi geleceğe taşıyan nesiller olur.? diye konuştu.

SAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Çağlar Çetinkaya ise amaçlarının üstün yetenekli çocukların belli becerilerini geliştirmek olduğunu ifade etti. Üstün yetenekli bireyler konusunda insanların bilinçli olmadığını dile getiren Çetinkaya, Türkiye ve birçok dünya ülkesinde bir konuda üstün potansiyele sahip olan çocuğun bu yeteneğine dair yanlış bir algı olduğunu söyledi. Çetinkaya, şunları ifade etti: "Kişinin çok zeki olması, o kişinin kendi alanları içerisinde ayrılabilen bir potansiyelinin olması bizim için üstün yetenek kriterini sağladığı anlamına gelmiyor. Bireylerin yaratıcılık, genel ve özel yetenek ile motivasyon alanlarının hepsinden, yaşıtlarından yüzde 85 ve bu alanların en az birinden de yüzde 98 daha başarılı olması halinde üstün yetenekli biri olarak kabul ediliyor."

Üstün yetenekli bireylerin, doğumlarından itibaren akranlarından farklılaşan belli başlı özellikleri olduğunu dile getiren Çetinkaya, ?Bu çocuklar, doğumda diğer bebeklerden daha ağır ve uzundurlar. Akranlarına göre daha az rahatsızlık geçirirler. Genellikle hareketlidirler, duyu organları daha keskindir ve bebeklik dönemlerinde uyaranlara akranlarından çok daha fazla tepkilerde bulunmaktadırlar. Hızlı çalışan hafızaları vardır. Gördükleri, duydukları bir şeyi kolay unutmazlar. Dikkat süreleri ilgi duydukları konularda her zaman yaşıtlarından daha uzundur. Problemi çok kısa sürede çözerler. Risk almaktan kaçınmazlar. Herkesi renk, ırk, dinine bakmaksızın olduğu gibi kabul ederler. Kolay dost edinirler. Lider olmak isterler. Her şeyi mükemmel yapmak isterler.? diye konuştu.

Üstün yetenekli çocukların eğitimleri konusunda önemli eksikler olduğuna dikkati çeken Çetinkaya, en önemli eksiğin bu çocuklara uygun ulusal bir müfredatın olmayışı olduğunu belirtti. Üstün yetenekli çocuklar, yedi günlük kamp boyunca doğa ile ilgili eğitim görecek. Kampın sonunda çocuklara sertifika ve başarı düzeylerini gösteren belge verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber