DİYAM'la ilgili yolsuzluk iddiaları netleşiyor

Haber Giriş : 27 Ağustos 2005 18:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrasya Stratejik Araştırma Merkezi'nin (ASAM), Türkiye Diyanet Vakfı'na 150 bin dolar karşılığı araştırma yaptırdığı, ancak olayın krize döndüğü yönündeki iddialar karşılıklı açıklamalarla netlik kazanıyor.

Bugün Miiliyet gazetesinde yer alan habere göre, başkanlığını o dönemde Ümit Özdağ'ın yaptığı ASAM'la Şubat 2003'te araştırmalar yapmak amacıyla DİYAM adlı merkezin kurulmasına ilişkin protokol imzalandı. Ancak Diyanet araştırmaların dini konulardan çok güvenlik ve stratejilere dönük olduğu gerekçesiyle protokolü tek taraflı feshetti. Özdağ'ın Diyanet personeli olmadığını vurgulayan yetkililer, "Yapılan araştırmalar geçmiştekilerle neredeyse aynıydı ve yetersizdi. Ücretin 100 bin dolara yakınını ödemiştik. Özdağ'a 8 bin dolar, ASAM'daki emekli general ve askerlere 1500 dolara yakın maaş ödeniyordu. Ödemeleri kaldırdık. DİYAM'ı da verimli olmadığı gerekçesiyle kapattık" dedi. DİYAM'da görevine Başbakan Erdoğan aleyhine yaptığı açıklamalar nedeniyle son verildiğini iddia eden Özdağ da şunları söyledi: "Ayrılmamın diğer nedeni ilahiyatçıların iki ayrı ekole bölünmesidir. Yaptığımız üç araştırmadan biri, Irak'ın ABD'deki faaliyetleri çerçevesinde Şii meselesi incelemesidir."

DİYAM'daki ?150 bin dolarlık kriz? çok uzun zamandır kulislerde dolaşan bir bilgiydi. Hattâ MHP'nin yayın organı Ortadoğu gazetesi ile Prof. Dr. Ümit Özdağ'ın yazarı olduğu Yeniçağ gazetesi arasında bir polemiğe de malzeme olmuştu. Ortadoğu'nun birkaç evvel yayımladığı bir haberde Özdağ'ın Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkanı olduğu dönemlerde, Diyanet İşleri Başkanlığı'na 800 milyar lira karşılığında Diyanet Araştırma Merkezi (DİYAM) isimli bir stratejik araştırma merkezi kurduğunu yazmıştı. Gazetenin iddiasına göre Ümit Özdağ'a, bu paranın yarısıyla birlikte ayda 15 bin dolarlık danışmanlık ücreti ödenmekteydi. Ancak Mehmet Nuri Yılmaz döneminde kurulan merkeze herhangi bir proje üretmediği için Ali Bardakoğlu tarafından son verildiği kaydediliyordu. İsmi MHP'nin başkan adayları arasında geçen Ümit Özdağ ise Yeniçağ gazetesindeki köşesinde bu suçlamalara sert tepki göstermiş, gazeteye suç duyurusunda bulunacağını ifade ederek DİYAM ile ilgili şu bilgileri vermişti: ?ASAM'a bu görevi karşılığında 150 bin dolar taahhüt edilmiştir. Anlaşmanın imzalanmasından sonraki ilk üç gün içinde ASAM'a 14 bin dolar ödenmiştir. Geriye kalan meblağ, aylık 8 bin dolar olarak ödenmeye başlanmıştır. Projenin 18 ay sürmesi öngörülmüştür. DİYAM'ın amacı, bütün dünya dinlerinin stratejik bir bakış açısı ile incelenmesidir. Kurumda din bilginleri, askerler ve diplomatlar bir araya getirilmiştir. DİYAM personelinin ücretleri, ASAM'dan görüş alınarak Türkiye Diyanet Vakfı tarafından belirlenmiştir. Kurumda en yüksek ücret 1750 dolar karşılığı TL olarak belirlenmiştir. Ortadoğu gazetesinin ileri sürdüğü gibi ne bana ne de başka bir kurum çalışanına 15 bin doların ödenmesi söz konusu olmamıştır. Zaten, ASAM Başkanı olarak benim DİYAM'dan herhangi bir ücret almam hukuken mümkün değildir.?

Konu, Cuma günü Hürriyet gazetesinde Ahmet Hakan Coşkun'un köşe yazısında yeniden gündeme gelmişti.

8sutun.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber