Sigara yasağı pes ettirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2012 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması işe yaradı. İş yerlerindeki birçok patronun sigara içenlere tolerans tanımaması, çalışanları sigarayı bırakmaya yöneltti.

Halk Sağlık Müdür Bediha Türkyılmaz, İzmirlilerin sigarayı bırakmak için tütün bırakma merkezlerine başvurduklarını söyledi. İzmir'de sigarayı bırakmak isteyenlerin her geçen gün daha da artmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Türkyılmaz, kapalı alanlarda sigaranın yasaklanmasının işe yaradığının altını çizdi. Türkyılmaz, "Sigaranın kapalı alanlarda yasaklanması bir nevi insanları sigara bırakma konusunda mecburiyete sürükledi. Çoğu çalışanın iş yerinde dışarı çıkıp sigara içmesine işverenler izin vermiyor. İnsanlar en sonunda, 'Sigarayı bırakayım bari. Ne bu eziyet?' demeye başladı. Bu sevindirici. Bu sebeple denetimlerimiz sıklaştırdık. İhbarları değerlendiriyoruz. Mücadelenin dört koldan her şekilde yapılması gerekiyor" dedi.

Sağlık Bakanlığının 'tütün bırakma' projelerini İzmir'de başarı ile yürüttüklerini ifade eden Türkyılmaz, tütün bırakma merkezlerinin sayısının her geçen gün daha da arttığını söyleyerek, "Tütünün çevreye de bir çok zararı var. Tütün içen zarar görüyor, bunun yanında bir de tütün içenin yanında duranlar, tütün içenlerden daha fazla zarar görüyor. İçmeyen gariban vatandaşlarımız zarar görüyor. Sigara ile mücadelede çalışmalar, 3 aşamada yapılıyor. Sigaraya başlanılmasını engelleme, yani koruma fonksiyonumuzdan bahsetmek istiyorum. Biz istiyoruz ki hiç hastalık oluşmasın. Devletimize sağlık harcamaları konusunda da destek olunsun. Her tedavi bizim cebimizden çıkıyor, devletten çıkıyor. Sigaranın engellenmesi için okullarda eğitim veriyoruz. Milli Eğitim ile çalışıyoruz. Tütün ve tütün ürünlerinden korunmak ve zararları ile kanun, denetimler ve uygulanan cezai işlemlerimiz devreye gidiyor" diye konuştu.

"EVİN İÇİNDE İÇİLEN SİGARA VİCDANA KALMIŞ"

Evin içinde içilen sigaraya müdahale edilemeyeceğini ifade eden Türkyılmaz, "Burada devreye tamamen vicdani ve insani değerler ortaya çıkıyor çünkü çocuklar sigaradan çok zarar görüyor. Bununla mücadelede kararlıyız, istikrarlıyız. Evin içinde vicdani değerler insani değerler beraber yaşadığınız kişilere duyulan saygı devreye gidiyor" dedi.

Sigara içenlere sigaranın zararlarını anlatmaktan öte bu gibi söylemlerin sigara bıraktırılmasında pek de bir faydası olmadığını gördüklerini dile getiren Türkyılmaz, bu söylemlerden sonra kişinin inatla sigara içmeye devam ettiğini anlatarak, "Farkındalık oluşturabilmek için önemli. Temel bilgilere sahip olmamız gerekiyor. Sigaranın içerisinde dumanın da 250'ye yakın zararlı madde ve toksin var. Şofben zehirlerinde bile etkili olan karbonmonoksit sigaranın içinde var. Bunu bilerek sigara içsinler" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber