Vali Harput: İznik ve Bursa dünyanın cazibe merkezi olmaya aday

Bursa'nın İznik ilçesinde incelemelerde bulunan Vali Şahabettin Harput, ilçenin tarihi ve doğal kimliğine hayran olduğunu kaydetti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Eylül 2012 18:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle İznik antik Roma Tiyatrosu'nda incelemelerde bulunan Vali Şahabettin Harput, "İznik'in doğal mimari yapısını bozmayacağız. Tarihi ilçeye sahip çıkacağız." dedi.

Kaymakam Nurettin Kakillioğlu ve Belediye Başkan Yardımcısı Kenan Zengin ile birlikte tiyatroya gelen Vali Şahabettin Harput, çalışmaları yürüten arkeologlardan bilgi aldı. Özellikle ortaya çıkan taş sütunların kaidelerini inceleyen Vali Harput, beşik tonozlar üzerindeki kemer girişleri de hayranlıkla inceledi.

Vali Harput, "Şu taşların büyüklüğüne bakın. Bunu buraya kaldırmak, yerleştirmek nasıl bir güç ve mimari becerisidir. M.S 67 yıllarında yapılan bu yapıyı yerinde gördük. Tabii burada takılıp kalmayacağız. İznik bizim için çok değerli. Bizans, Selçuklu, Roma ve Osmanlı için tarih boyunca önem taşımıştır.? dedi.

İznik'in, turizm açısından da çok önemli bir yer olacağını anlatan Harput, şöyle devam etti: ?Doğal mimari yapısının bozulmaması gerek. Bunun üzerinde özellikle durmaktayız. Burada 10'ar katlı binalar yaparsanız, farklı bir istikamete yönlendirir, bu şehri öldürürsünüz. Burada sadece Roma kültürü yok. Kırgızlar Tekkesi ve Davud-i Kayseri Türbesi bulunmakta. Osmanlı'nın ilk müderrisidir. Diğeri ise Hıristiyan kültürünün şekil aldığı yerdir."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya başbakanının eş başkanlığında yürütülen 'Medeniyetler İttifakı Projesi'nde İznik Cordoba Projesi olduğunu hatırlatan Harput, "Dünya barışına önem verecek ve hizmet edecek bu proje ile önümüzdeki dönemde İznik ve Bursa, dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden biri olmaya adaydır." dedi.

İZNİK SICAK SUYUNA 200 MİLYON LİRALIK YATIRIM İSTEĞİ

Vali Şahabettin Harput, ilçede turizmin, sadece tarihle değil, İznik Gölü ve buraya yakın Keramet sıcak su ılıcası gibi değerleri ile de önplana çıkacağına işaret ederek, "Sıcak suyu değerlendirmek isteyen bir yerli bir de yabancı girişimci var. İkisinin yatırım tutarı 200 milyon liraya yakın. Bu, önemli bir gelişme. Bu tüm konuları görüşmek üzere Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ile geçtiğimiz hafta bir araya geldik. İznik'te yapılan çalışmaları yerinde görmek için kendisi de teşrif edecek. Ve burada geleceğe yönelik çalışmaları birlikte ele alacağız." diye konuştu.

Vali Şahabettin Harput, ayrıca, İznik'in 4 bin 700 metre uzunluğundaki surlarını rahatça görüp, ulaşımını dışarı açacak olan Çevre Yolu Projesi'nin ise yatırım programına alındığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber