7 asırdır süregelen gelenek 20 bin kişiyi buluşturdu

Karacasu Cuma Mahallesi Muhtarlığınca organize edilen ve bu yıl 730. kez yapılan Dedebağ keşkek Hayrı 20 bin kişiyi buluşturdu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Eylül 2012 22:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

7 asırdır yaşatılan gelenek için hazırlıklar günler öncesinden başladı ve bin 200 kilogram buğday ile bin 200 kilogram et hazır edildi. Dev kazanlarda yağılan keşkekler ise bir saatte tüketildi. Sabahın erken saatlerinde Karacasu'ya 5 kilometre mesafedeki Dedebağ Yaylasına gelen vatandaşlar burada 2 gün önce hazırlıklarına başlanarak pişirilen 70 kazan keşkek ile yanında ikram edilen 8 bin adet kara fırın ekmeği ve turşudan yediler. Keşkek hayrına gelenler arasında Ak Parti Aydın Milletvekili Semiha Öğüş, Kaymakam Ahmet Gencer, ilçe dışında yaşayan Karacasulu işadamları ve 20 bine yakın vatandaş sabah 07.00'den itibaren öğle saatlerine kadar dağıtımı süren keşkek ve turşudan yediler.

KIRKPINAR GÜREŞLERİNDEN DE ESKİ

730 yıllık bir gelenek olan Dedebağ Hayrı'nın Kırkpınar güreşlerinden dahi eski bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Başkan Büyükyapıcı; "Bu yıl 730'sunu gerçekleştireceğimiz Keşkek Hayrı, her yılın Ağustos ayı sonunda yine binlerce insanın katılımı ve desteği ile yapılmaktadır. Bu hayır için buğday, et, ekmek ve para yardımları toplanıyor. 60 ayrı kazanda bin 200 kılo buğday, bin 200 kilo et pişirilerek keşkek yapılmaktadır. Karacasu fırınlarında özel olarak pişirilen 10 bine yakın ekmek de keşkeğin yanında dağıtılmaktadır. Bu hayırda esas olan her işin gönüllülerce yapılmasıdır. Malzemeler gönüllülerin bağışı ile toplanır, yine gönüllü vatandaşlar geceden itibaren keşkeği hazırlayarak pişirmeye başlar.

Keşkek; Dedebağ'a gelen binlerce insana dualar eşliğinde bolca dağıtıldı. İstanbul'dan, Ankara'dan, Bursa'dan, İzmir'den ve yakın illerden çok sayıda Karacasulu veya Karacasu'yu merak eden herkes bugün burada buluşarak hep birlikte keşkek yedi. Keşkeğin pişirilmesinde emeği geçen başta Cuma Mahallesi Muhtarımız Mehmet Osan, Kaymakamımız Ahmet Gencer'e ve dernek üyelerimize çok teşekkür ediyorum" dedi.

Ak Parti Aydın Milletvekili Semiha Öğüş, keşkek hayrının Horosan erenlerinden Dedebağ tarafından yaklaşık 730 yıl önce başlatılmış olduğunu ifade ederek "Bu hayır, atalarımızın insana duyduğu saygının bir eseridir. Dayanışma, yardımlaşma ve sevginin en önemli örneği olarak 8 asra dayanan bir gelenektir. Bu gelenek sayesinde birbirlerinden ayrı kalan insanlar yeniden buluşarak hem geleneği yansıtıyorlar hem de yardımlaşma ve dayanışmayı pekiştiriyorlar. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor ve hayrınızın kabul edilmesini diliyorum" dedi.

Bu arada 25. Karacasu Afrodisias Kültür Sanat ve Tanıtım Festivali'ne katılan ressamlar keşkek hayrını da tuvale yansıttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber