Hükümet, memurla ilk kez masada anlaşma sağladı

Haber Giriş : 31 Ağustos 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile memurlar arasında yapılan toplu görüşmelerde ilk kez anlaşma sağlandı. Toplu görüşmelerde en büyük pay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oldu. Başbakan Erdoğan, memurların enflasyona ezdirilmeyeceği güvencesini verdi.

Hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan bu yılki toplu görüşmede ilk kez anlaşma çıktı. Toplu görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanmasında en büyük etken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile memur sendikaları arasında yapılan toplu görüşme sırasında bir ara tıkanma oldu. Şahin, talep edilen rakamların ödenemeyeceğini belirtti. Görüşmeleri makamında takip eden Başbakan Erdoğan, Şahin ile üç konfederasyon başkanını odasına çağırdı. Konfederasyon başkanlarıyla 2 saate yakın bir görüşme yapan Erdoğan, memurların enflasyon karşısında ezdirilmeyeceği güvencesi verdi. Erdoğan, memura bu yıl enflasyonunun üzerinde zam vereceklerini, önümüzdeki yıllarda bunu daha da arttıracaklarını söyledi.

"Maaş farkını kapatacağız"

Başbakan Erdoğan, memur maaşları arasında maaş farkına da dikkat çekerek, "Memur maaşlarındaki en büyük sorunlardan birisi de eşit işe farklı ücret ve değişik memurların aldığı maaş farkıdır. Maaş farkı makasını kapatacağız. Az maaş alana çok, yüksek maaş alana az zam yapacağız. Böylece bir denge sağlandığını göreceksiniz" dedi.

Toplantı çıkışında toplu görüşmelerde en fazla muhalefet eden KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul'un elini tutan Başbakan Erdoğan, "Üçünüz de mutabakata varın. İsmail Bey siz de uzlaşın. Uzlaştırma Kurulu'na götürmeden bu iş bitirelim" dedi.

Konferderasyon başkanları Başbakan Erdoğan'a kendileriyle görüşemediklerini ilettiler. Başbakan Erdoğan, Özel Kalem Müdürü'nü çağırarak, "Sendikacılar ne zaman görüşme talebinde bulunurlarsa onlara randevu ver" talimatını verdi.

"Dikkat edin, belgeyi yırtmasın"

Toplu görüşmelerde 11 saatlik yoğun bir pazarlık sonucunda anlaşma çıktı. Hükümet, 2006 yılı için ek ödeme almayan memurlara birinci ve ikinci altı aylarda 40'ar YTL seyyanen ödeme yapılmasını, ayrıca ilk altı ay için yüzde 2,5, ikinci altı aylık için yüzde 2,5, kümülatif olarak yüzde 5,1'lik maaş zammı verilmesini kararlaştırdı. Ek ödeme alan memurların maaşlarına ise, her iki altı aylık dönemde de yüzde 2,5 olmak üzere kümülatif olarak yüzde 5,1 zam yapılmasında anlaşma sağlandı. Aile yardımı ise yaklaşık 8 YTL arttı. Sendikaya üye olan memurlara da 5 YTL ek ödeme yapılması kararlaştırıldı. Toplu görüşme sırasında ilginç diyaloglar yaşandı. Toplu görüşmelerde anlaşma sağlandıktan sonra konfederasyon başkanları ile Devlet Bakanı Şahin mutabakat metnine imza attılar. Bu tören sırasında Türkiye Kamu Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Şahin'in arkasında duruyordu. Yokuş daha önce Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun raporunu yırtmıştı. Bu durumu gören Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, "Sayın Bakanım dikkat edin Sayın Yokuş o belgeleri yırtmasın" dedi.

Bunun üzerine Yokuş, "Biz ne yırtacağımızı biliriz" dedi. Bu olay salonda uzun süre gülüşmelere sebep oldu.

En düşük maaş yüzde 20 arttı

En düşük memur maaşı alan bir memurun maaşı yüzde 20 artarken, ortalama bir memurun maaşı yüzde 12, en yüksek maaş alan bir memurun ise maaşı yüzde 5,3 arttı.

Böbrek taşı sancısıyla 11 saat

Memur sendikaları ile toplu görüşmeleri yürüten Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, müzakerelerin son gününde böbrek taşının sancısı ile kıvrandığı ortaya çıktı. Mehmet Ali Şahin, gerginlik ve stresin yanısıra görüşmelerin bir bölümünü de böbreklerindeki taşın yaptığı sancı ile tamamladı. Bakan Şahin, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nda düzenlenen, 4. kuruluş yıldönümü kutlama programından sonra böbreklerindeki sancı nedeniyle hastaneye kaldırılarak kısa süreli tedavi görmüştü. Bakan Şahin'in vücudunun aşırı yorgunluk ve stres sırasında taş ürettiği tespit edilmişti. Bakan Şahin'in acı içinde kıvranmasına neden olan sağ böbreğindeki taş, bu kez memur maaşlarına yapılacak zammın tartışıldığı ve gece yarısı biten toplantıda kendini hissettirdi. Bir yandan memur temsilcileri ile pazarlıkları yürüten, diğer yandan ise sürekli Başbakan Erdoğan'ı bilgilendiren Bakan Şahin'in sancılarını ağrı kesici içerek hafiflettiği ve çalışmaları böylece tamamladığı öğrenildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber