Memur, enflasyon hedefinin üstündeki zamdan memnun

Haber Giriş : 31 Ağustos 2005 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin, yüzde 5 enflasyon hedeflediği 2006 yılında memur maaşlarına yüzde 20'ye varan oranda zam yapması sendikaları memnun etti.

Önceki gün 11 saat süren ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesiyle sonuçlanan toplu görüşmelerde memurlar için 2006 yılı bütçe taslağında 2,7 katrilyon lira olarak öngörülen kaynak yaklaşık 1 katrilyon liralık ilave ile 3 katrilyon 790 trilyon liraya yükseltildi. Ek ödeme almayan memurlara gelecek yılın birinci ve ikinci altı aylarında 40'ar Yeni Türk Lirası seyyanen ödeme ve yüzde 2,5'ar zam yapıldı. Ek ödeme alan memurlar için de aynı dönemler için yüzde 2,5'ar artış gerçekleştirildi. Ayrıca aile yardımı 8 YTL artırılırken, 5 YTL de sendika telafi bedeli verildi. Böylece aile ve çocuk yardımı da dahil edildiğinde en düşük memur maaşı yüzde 20, ortalama memur maaşı ise yüzde 12,5 oranında artmış oldu. Temmuz 2006 itibarıyla en düşük memur maaşı 120 YTL'lik artışla 750 yeni liraya çıkacak. Memur sendikaları ile Kamu İşveren Kurulu arasında imzalanan ?mutabakat metni'ni Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen imzalarken, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) şerh koydu. KESK'in Uzlaştırma Kurulu'na başvurması bekleniyor. Kurul yapacağı çalışmayı Bakanlar Kurulu'na sunacak. Son kararı Bakanlar Kurulu verecek. Önceki gün kamuoyuna duyurulan maaş artış oranlarında bir değişiklik beklenmiyor.

En fazla üyeye sahip memur konfederasyonu olan Türkiye Kamu-Sen'in Genel Başkanı Bircan Akyıldız, görüşmelerde Maliye'nin imkanları, ekonomik program ve şartların zorlanmasıyla bir noktada mutabakata varıldığını ifade etti. Akyıldız, "Bu mutabakatı önemsiyoruz. Özellikle mutabakatın IMF direktiflerinin dışına çıktığı kanaatindeyiz." dedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da hükümetin görüşmelerin başında önerdiği rakamların yükseltilmesinin memur sendikacılığının bir başarısı olduğunu ifade etti. Aksu, görüşmelerin dördüncü yılında ilk kez bir mutabakat metnine KESK'in şerhine rağmen ortaklaşa imza atılmasının sevindirici bir gelişme olduğunu vurguladı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber