Kandilli, taş ocağında patlatılan dinamitleri 'deprem' olarak kayda geçirdi

Yalova'nın Taşköprü beldesinde geçtiğimiz temmuz ve ağustos ayında yaşanan 4 sarsıntının deprem değil, taş ocaklarındaki dinamit patlaması olduğu bildirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 18:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

13, 19, 29 Temmuz ve 13 Ağustos tarihlerinde yaşanan yer hareketini Kandilli Rasathanesi, deprem olarak kayıtlara geçirmişti. Sakarya Üniversitesi'nin hazırladığı rapora göre bu hareketler deprem değil, taş ocaklarındaki dinamit patlatmalarından kaynaklanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Ulusal Deprem İzleme Merkezi kayıtları, söz konusu sarsıntıları deprem olarak kayıtlara geçirmişti. Taşköprü sakinlerini de deprem paniğine sürükleyen sarsıntılar 13 Temmuz'da 2,7 şiddetinde, 19 Temmuz'da 2,3 şiddetinde, 29 Temmuz'da 2 şiddetinde, 13 Ağustos'ta ise 2,3 şiddetinde ve 40.6 enlem ? 29.4 boylam civarında, Kabaklı bölgesinde tespit edilmişti. Konuyla ilgili olarak Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği biriminden Prof. Dr. Levent Gülen'in raporu gerçeği ortaya koydu. Üniversite raporunda kaydedilen 4 olayın dalga şekillerinde genleşme ve hareket yönleri incelenerek yapılan analizde patlamaların yer sarsıntısından değil, taş ocaklarındaki dinamit patlatmalarından kaynaklandığı belgelendi.

Taşköprü'de yaşayan Yalova İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi Bahar Doğan, ?Kayıtlarda deprem olarak gözüken bu yer sarsıntılarının, taş ocaklarında yanlış dinamit atımından kaynaklanabileceğini, araştırılması gerektiğini ilgililere söyledim. Araştırma ve görevlerini yapma yerine bana, ?İddia sahibi, iddiasını ispatlamakla mükelleftir? dediler. Bunun üzerine bir üniversitenin ilgili bölümüne yazılı müracaat ettim. İncelemede milletin ağzını yüreğine getiren yukarıdaki bu yer sarsıntılarının deprem olmadığı ortaya çıktı.? şeklinde konuştu.

Taşköprü sakinlerinin hala 1999 depreminin tesirinde bulunduğunu vurgulayan Bahar Doğan, ?Yetkililer nerede? Bu işlerle niçin ilgilenmiyorlar? Deprem değil, patlatma sonucu oluşan bu sarsıntılar bilhassa Taşköprü'de çok hissedilmiş ve vatandaşlar evlerinden dışarı çıkmışlardır. Sık sık tekrar eden bu durum 1999 depreminin etkisinden halen kurtulamamış vatandaşlarımız üzerinde çok olumsuz etkiler yapmakta; psikolojilerini, morallerini ve yaşam kalitelerini bozmaktadır. Bu sarsıntıların sık sık tekrar etmesi yapılara da zarar vermektedir. Halk tedirgin. Valimize de İl Genel Meclisi'ne de bu konuyu götüreceğim. Sayın Valimizin bu konularda hassas olduğunu ve gereğini yapacağını biliyorum.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber